A nyitás új hulláma: változó szabályok április 24-től

Olvasási idő: 2 Perc
Munkaerőpiac
2021.04.23.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
A nyitás új hulláma: változó szabályok április 24-től

Megérkezett összefoglalónk a 2021. április 24. napjától hatályos új veszélyhelyzeti rendelkezésekről.

A koronavírus elleni védelmi intézkedések feloldásának második szakaszában tovább rövidül a kijárási tilalom és nyithatnak a vendéglátók teraszai is. A Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda szakértői által a 2021. április 24-től hatályos új rendelkezésekről készített útmutatóval könnyebben átláthatjuk, mit szabad és mit nem a jelenlegi helyzetben.

Rövidülő kijárási tilalom, nyitó teraszok

A kijárási tilalom lerövidül az este 11 óra és reggel 5 óra közötti időszakra.

Újra meglátogathatjuk kedvenc éttermeinket és kávézóinkat - feltéve, hogy rendelkeznek terasszal vagy kerthelyiséggel! A friss szabályozások értelmében vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán reggel 5 óra és este 9.30 óra között a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. 

A maszkviselés a vendégek számára a kerthelyiségben vagy teraszon nem kötelező, a vendéglátó üzletben azonban mindenki köteles maszkot viselni, kivételt képeznek ez alól a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúak, és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élők.

A vendéglátó üzleten belül való tartózkodás az elviteles ételek kiadása és szállítása érdekében megengedett, csak úgy, mint a mellékhelyiségek használata, ugyanakkor a vendéglátó üzleten belül a megrendelt étel és ital fogyasztása tilos - azaz az éttermek, kávézók belső tereiben egyelőre még nem vendégeskedhetünk. A szabály alól kivételt képeznek a munkahelyi éttermek, büfék, szálláshelyi éttermek, valamint a nevelési és oktatási intézmények menzái.

Teraszhasználat kedvező feltételekkel

Engedményt tesznek a vendéglátók részére: a vendéglátó üzlet a közterületnek a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzlet előtti részének használatára terasza működtetése céljából 2021. december 31. napjáig közterület-használati hozzájárulás megfizetése nélkül ingyenesen jogosult.

Az érvényes közterület-használati engedéllyel vagy szerződéssel rendelkező vendéglátó üzlet a közterületet az engedély vagy szerződés szerinti mértékben használhatja.

Biztosított kell legyen a zavartalan közúti és gyalogos közlekedés.

A sajtótermék árusítására jogosult, az árusítással kapcsolatos fülke, pavilon, épület, üzlet tulajdonosa, bérlője nem köteles közterület-használati hozzájárulást beszerezni, ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít, amely a járványhelyzettel kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz.

Nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni az előző pont szerinti sajtótermék közterületen történő osztásához sem.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X