Powered by

Hogyan válik hasznára egy cégnek az ATS?

HRfeed névre keresztelt szakmai videó sorozatunkban ezúttal az ATS-ek világáról lesz szó. A téma alapos átbeszélésben segít Bigda Tamás, aki Közép-Európa toborzási vezetőjeként dolgozik a National Instrumentsnél, Tímár Kriszta, a Gameloft Hungary HR-vezetője, Békési Edit, regionális kiválasztási vezető, és Várkonyi András, a GE talent acquisition vezetője.

Mi az az ATS?

Az ATS (applicant tracking system) a kiválasztási folyamatban nyújt segítséget a HR-eseknek. Mind a jelöltet, mind a pozíciót végig tudja követni automatikusan, ezáltal sok munkafolyamatot automatizál. Magyarországon még kevésbé elterjedt a használata, de vannak már cégek, akik alkalmazzák. A leggyakrabban felmerülő kifogások között szerepel, hogy az ATS drága, bonyolult, túl komplex. Ez azonban nem feltétlenül van így, egy ilyen szoftver ugyanis hatékonyabbá teheti a felvételi folyamatot, ezáltal időt, pénzt és energiát takarít meg a cégnek.

A beszélgetés alatt azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy miért van szükségük a cégeknek ATS-re, hogyan válasszunk ATS-t, hogyan vezessük be az új rendszert, hogyan alakítsuk ki a munkafolyamatot, illetve a riportolás, azaz a toborzási folyamattal kapcsolatos adatok mérése is szóba kerül.

Hogyan segíti ez a munkát?

Nagyon fontos, hogy az ATS-t használók megértsék, hogy ez a rendszer miért és hogyan könnyíti meg közvetlenül a munkájukat, mert csak így fogják tudni hatékonyan használni. Szükség van arra, hogy az ATS-t bevezetni kívánó cégek megfogalmazzák, hogy mire akarják használni a rendszert pontosan, mit szeretnének mérni, hiszen csak így kaphatnak olyan ATS-t, amit valóban jól tudnak felhasználni, és ami tényleg az adott cég igényeit elégíti ki.

Az ATS-ek használatával ugyanakkor nemcsak a HR-esek dolga lehet könnyebb, hanem a másik oldal, azaz a jelentkezők elégedettségét is növeli. Ez annak köszönhető, hogy a rendszerezésnek hála gyorsabbak lehetnek az egyes lépések, jobban átlátjuk a folyamatot, így a jelöltek közül mindenki kap visszajelzést. Ráadásul az ő szemszögükből is pozitív, hogy gyorsan halad a kiválasztás. Mindez nagyban hozzájárul ahogy a candidate experience pozitív legyen, ezáltal a cégről kialakult vélemény is jobb.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2021 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel