Candidate Experience Award: első helyen a jelöltek!

Olvasási idő: 5 Perc

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Candidate Experience Award: első helyen a jelöltek!

Idén először részesülhetnek elismerésben azok a munkáltatók, akik kiemelt tudatossággal gondoskodnak a minél teljesebb jelöltélményről.

Candidate experience – a fogalom, amely az elmúlt években robbant be a HR-köztudatba, és amelynek szerepe a munkaerőhiánnyal párhuzamosan nő. A jelöltek egyre értékesebbek a keresleti piacon, így gyakorlatilag csak azok a cégek maradhatnak versenyben, akik ennek megfelelő figyelemmel tekintenek rájuk a toborzás teljes folyamata alatt. Az odafigyelés pedig most többszörösen is megtérül: hazánkban első alkalommal nyerhetik el a Candidate Experence Awardot a kiválasztási folyamatukkal kitűnő munkáltatók.

Az élmény-faktor ereje

Amikor toborzásról van szó, sokszoros kihívásokkal szembesülnek az új munkatársukat kereső munkaadók: az első a megfelelő pályázók bevonzása, de ezt kipipálva még csupán elkezdődik a közös utazás, a java pedig ezután jön. Hogy hogyan épül fel a kiválasztási folyamat, milyen minőségű a felek közötti kommunikáció, milyen hangulatban zajlik az állásinterjú, és mi történik, ha nem a jelöltre esett a választás, mind meghatározzák, milyen élménnyel gazdagodik az érintett, ahogy ezek az adott cégről is fontos üzeneteket hordoznak.

Bár a fentiek sokak számára ismertek, az eredmények mégis azt mutatják, hogy a munkáltatók gyakran nem kezelik kellő tudatossággal a jelölteket: a Profession.hu kutatásai szerint az álláskeresők csaknem 40 százalékát érte rossz élmény a legutóbbi személyes állásinterjúja során, 70 százalékuk pedig nem kapott semmilyen visszajelzést a jelentkezésével kapcsolatban.

Napjainkban a munkaerőpiac pontosan úgy működik, ahogy bármelyik másik piaci szegmens: mivel sok esetben a jelöltek döntenek arról, melyik állásra mondanak igent, egyáltalán nem mindegy, milyen benyomást szereznek a potenciális munkáltatóról az első kapcsolatfelvételtől a szerződéskötésig vagy a folyamatot lezáró levélig. A véleményük sokat nyom a latban, ugyanis az eredménytől függetlenül viszik a vállalat hírét, az online térben pedig gyorsan és messzire terjednek az információk. A jelöltélmény tehát hatékonyan építheti és látványosan rombolhatja is a munkáltatói márkát, ezért nem bízhatjuk a véletlenre az alakulását, ráadásul a felmérésekből kiderül, hogy a pályázók 76 százaléka szívesebben dolgozik olyan cégnél, ahol már a kiválasztás folyamán megbecsülve érzi magát” – osztja meg Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője.

Mutassunk példát

A fentiek tükrében a Candidate Experience Award by Profession Services célja felhívni a figyelmet a jelöltélmény fontosságára, és megmutatni azokat a jó példákat, amelyek ösztönzően hathatnak a munkaerőpiac többi szereplőjére is, ezzel is emelve a hazai toborzási és kiválasztási kultúra minőségét.

A tudatos jelöltélmény-formálásban élen járók két főkategóriában nyerhetik meg a „2020 Díjnyertes Kiválasztási Folyamat” kitüntetést, amely jelvény egy éven keresztül a cég minden Profession.hu-n feladott álláshirdetése mellett megjelenik majd, ezzel is jelezve a munkavállalók felé a vállalat kiválóságát.

A legjobbak

A szakmai díj pályázat útján, szakmai zsűri értékelése alapján zsebelhető be, a pályázati anyagban egyéni kezdeményezések, jó gyakorlatok, bevált módszerek bemutatását várjuk. Az értékes elismerésért minden olyan kis-, közép- és nagyvállalat versenybe szállhat, aki magyar székhelyen működve, hazánkban végez toborzást a saját állományába, és ahonnan még azok is mosolyogva távoznak, akik végül nem kaptak ajánlatot.

A közönség díj kategóriában a legilletékesebbek, vagyis a Profession.hu oldalára látogató vagy adatbázisában regisztrált álláskeresők értékelik azokat a cégeket, ahol az elmúlt nagyjából egy évben állásinterjún vettek részt. A jelöltek öt alkategóriában, 1-től 5-ig terjedő skálán véleményezhetik az összes vállalatot, amely az állásportál adatbázisában fellelhető. Az értékelés a kiválasztási folyamat során szerzett benyomás, a kiválasztás gyorsasága és hangulata, a cég kommunikációja, valamint az interjú lebonyolításának milyensége alapján zajlik.

A nevezett összes kategóriában arany, ezüst és bronz minősítést hirdetünk, kis-, közép-, illetve nagyvállalati szinten.

Mutasd meg, hogy Nálad is a jelölt az első! 

Nevezés és további részletek a https://professionservices.hu/award/ oldalon.

Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X