3 stratégia a jólléti juttatások minőségének javításához

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerő megtartás
2024.01.25.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
3 stratégia a jólléti juttatások minőségének javításához

A juttatási kínálatukat év elején átértékelő szervezetek számára a jóllét közös fókuszterület és lehetőség a versenyelőny kiépítésére. Most megmutatjuk, hogyan tervezhetünk a munkavállalóink igényeinek megfelelő jólléti juttatási csomagot.

A magánéletünk mindig is hatással volt a munkateljesítményünkre, de a távmunka és a hibrid munka csak megerősítette a munkáltatók befolyását a munkavállalóik jóllétének támogatására. Mivel számos egyedi szolgáltatás és juttatási opció áll már rendelkezésünkre, a mi feladatunk az, hogy megtaláljuk a dolgozóink számára legjobb kombinációt, ami segíti őket az adott élethelyzetben, támogatja őket céljaik elérésében, akár a szakmai szerepkörükön kívül is.

Ez kifejezetten nehéz feladat lehet, hiszen könnyen áteshetünk a ló túloldalára, ha sok információt követelünk a dolgozóktól, de az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány megoldást, amivel könnyebben megismerhetjük őket, és olyan juttatásokat kínálhatunk nekik, amik tökéletesen illeszkednek hozzájuk.

Mindig figyeljünk a külső tényezőkre

A stressz az élet számos területéről eredhet. Akár a munkával kapcsolatos, akár nem, fontos figyelembe vennünk azt a sok tényezőt, amik befolyásolhatják az alkalmazottak munkahelyi elégedettségét.

Egy válás, egy közeli barát vagy családtag elvesztése, a gyermekvállalás, betegség, házasság és számos más pozitív és negatív esemény hatással van az egyének fizikai, mentális és érzelmi jóllétére. A munkahelyi életünkkel való kapcsolatuk pedig folyamatosan erősödik, ezzel pedig nagyobb hangsúlyt kap az, hogy a munkahelyi jóllét fogalmát is tágítsuk.

Például egy olyan program, amely segít a munkavállalóknak a diákhitel-tartozás visszafizetésében, első pillantásra nem tűnik „wellness juttatásnak”, de a stressz egy nagyon gyakori forrását célozza meg: a pénzt. Ha ezt a stresszforrást csökkentjük vagy megszüntetjük, a dolgozó produktivitásán és motivációján is fejleszthetünk. Ez természetesen más területeken is alkalmazható, a lényeg az, hogy az adott munkavállalói csoport számára a leghatékonyabb juttatást nyújtsuk.

Gondoljunk a testi-lelki jóllétre egyéni és kollektív célként

Vizsgáljuk meg a juttatásaink kínálatát egyéni és csoportos kontextusban is. Az egyéni igények megismerése kulcsfontosságú lehet annak meghatározásához, hogy milyen szélesebb munkavállalói csoportokat tudunk kiszolgálni (mely területen van túlsúly), és hogyan, milyen eszközökkel tudjuk őket a legjobban támogatni.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy egy-egy csapattag jelentős életeseménye, személyes célja vagy folyamatos kihívása hatással lehet a csapat vagy a vállalkozás egészére, ezért is fontos kiemelt figyelmet fordítanunk az egyéni szükségletekre. Irreális elvárás, hogy minden alkalmazott hagyja a magánéletét az iroda ajtaján kívül, vagy hogy minden alkalmazott mindig ugyanolyan szinten teljesítsen az élet minden területén. Ezért míg a pozitív környezet fenntartása előnyös, a célzott juttatásokkal való plusz segítség olyan munkaerőt teremthet, amely jobban felkészült arra is, hogy a későbbiekben támogassa a kollégákat a kihívásokkal teli időszakokban.

Például egy betegség elsősorban a munkavállalót érintheti, akár azért, mert ő lett beteg, akár azért, mert valakit gondoz. Mindkét esetben előnyös, ha javítjuk a munkavállaló azon képességét (és lehetőségét), hogy ezt a helyzetet fennakadás, ítélkezés és negatív következmények nélkül megoldja. A kapcsolódó munkáltatói támogatás lehet például egy élelmiszer-házhozszállítási előfizetés vagy magánegészségügyi juttatás.

Általánosságban elmondható, hogy egy jelentős életesemény vagy egészségügyi állapotváltozás nagyon személyes történés a dolgozók életében. A munkavállalók a lehetséges szakmai következményekkel kapcsolatos aggodalmak miatt tartózkodhatnak az ilyen kérdések megvitatásától. Ezért munkáltatóként, vezetőként nem biztos, hogy tudni fogunk arról, ha valami történik velük, de ha ezek a juttatások, források ettől függetlenül rendelkezésre állnak, valóban sokat számíthatnak a munkavállalóknak.

Kísérletezzünk, és találjuk meg a fő irányvonalakat

A valóság az, hogy még a leghatékonyabb HR csapat is csak korlátozott mértékben képes betekintést nyerni a munkavállalóik igényeibe. Bár a munkánk és a magánéletünk továbbra is összemosódik, ma már a dolgozóknak nagyobb lehetőségük van arra, hogy fenntartsák a kettő közötti határt.

A rendszeres felmérések és nyílt beszélgetések remek kiindulópontot jelenthetnek a munkavállalói igények felismerésében. Ahhoz, hogy jobban megértsük, milyen típusú juttatásokra van szükségük, próbáljunk meg számos lehetőséget felajánlani. Egy egyedi juttatás kipróbálása, amely túlmutat az általánosabb kedvezményes sportolási lehetőségen vagy saját márkás termékvásárláson, a dolgozók számára is vonzóbb lehet, nem egy felszínes aktivitásként könyvelik el.

A felhasználási arányokat már a juttatások bevezetése előtt meg tudjuk becsülni, de a valódi hatás értékelése természetesen csak akkor lehetséges, amikor már elérhető egy adott juttatás. Emiatt érdemes lehet egy-két ilyen szolgáltatáshoz próbaidőszakot tervezni, mind időben, mind büdzsében, emellett pedig a munkavállalókkal folytatott folyamatos kommunikáció lehet segítségünkre.

Összességében elengedhetetlen, hogy a modern stresszorokra modern megoldásokkal válaszoljunk. Munkavállalóink generációs sokszínűségüktől függetlenül küzdenek gazdasági hatásokkal, a környezeti változásokkal, és az egyének egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy milyen munkakörnyezet illik hozzájuk a legjobban. Fontos tehát, hogy HR-esként, vezetőként átgondoljuk, cégünk milyen szerepet játszik a munkavállalóink életében, valamint azt is, hogy milyen további eszközökkel járulhatunk hozzá a vállalati környezet fejlesztéséhez.

Készítette: Varsányi Zsófi

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X