Biztonság és munkáltatói engedmények: megjelentek a legfrissebb munkajogi rendelkezések

Olvasási idő: 7 Perc
Munkaerőpiac
2020.11.12.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Biztonság és munkáltatói engedmények: megjelentek a legfrissebb munkajogi rendelkezések

Bár nyáron már úgy tűnt, búcsút inthetünk a korábbi hónapok kihívásainak, az elmúlt napok újabbakat hoztak: a legújabb rendelkezések szerint 2021. február 8-ig újfent veszélyhelyzet van érvényben, és számos, az egészségvédelmet előtérbe helyező intézkedés is napvilágot látott. Hogy munkáltatóként mire szükséges odafigyelni az elkövetkező időszakban, abban a Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda szakértői adnak iránymutatást.

HR Feed: A korábbiakkal ellentétben, nem csupán kijárási korlátozás, hanem kijárási tilalom lépett életbe. Pontosan mit jelent ez?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: A 2020. november 11-től december 11-ig hatályos rendelkezések szerint este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni, vagyis közterületen ebben az időintervallumban tartózkodni tilos.

HR Feed: Mit tehet az a munkáltató, akinek a tevékenysége folyamatos munkarendet kíván meg, vagy ahol több műszakos időbeosztással zajlik a munkavégzés, esetleg bármilyen egyéb okból a munkaidő kezdete, illetve vége a megadott időpontokon kívül esik?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: A kijárási tilalom alól – néhány egyéb szempont mellett – kivétel a munkavégzés, illetve a munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés, továbbá a versenyszerű sportolás, edzés. Fontos azonban, hogy a munkavégzési célt, valamint a munkavégzés helyére, illetve helyéről történő közlekedést a munkáltatónak előre meghatározott formanyomtatványon igazolnia szükséges, amelyet az érintett munkavállalóknak ellenőrzés esetén be kell mutatnia. A kötelezően alkalmazandó formanyomtatvány innen letölthető és elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon is.

HR Feed: Az említett rendelkezés a maszk viselését is szigorítja. Mit szükséges tudni ezzel kapcsolatban a munkáltatóknak?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: Az új szabályozás kötelezővé tette a maszkviselést a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken. A maszkviselés betartatása zárt térben az üzemeltető (például üzlet tulajdonos, illetve alkalmazottja) feladata.

HR Feed: A gyülekezés tilalma milyen módon érinti a cégeket?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: Tilos bármilyen rendezvényt vagy gyűlést szervezni, illetve tartani, valamint rendezvényen vagy gyűlésen tartózkodni. 

Ennek értelmében az élő csapatépítő programokat, megbeszéléseket, egyéb közösségi rendezvényeket mellőzni szükséges, ezeket kizárólag online formában lehet megtartani.

HR Feed: A vendéglátóhelyekkel kiemelten is foglalkozik a rendelet. Mit fontos tudniuk a szektor szereplőinek?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: A vendéglátó üzletekben (étterem, kávézó stb.) kizárólag az ott dolgozók tartózkodhatnak, vásárlókat csak az elvitel idejére fogadhatnak. Vannak azonban kivételek is a rendelkezés alól, mivel a munkahelyi étteremre és büfére, valamint a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki, a korlátozás nem terjed ki.

HR Feed: Az üzletek, szálláshelyek, szabadidős létesítmények üzemeltetői milyen korlátozásokkal, tilalmakkal számolhatnak a mai naptól?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: Az üzletek, lottózók, nemzeti dohányboltok reggel 5 és este 7 között tarthatnak nyitva, este 7 és reggel 5 között kizárólag az ott dolgozók tartózkodhatnak az üzletekben, viszont a gyógyszertárak és a benzinkutak továbbra is nyitva tarthatnak, korlátozás nélkül. A szálláshelyek (hotel, panzió stb.) csak üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkező vendégeket fogadhatnak, a szabadidős létesítményeket (fürdők, mozik, edzőtermek, színházak stb.) pedig zárva kell tartani a vendégek előtt, ezekben is csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. Az rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr stb.) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

HR Feed: A házhoz szállítás adminisztratív terheit a fentiekkel összhangban csökkenti a rendelkezés.

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: Igen, a veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett, üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység (élelmiszerforgalmazás is) bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. Ilyen esetben a taxi szolgáltatók is közreműködhetnek az egyébként irányadó rendeletek alkalmazása nélkül. Emellett a veszélyhelyzet idején a lakosság ellátását biztosító csomagküldő kereskedelem is bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

HR Feed: Mely ágazatok számíthatnak a rendelet értelmében engedményekre és milyen feltételekkel?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda:

Támogatott ágazatok:

1. Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,

2. Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,

3. Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,

4. Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,

5. Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,

6. Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,

7. Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,

8. Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,

9. Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,

10. Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,

11. Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 9104) tevékenységet,

12. Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,

13. Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),

14. Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,

15. Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,

16. Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,

17. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet, vagy

18. M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329)

ténylegesen végzők (amennyiben a megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka ebből a tevékenységből származott).

A felsorolt területen tevékenykedő munkáltatóknak 2020. november hónapban nem kell megfizetniük a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulást, továbbá a kisvállalati adókötelezettség megállapításánál nem tekintendő kisvállalati adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összege, amennyiben novemberre vonatkozóan az érintett eleget tesz a munkabér fizetési kötelezettségének és a munkaszerződéseket felmondással nem szünteti meg (azonnali hatályú felmondás sem lehetséges), valamint a mentesség iránti igényét bejelenti az adóhatósághoz.


HR Feed: 2020. november hónapra mely munkáltatók számolhatnak bértámogatással, és milyen mértékű lehet ez a támogatás?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: Az alábbi ágazatokban tevékenykedő munkáltatók részére a munkaviszonyban foglalkoztatottak bruttó munkabérének ötven százalékának megfelelő összegű, munkaerőpiaci program szerinti támogatás nyújtható:

a) Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,

b) Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,

c) Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet, vagy

d) Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet

végzők.

HR Feed: Milyen kitételnek kell megfelelniük az érintett munkaadóknak?

Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda: Azon munkáltatók részesülhetnek a támogatásban, akik novemberben a munkabér fizetési kötelezettségüknek eleget tesznek, és kizárólag azon munkavállalók után számolhatnak a támogatással, akik jogviszonya a támogatás időtartamának utolsó napján (tehát november utolsó napján) fennáll.

Lényeges kiegészítés továbbá, hogy az állam megtéríti a 2020. november 8. napjáig regisztrált, 2020. november 11-től számított 30 napon belüli időszakra vonatkozó foglalásokból származó nettó bevétel 80 százalékát is, amennyiben az érintett vállalat a 2020. november 8. napján foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyát a teljes hónapra fenntartja és a munkabér fizetési kötelezettségének is eleget tesz.

Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X