4 tanács a bérstratégia és a bérfejlesztési eszközök kommunikálásához

Olvasási idő: 5 Perc
Bérezés
2023.05.18.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
4 tanács a bérstratégia és a bérfejlesztési eszközök kommunikálásához

Ha nem engedhetjük meg magunknak az évi többszöri fizetésemelést, vagy éppen alternatív lehetőségeket kell alkalmaznunk a bérfejlesztési stratégiánkban, a legjobb, amit tehetünk kollégáink bizalmának megtartásáért, hogy nyíltan kommunikáljuk a változásokat. De mit és hogyan érdemes megosztani a munkavállalókkal?

Tavasszal sok helyen sor kerülhet a fizetések és juttatások éves felülvizsgálatára. Akármennyire is körültekintően járunk el a béremelésekkel, előfordulhat azonban, hogy ha kollégáink összehasonlítják fizetésüket a megélhetési költségekkel, azt mondják: „Ez nem elég.”

Növekvő infláció idején kihívást jelenthet a munkaadók számára, hogy megfeleljenek a munkavállalók bérfejlesztési elvárásainak. Ahogy az infláció emelkedik és a gazdasági növekedés lassul, egyre nehezebb feladattá válhat az alkalmazottak méltányos jutalmazása és motiválása. Cikkünkben néhány olyan tanácsot szedtünk össze, amely segítheti a munkáltató-munkavállaló közti kapcsolatot és építheti a bizalmat a kritikus időszakokban is.

Legyünk transzparensek a cégünk és a szektorunk jelenlegi helyzetével kapcsolatban

Sok vállalkozás igyekszik megtalálni a megfelelő egyensúlyt a kommunikációban. Fontos, hogy legyünk őszinték az alkalmazottainkkal, és beszéljünk a gazdasági környezet és a vállalkozás pénzügyi korlátainak reális helyzetéről is.

A megélhetési költségekhez alkalmazkodó fizetésekről szóló beszélgetések során gyakran megfeledkezünk két fontos dologról. Először is, hogy az üzleti tevékenységek költségei is emelkednek. Másodszor pedig, hogy az eddig megszokott, folyamatos gazdasági növekedés számos ágazatban jelentősen lassult. Ha a dolgozókkal folytatott kommunikáció során mindkét tényezőről nyíltan beszélünk, valamint  azt is megosztjuk, hogy ezek mit jelentenek a cégünk számára, segíthetünk nekik a tágabb kontextusban is értelmezni a bérfejlesztéssel kapcsolatos akár pozitív, akár negatív döntéseinket.

Tegyünk nyilvánossá a bérfejlesztést befolyásoló tényezőket

Míg a fizetés megállapításának folyamata gyakran nyilvánvaló a HR vagy a felsővezetés számára, egy nagyobb szervezetben előfordulhat, hogy a kollégáink a sötétben tapogatóznak.  Azok az alkalmazottak, akik nem ismerik pontosan a bérezés menetét és skálázhatóságát, bizonytalanabbnak a fizetésük méltányosságában, és nagyobb valószínűséggel kereshetnek más munkalehetőséget. Ezen természetesen az átláthatósággal, és az egyszerű, mindenki számára könnyen érthető bérfejlesztési stratégiával segíthetünk.

Ha lehetséges, bontsuk le egy egyszerű lépésről lépésre folyamatra vagy egy képletre, de mindenképpen magyarázzuk el

  • milyen benchmarkokat használunk, és ezek hogyan hatnak az alapbéreinkre,
  • mennyiben és hogyan befolyásolja a vállalat teljesítménye és piaci szerepe a béreket és juttatásokat,
  • milyen hatással van az egyéni teljesítmény a bérekre,
  • hogyan használjuk és építjük be a dolgozók visszajelzéseit a bérfejlesztési stratégiába.

