Támogatás a hiányszakmát választóknak

2017. augusztus 10. Forrás: NGM

Hasznos: - + Nyomtat

Ösztöndíjban részesülnek azok a fiatalok, akik a középiskola elvégzése után valamely hiányszakmát választják.

Önnek ajánlott állások

A szakképzési centrumok várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiknek idén nem sikerült a felsőoktatásba bekerülni - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Kiemelte: a szakképzés - az első és a második szakma megszerzése is - ingyenes, a fiatalok nappali, levelező és esti képzési formára is jelentkezhetnek, utóbbi kettő választása esetén a tanulmányaik mellett munkát is vállalhatnak. A szakképzésben résztvevő diákok a tanulmányi eredményeiknek megfelelő ösztöndíjban részesülnek, ilyen például a Szabóky Adolf szakképzési ösztöndíj, amelyre a hiányszakmát választó diákok lesznek jogosultak.

Támogatás a hiányszakmát választóknak - álláskeresés, szakma, karrier

A helyettes államtitkár a hiányszakmák közül példaként említette a szakácsot, a logisztikai ügyintézőt, a gyakorló ápolót és a hegesztőt. Szólt arról is, hogy azok a fiatalok, akik gimnáziumban végeztek, ők 2 éves technikus képzésen vehetnek részt a szakgimnáziumokban vagy egyéb szakmát is választhatnak.

Az országban 44 szakképzési centrumban 367 iskola várja a jelentkezőket, akik 238 különböző szakma közül választhatnak - ismertette. Rámutatott, hogy a felnőttoktatás egyre népszerűbb, míg 5 évvel ezelőtt a jelentkezők száma csupán 5 ezer volt, tavaly már 46 ezren tanultak ebben a képzési formában.

Pölöskei Gáborné szerint "a munkaerőpiac visszajelzései alapján ma már az érettségi kevés az elhelyezkedéshez, ahhoz, hogy valaki biztos alapokra helyezze a jövőjét, legalább egy szakmára is szükség van".

Ezen a héten több, mint 5000 állás közül választhatnak a középfokú végzettséggel rendelkezők:

Szakmunka: 2735 álláslehetőség

Fizikai, segéd, betanított munka: 1758 álláslehetőség

Értékesítés, kereskedelem: 837 álláslehetőség

Gyártás, termelés: 516 álláslehetőség

Adminisztráció, irodai munka: 477 álláslehetőség

Szállítás, beszerzés, logisztika: 417 álláslehetőség

Pénzügy, könyvelés: 401 álláslehetőség

Nézzünk szét a fenti lehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre! Figyeljük a legfrissebb állásokra is, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb állásról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, ösztöndíj

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu