Álláspiaci csúcstalálkozó: Budapesten gyűltek össze a világ piacvezető állásportáljai

Olvasási idő: 7 Perc
Munkaerőpiac
2023.06.01.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
Álláspiaci csúcstalálkozó: Budapesten gyűltek össze a világ piacvezető állásportáljai

A Profession.hu volt a házigazdája a világ piacvezető állásportáljait tömörítő nemzetközi szervezet, a The Network éves találkozójának. A rendezvényre több mint 30 országból érkeztek, az európai résztvevők mellett többek között Argentínából, az Egyesült Államokból és a Közel-Keletről is.  

Az online álláskereső piacon vezető szerepet betöltve a The Network az elmúlt évtizedben azt a célt tűzte maga elé, hogy a toborzók nemzetközi munkaerőigényére globális megoldást nyújtson: a világ vezető állásportáljainak szolgáltatásait egyesítve szolgálja ki a munkáltatók országhatárokon átívelő toborzási igényeit.

A hálózat szakemberei évről évre összegyűlnek, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat. Idén a Profession.hu szervezésében Budapest adott otthont a rendezvénynek, azzal a nem titkolt céllal, hogy a nemzetközi álláspiaci eszmecsere mellett a főváros szépségeit is megmutassák a szakembereknek, akik Duna-parti futás közben vagy hangulatos tetőteraszokon ismerkedhettek az utánozhatatlan budapesti atmoszférával.

Globális és lokális szakértelem egy asztalnál

A konferencián nemcsak globális álláspiaci trendekről, de lokális tendenciákról is szó esett.

Gyakori jelenség, hogy szomszédos országok és földrajzi régiók munkaerőpiacai hasonló jelenségeket mutatnak. „Öregedő társadalom, alacsony munkanélküliség, atipikus foglalkoztatási formák terjedése” – foglalja össze Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója a környező országok legjellemzőbb munkaerőpiaci trendjeit.

Németországban, Csehországban, Svájcban és Magyarországon is ugyanazok a kihívások érintik a toborzást:

Martis István

a Profession.hu ügyvezető igazgatója

Egyre inkább szükség van a munkaerőre, ezért mindenhol próbálják mobilizálni az inaktív rétegeket, mozgósítani a munkaerőpiaci tartalékokat. Ezekben az országokban szinte mindig felmerül a külföldi munkavállalók foglalkoztatása is.


Más a helyzet, ahol a magas munkanélküliség okoz fejfájást: Dél-Európában töredezett a munkaerőpiac, így Szicíliában vagy Spanyolországban regionálisan vagy éppen egy-egy szegmensben magas a munkanélküliség, míg Afrikában vagy Törökországban pedig a kevés beruházás miatt vannak tömegek munka nélkül.

„Azért nagyon érdekesek ezek a beszélgetések, mert ezek a nagy állásportálok összesen akár több száz millió ember munkájára látnak rá, mindenki más-más szemszögből. Németországban százezrek hiányoznak, míg Dél-Olaszországban munkanélküliség van. Hogyan lehetne ezzel kezdeni valamit? Ahogy ebben együtt próbálunk gondolkodni, annak komoly gazdasági hatása is van.” – mondja az ügyvezető.

Állásportál mint gazdasági barométer

A Network tagjaira jellemző, hogy az álláskereső oldalak minden országban erős monitorai annak, mi történik éppen az adott ország gazdaságában. „Milliós nagyságrendekre látnak rá munkaerőkereslet-kínálat szempontból, a munkaerőpiac pedig hihetetlenül gyorsan reagál a gazdasági történésekre. Az állásportálok mindenhol értékes adatokkal rendelkeznek, amelyek egyfajta makrogazdasági mérceként segítenek előrejelezni a változásokat.”

The Network management forum group photo

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X