Ezek mellett pedig számoljunk be azokról az időnként megjelenő, de nagy hatású tényezőkről is, mint például az infláció. Hogyan építjük be ennek mértékét a béremelésekbe? Ha fizetésemelést nem tudunk eszközölni, milyen más opciókat tudunk kínálni? Ha ezeket összegyűjtjük és közzétesszük, már egy lépést tettünk az alkalmazottaink bizonytalanságának csökkentéséért.

Ez lehetőséget ad arra is, hogy felülvizsgáljuk folyamatunkat, megnyugtassuk csapatunkat, és betekintést nyújtsunk nekik abba, hogyan közelítjük meg a fizetés kérdését. Például lehet, hogy a fizetésemelésben nagy súlya van annak, hogy hány százalékos növekedést értünk ez az adott üzleti évben. Idén azonban úgy döntünk, hogy a megélhetési költségek miatt 5 százalékkal emeljük mindenkinek a fizetését üzleti eredménytől függetlenül. Ez mind nagyon fontos információ a dolgozóknak, amit előzetesen is lényeges, hogy ismerjenek, hiszen ők is a stabilitást, a folytonosságot keresik. Egy-egy ilyen kommunikációs eszköz nem tűnhet jelentősnek, de mégis nagy szerepük van a megtartásban és a bizalomépítésben.

Ne kezeljük tabuként az anyagiakat

A fizetésünk szignifikáns tényező a mindennapi életünkben, hatással van nem csak a fizikai, de a mentális egészségünkre, de motivációnkra és hangulatunkra is. Megkerülhetetlen, mégis sokszor kényelmetlenül érezzük magunkat, ha szóba kerül.

Ezért, ha van rá igény, keressünk olyan lehetőségeket, amelyek megmutathatják, hogy nyitottak vagyunk a közös beszélgetésekre és nem egy irodában hozunk döntéseket a kollégáink feje felett. Akár bizalmasan, akár nyilvános fórumon keresztül, de helyezzük előtérbe a világos, nyílt kommunikációt, és biztassuk az alkalmazottakat is arra, hogy velünk együtt vitassák meg a fizetéssel kapcsolatos aggályaikat, kérdéseiket. Ha szükséges, nyugodtan hozzunk be olyan témákat is, amik kívülről hatnak a működésünkre, mint például a globális gazdasági tényezők, geopolitikai hatások, hazai jogszabályok.

Az alkalmazottak visszajelzései segítenek minket abban, hogy megértsük, mit gondolnak a jelenlegi bérstratégiánkról, ráadásul őket is pozitívan érinti, ha érzik, hogy megbecsülik őket, és a vállalatvezetők látják és hallják a fizetési gyakorlattal kapcsolatos észrevételeiket és véleményüket.

Ne feledkezzünk meg az egyéb juttatásokról sem

A fizetés csak egy része annak, amivel munkáltatóként jutalmazhatjuk a munkavállalóinkat. Vegyük fontolóra az egyéb juttatásokat is, és győződjünk meg arról, hogy kollégáink a jelenlegi megélhetési költségek mellett is nagy értéknek tekintik ezeket.

Az alkalmazottak könnyen megfeledkeznek azokról az előnyökről, amelyeket a munkájuk kezdetén ajánlottunk, ezért ügyeljünk arra, hogy folyamatosan kommunikáljuk azokat a lehetőségeket, amiket használhatnak és amik segíthetik őket a mindennapokban. Soha ne csak a fizetésemeléseket mutassuk, mindig mutassuk be az ezzel járó jutalmak és juttatások teljes körét.

Arra is fordíthatjuk a kritikus időszakokat, hogy fontolóra vegyük, van-e más, nem anyagi jellegű juttatás a fizetés kiegészítéséhez, amivel támogathatjuk a dolgozókat. Tegyük fel nekik a kérdést, minek örülnének a legjobban. Kínáljunk még több otthoni munkanapot, vagy ajánljunk fel utazási költségtámogatást, étkezési utalványt vagy egészségbiztosítási, magánegészségügyi szolgáltatásokat.

Készítette: Varsányi Zsófi

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X