Országos kutatás indul munkahelyi tapasztalatainkról

2018. június 27. Forrás: Nyitottak vagyunk/Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

A nők és a férfiak munkahelyi tapasztalatait méri fel a Nyitottak Vagyunk új, évente ismétlődő kutatássorozata.

Önnek ajánlott állások

Az elmúlt 4-5 évben egyre többen, köztük Magyarország legnagyobb, legismertebb munkáltatói, és számtalan kisvállalat foglalkozott azzal intenzíven, hogy ugyanolyan lehetőségeket biztosítson a férfi és nő dolgozóinak. Voltak, akik a kisgyermekes nők helyzetének javítására koncentráltak, mások odafigyeltek rá, hogy pusztán az esetleges előítéletek miatt a nők se essenek ki, ha az érdemeik alapján feljebb léphetnének, sokan pedig nem tipikusnak nevezhető területeken is igyekeztek lehetőséget biztosítani a nőknek, például azzal, hogy már fiatal lányként elkezdték programozni tanítani őket.

Miklós Melinda a Nyitottak Vagyunk ügyvezetője elmondta: "a Nyitottak Vagyunkat 2013-ban alapította a Prezi, az espell, és a Google. Azóta sok változás indult el, és mára már az is látható, hogy mindezek nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is foglalkoztatják. Éppen ezért kérdezi a Nyitottak Vagyunk országos felmérésében a nőket és a férfiakat is arról, hogy mennyire találták meg a munkájukban a számításukat, mennyire tudják összeegyeztetni a munkájukat a magán-, és családi életükkel, mennyire érzik úgy, hogy érdemeik szerint bánnak velük a munkahelyükön, és milyen következő lépéseket tartanának jónak.

Országos kutatás indul munkahelyi tapasztalatainkról - munka, nyitottság, egyenlőség

A kutatást az aktuális kérdések mentén évről-évre tervezik megismételni. A mindenki számára elérhető kérdőív összeállítása során figyelembe vették az elmúlt időszak fontos kutatási eredményeit, így pl. “A nőügyek 2018” című kutatás megállapítását, ami a munka és a gondoskodói feladatok összeegyeztetésének nehézségét tárta fel, de beépítették Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójának, a MOL Groupnak javaslatait is.

A kutatáson belül többet között olyan kérdésekre kíváncsiak, mint, hogy a kitöltők mennyire érzik úgy, hogy a mostani munkájuk közel áll ahhoz, amire fiatal korukban vágytak, vagy hogy szerintük valóban a teljesítményük alapján értékelik-e őket a munkahelyükön. Azért, hogy minél többen láthassák, ez a probléma mennyire érinti az ő vállalatukat, a  kis-és középvállalati szektor számára a kérdőívet a Nyitottak Vagyunk ingyenesen elérhetővé teszi. A nagyobb cégek jelentkezését is várják, az ő megrendelésükre külön részletes anyag készül. A kutatásnak aktualitást ad, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint csak a versenyszférában közel 60 ezer betöltetlen állás van, ezért hatalmas a verseny az új kollégákért és a dolgozók megtartásáért.

A négy évvel ezelőtt végzett hasonló felmérés akkor azt mutatta, hogy több mint egymillióan tartják sürgetőnek, hogy a munkahelyük tegyen azért, hogy egyenlő lehetőségeket biztosítsanak női és férfi munkavállalóiknak. Ez minden negyedik munkavállalót jelenti. A 18 éven felüli, még éppen tanulók 83%-a pedig úgy nyilatkozott, hogy két hasonló munkahely közül azt választaná, amelyikről tudja, hogy ott csak a tettei és a teljesítménye alapján ítélik meg, tekintet nélkül bármi másra. Ha a számokat nézzük, igazuk van, hiszen számtalan kutatás bizonyította már, hogy az így, fair módon működő cégek sikeresebbek, és az ilyen helyeken dolgozók is jobban érzik magukat.

A kérdőívet kitölteni, vagy cégként azt igényelni a Nyitottak Vagyunk weboldalán lehet július végéig. A kutatás anonim. Az országos eredményeket nyár végén hozzák nyilvánosságra.

Ha álláskeresők vagyunk, minden esetben tájékozódjunk leendő munkáltatónkról a Munkyhelyek.hu oldalon, és érdemes annak is utánanéznünk, hogy szakmánkban jellemzően milyen bérrel számolhatunk.

És most nézzük, mely területeken várják jelenleg a legtöbb szakembert:

Szakmunka: 3489 álláslehetőség

Fizikai, segéd, betanított munka: 2086 álláslehetőség

Gyártás és termelés: 1524 álláslehetőség

Értékesítés, kereskedelem:  1327 álláslehetőség

Pénzügy, könyvelés: 1214 álláslehetőség

Mérnök: 1097 álláslehetőség

Válogassunk a fentiek között, és jelentkezzünk minél több helyre. Figyeljük a legfrissebb állásokra is, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Amennyiben CV nélkül pályáznák, próbáljuk ki a Mobilmunkát!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, egyenlőség, nyitottság

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu