Leválthatják-e robotok a HR-eseket?

Olvasási idő: 6 Perc
Munkaerőpiac
2017.08.24.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Leválthatják-e robotok a HR-eseket?

Leválthatják-e robotok a HR-eseket?

A technika rohamos fejlődését általában örömmel veszi a társadalom, hiszen az élet számos területén megkönnyítik az emberek munkáját a különböző gépek. Van azonban egy olyan szempont is, amit ha végiggondolunk, már nem feltétlenül tölt el minket akkora örömmel, hogy sok emberi cselekvést képesek robotok kiváltani: idővel eljuthatunk a fejlettség egy olyan szintjére, hogy a robotok konkrétan képesek lesznek teljesen helyettesíteni az embereket, ezáltal nem lesz szükség emberi munkaerőre.

Legtöbben nem veszik komolyan ezt a fenyegetést, és váltig állítják, hogy emberi munkaerőre márpedig mindig is szükség lesz. Ha azonban jobban megvizsgáljuk ezt a kérdést, már most is mindennapos, hogy gépeket használunk bizonyos munkafolyamatokhoz. Amint elérjük azt a szintet, hogy a robotok „gondolkodni” is képesek lesznek, nem biztos, hogy kelleni fognak emberek. És mivel a robotoknak nem kell fizetést adni, logikus, hogy előnyben részesítenék őket a cégek.

Az összetettebb feladatokat végzők kevésbé vannak veszélyben

Minél összetettebb a munkája valakinek, minél inkább szüksége van agymunkára a feladatai elvégzéséhez, annál kevésbé van veszélyben, legalábbis ami a jelenlegi helyzetet illeti. Hogy ez később hogyan fog változni, mikor a robotok adott esetben már döntéseket meghozatalára is képesek lesznek, az még a jövő zenéje. Tény ugyanakkor, hogy pillanatnyilag jobban fenyegeti a robotok általi leváltás veszélye a fizikai munkát végzőket, illetve azokat, akik adminisztrációval foglalkoznak.

A robotok emberhez hasonló gondolkodásra (még) nem képesek, ezért számos területen elengedhetetlen a fizikai jelenlét. Egy ilyen szakma a HR-es is, hiszen már akkor is látszik, hogy egy robot nem tud 100 százalékban helyettesíteni egy embert, ha csak a kiválasztás folyamatára gondolunk: mindenképpen szükség van például személyes állásinterjúra, hiszen egy gép nem fog tudni személyiségjegyek alapján szelektálni, csak mérhető, jól szűrhető tényezők alapján.

Mondd, mi a munkád, megmondom, mik az esélyeid!

Van az interneten egy oldal, ahová ha beírjuk, milyen területen dolgozunk, kapunk egy százalékos arányt arra vonatkozóan, mennyi az esélye, hogy egy robot a jövőben kitúrhat az állásunkból. Ez a https://willrobotstakemyjob.com.

Az oldal létrejöttének alapja, hogy 2013-ban Carl Benedikt Frey és Michael A. Osborne kiadott egy jelentést, ami arra kereste a választ, hogy a gépek térhódítása vajon mennyire érintheti érzékenyen a munkahelyeket (The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?). A tanulmányban a szerzők arra igyekeztek választ kapni, hogy melyik munkakör mennyire lehet érzékeny az automatizálásra, gépesítésre. Becsléseik szerint a teljes amerikai foglalkoztatás mintegy 47 százaléka veszélyben van.

Ha tehát az említett oldalon beírjuk a munkakörünket, megmondja, mennyire kell tartanunk a robotoktól. Megnéztük, mik az esélyei egy HR-esnek a munkája megtartására a jövőben.

HR-vezetők: elég komplex ahhoz, hogy ne legyen félnivalójuk

Ahogy korábban említettük, minél összetettebb egy munkakör, annál kevésbé valószínű, hogy egy robot képes lesz 100 százalékosan helyettesíteni az embert. A willrobotstakemyjob.com szerint annak az esélye, hogy egy HR-vezetőt ki tudjon teljesen váltani egy robot, mindössze 0,55 százalék az esélye, tehát azok, akik ebben a pozícióban dolgoznak, abszolút biztonságban érezhetik magukat.

Ennek oka, hogy a HR-vezetők munkaköre igencsak sokrétű, hiszen a személyügyek ezerfélék lehetnek. Fejlett problémamegoldó képességre van szükség, és a folyamatos tervezés, irányítás, a személyügyekkel kapcsolatos feladatok koordinálása még sokáig túl nagy feladat lesz egy robot számára. Akik tehát HR-vezetőként dolgoznak, nyugodtan hátradőlhetnek, jelenleg ugyanis nincs félnivalójuk a robotoktól.

