A tervezésé volt a főszerep a Profession.hu őszi online konferenciáján

Olvasási idő: 4 Perc
Munkaerőpiac
2023.11.21.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
A tervezésé volt a főszerep a Profession.hu őszi online konferenciáján

Az esemény középpontjában a gazdasági és munkaerőpiaci helyzetjelentés mellett a 2023-as év várakozásai és tényleges eredményei, kihívásai, valamint a jövő éves tervezés állt. A konferencián Dencső Blanka és Tüzes Imre mellett a Stepstone Group munkaerőpiaci szakértője, Dr. Tobias Zimmermann is előadást tartott.

Álláspiaci szempontból stabil időszak volt a kiindulás, némi bizonytalansággal: a cégek a korábbi évekhez képest pesszimistábban tekintettek 2023-ra a gazdasági helyzetüket és a létszámterveiket illetően, ugyanakkor tízből öt cég kitartóan bizakodott és növekedést várt 2023-tól. A munkanélküliségi rátában 0,4 százalékpontos emelkedés volt érzékelhető, ami jól mutatja a gazdaság jelenlegi változékonyságát.

Egy olyan környezetben, ahol a kételkedés aktív tényező, a cégek kivárnak a toborzás területén is: meghirdetett állások számában is látszódik az óvatosság, ugyanis 16,9 százalékos visszaesést mutat az álláspiaci kínálat az előző év első kilenc hónapjához képest.

A gazdasági áttekintést követően a konferencia első előadásában szó esett az elmúlt időszak trendjeiről is, amikben sok lehetőség rejlik.

Tüzes Imre

Tüzes Imre

a Profession.hu üzletfejlesztési és termékmenedzsment igazgatója

A 2020-as évhez hasonló trendet láthatunk, ahol a kereslet sokkal dinamikusabb, magasabb növekedést mutat, mint a kínálat. Bizonytalan gazdasági környezetben természetes, hogy óvatosak a vállalatok, de a pandémia alatt megtanultuk, hogy a másfajta hozzáállás sokszor előnyt kovácsolhat számunkra. Akik bátran nyitottak akkor a kereslet felé, azok nagyobb merítéssel, jobb lehetőségekkel találták szembe magukat és ez ma is igaz lehet.

A piaci helyzetelemzés után Tüzes Imre Dencső Blankával, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértőjével beszélgetett a HR Körkép 2023 kiadvány legfontosabb megállapításairól. Ebből kiderült, hogy a vállalatok fele a mostani visszafogottság után optimistábban áll a következő évhez és bővülést vár, csökkenést csak 13 százalékuk feltételez. Versenytársaikról nagyrészt változatlanságra, kisebb arányban (25%) növekedésre számítanak.

Nagy hangsúlyt kapott a beszélgetés során a toborzási kihívások területe is.

Dencső Blanka

Dencső Blanka

a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője

Az általunk megkérdezett vállalatok visszajelzései alapján a korábbi évekhez hasonlóan most is a jelöltekkel szembeni minőségi kifogások, illetve a magas bérigények okozzák a legtöbb kihívást a cégeknek. Emellett egyre erősebben megjelenik az álláskeresők hozzáállásával kapcsolatos kritika is. Az eredményekből az is kiderült, hogy mind fizikai, mind szellemi pozícióknál egy állás betöltéséhez átlagosan 20-25 pályázóra van szüksége a cégeknek. Ebből nagy százalékban három fő szempont, a végzettség, a tapasztalat és a bérigény alapján kerülnek ki a ténylegesen minőségi jelöltek.

Az álláskeresők emelkedő bérigénye mellett nem meglepő a távmunka térnyerése és jelentősége sem: olyan erős munkavállalói elvárássá nőtte ki magát, ami szinte megkerülhetetlen a jelenlegi munkaerőpiacon, ha versenyképesek szeretnénk maradni. Érezhető, hogy mindenki keresi a piacon a jó megoldást, ezért a teljes szabadságtól a hibrid lehetőségeken keresztül az átfogó munkáltatói szabályozásig minden opció megtalálható a vállalatok munkarendje között.

Az esemény zárásaként Dr. Tobias Zimmermann, a Stepstone Group munkaerőpiaci szakértője foglalta össze a globális és európai munkaerőpiaci helyzet legfontosabb adatait és azokat a trendeket, amivel mindenképp számolnunk kell 2024-ben.

 Dr. Tobias Zimmermann

Dr. Tobias Zimmermann

a Stepstone Group munkaerőpiaci szakértője

A világpiac látott már fényesebb napokat is, de a munkaerőpiac a gazdasági helyzet ellenére is még mindig erős. Az üres álláshelyek száma a koronavírus után is jelentős Európában, de a munkanélküliség globálisan és az OECD-országokban is alacsony. A munkahelyváltás egyre inkább normálisnak számít, például a németek 73 százaléka nyitott a váltásra, ezzel párhuzamosan a passzív álláskeresők száma is növekszik. Nem mehetünk el a migrációs hatás mellett sem, hiszen a legjobb tehetségek megtalálásában nem korlátozhatjuk magunkat a helyi lakosságra, versenyelőnybe kerülünk, ha nyitottak vagyunk a globális munkaerőpiacon.


Ha szeretnénk segítséget kapni a tervezéshez, valamint részleteiben megismernénk a hazai munkaerőpiac helyzetet, az őszi online konferencia alább teljes hosszában visszanézhető, az említett HR Körkép 2023 kiadvány pedig erre a linkre kattintva ingyenesen letölthető.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X