Gyakorlati útmutató toborzáshoz

5. ATS-rendszerek a toborzásban

arrow-down
arrow-down

Mire jók az ATS-rendszerek?

Az ATS (Applicant Tracking System) lényegében hasonló egy vállalatirányítási szoftverhez (CRM), csak éppen egyetlen célja az, hogy a HR munkáját segítse azzal, hogy nyilvántartja: milyen pozíciók betöltetlenek a cégen belül, milyen kvalitásokra van szükség, milyen jelentkezések érkeznek be és így tovább.  Ilyen rendszerekből komplexebb fizetős szoftverek és online alkalmazások egyaránt elérhetőek.


A hasonló rendszerek elsősorban a korábban megadott kulcsszavak alapján szűrik a beérkező jelentkezéseket.
A rendszer a beérkező jelentkezésekből először eltávolít minden formázást, majd a felismert kulcsszavak alapján a tartalmat adott kategóriákba sorolja (például tanulmányok, tapasztalat, korábbi munkahelyek, kompetenciák).


Ez alapvetően egy jó módszer volna, ma azonban már könnyen kiismerhető.

Ajánljuk figyelmébe a HR Feed-en: Félreértések az ATS kapcsán

Érdemes tehát azt is szem előtt tartani egy ilyen rendszer használatánál, hogy az Y generáció tagjai már tisztában lehetnek azzal, hogyan kerüljék ki ezeknek a paramétereit – az interneten is találunk útmutatókat szép számmal, amelyek leírják, hogyan kell „rávenni” az automata rendszert, hogy minket válasszon. (Többek között a Forbes oldalán is találhatunk ilyen leírást.)


Hogyan lehetséges ez? A módszer lényegében nem különbözik a keresőoptimalizálástól. Ellenőrizzük, hogy egy adott kulcsszó milyen más szavakkal fordul elő együtt gyakran, milyen kifejezések, szinonimák lehetnek azok, amelyeket ha beleírunk az önéletrajzunkba, átcsúszunk a rendszer szűrőjén.

Ezért is elkerülhetetlen nem csak az, hogy manuálisan is válogassunk a leszűrt jelentkezők között, hanem az is, hogy folyamatosan ellenőrizzük, a rendszer milyen hatékonysággal szűr, és ha szükséges, lazább paramétereket adjunk meg.


Ez persze nehezíti a folyamatot, de adott esetben hatékonyabban kiszűrhetjük azokat a jelentkezőket, akik a pozíció betöltésére ugyan nyilvánvalóan alkalmatlanok, de mégis átcsúsztak az automatikusan beállított szűrőkön.

Érdemes ATS-t használni?

Olyan pozíciók esetében, ahol több száz vagy ezer jelentkezés is várható, mindenképpen. A statisztikák szerint egy toborzó átlagosan 6 másodpercet szán egyetlen önéletrajz kiértékelésére az első körben.


Ez azonban, ha a legjobb jelentkezőket akarjuk megfogni, értelemszerűen túlságosan kevés. Lehet, hogy valaki nem rendelkezik a megadott számú évnyi tapasztalattal vagy nem dolgozott korábban pontosan a megjelölt területen, ettől függetlenül azonban egy kapcsolódó területen még mindig szerezhetett olyan tapasztalatokat, amelyek ideálissá teszik a pozíció betöltésére.


Ezért érdemes az egyes önéletrajzokra több időt is szánni. Meg kell tehát találni az egyensúlyt: kellően tág kritériumokat meghatározni ahhoz, hogy a gép se tévedhessen túl nagyot, és a folyamat mögött álló embernek se teljen túlságosan sok idejébe, hogy a jelentkezőket értékeli.

Az útmutató mellé 50% kedvezményt is adunk az Optimum hirdetési termékünkből.

Az Optimum hirdetés csomaggal a legköltséghatékonyabb módon tud megfelelő munkaerőt találni.

Kattintson a lenti gombra az 50% kedvezményért:

© 2018 Profession.hu - Minden jog fenntartva