Hamar nélkülözhetővé válhatnak a HR-asszisztensek

A HR-asszisztensek helyzete már sokkal kevésbé rózsás: a willrobotstakemyjob.com szerint az ő esetükben már 90 százalék esély van arra, hogy a robotok nemsokára leváltják őket. Hogy lehet ekkora különbség HR és HR között? Úgy, hogy a vezetők munkakörébe sok olyan dolog tartozik bele, amihez szükség van az emberi agyra. Ahogy említettük, a feladatok koordinálása, a stratégiák megtervezése például még jó ideig embert fog igényelni.

A HR-asszisztensek azonban a megvalósításban vesznek részt, sokat adminisztrálnak, jelentéseket készítenek, kiválasztási folyamatokat folytatnak le. Ezek egytől egyig olyan feladatkörök, amiknek egy része már most is végezhető automatizálva: az adminisztráció megkönnyítésére léteznek szoftverek, amik maguktól végeznek számításokat, tárolnak információkat, a jelentések elkészítésére is képesek bizonyos programok, és a felvételi folyamat is részben automatizálható. Ezt végiggondolva talán jogos a félelem, hogy rövidesen a maradék részeket is képesek lesznek robotok elvégezni.

Belekóstolás a jövőbe: ATS

Az ATS kiváló példája annak, hogyan váltható ki az emberi munka egy szoftverrel HR területen. Ezek a szoftverek automatizálják a kiválasztás során azokat a folyamatokat, amik sok időt vesznek el, ezáltal költséghatékonyabbá és gyorsabbá teszi az egész felvételi procedúrát.

Jelenleg az ATS-ek segítenek egy helyen rendszerezni a jelentkezőket, ezáltal az egész folyamat követhetőbb. Képesek arra, hogy előzetes beállítások után megszűrjék az önéletrajzokat, így a HR-asszisztenseknek már csak azokat a CV-ket kell átnézni, amik valóban relevánsak lehetnek a meghirdetett pozíció szempontjából. Egy olyan esetben, amikor több száz önéletrajz érkezik egy állásajánlatra, az ATS napokat, heteket spórolhat meg a HR-nek azzal, hogy nem kell egyesével átnézegetni a CV-ket.

A jelöltekkel való kommunikáció szintén sok időt vesz el, de egy ATS segítségével ez is automatizálható. Beállíthatjuk, hogy a kiesett jelölteknek küldjön automatikusan egy értesítést arról, hogy sajnos most nem nyertek felvételt, de akár a következő körre vonatkozó információkat is kiküldheti a továbbjutóknak. Lehetőség van arra is, hogy külön jelöljük, kit értesítettünk már, és kit nem, így biztosan nem maradhat ki senki.

Az ATS tárolja a pályázók adatait, így a későbbiekben is vissza tudunk keresni jelölteket, ha ismételten megüresedne egy pozíció, így akár egy teljes felvételi folyamatot is megspórolhatunk a használatával.

Erősen szükség van még az emberi jelenlétre

Mielőtt azonban HR-asszisztensként elkezdenénk pánikszerűen új szakmában gondolkodni, nyugodjunk meg! Ha megnézzük, az ATS például nagyon sokat segít a munkánkban, de a közelében sincs annak, hogy „egyedül” képes legyen levezényelni egy felvételi folyamatot. Kell az ember ahhoz, hogy megadja a szűrési feltételeket, hogy beállítsa, kinek küldjön e-maileket, hogy felvigye az adatokat a rendszerbe.

A legtöbb, emberi munkát „kiváltó” szoftver, eszköz esetében hasonló a helyzet. Jelenleg ezek a megoldások arra jók, hogy sok terhet levesznek a dolgozók válláról, de önálló munkavégzésre nem képesek. A beállításhoz, a felügyelethez szükség van emberek jelenlétére is, akik adott esetben a hibákat is tudják korrigálni.

Elképzelhető, hogy valóban fog akkorát fejlődni a technika, hogy egy idő után a programok képesek lesznek annyira maguktól működni, hogy a beállítások elvégzéséhez sem fognak kelleni emberek, és minden egyes részfeladatot elvégeznek majd. Ez azonban valószínűleg nem holnap lesz: még hosszú évek fejlesztése, és még hosszabb tesztelés van előttünk. Mire eljutunk odáig, hogy a robotok teljesen tudnak helyettesíteni embereket, talán arra is születik megoldás, hogy mit kezdjünk a fölöslegessé vált munkaerővel.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X