Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyar diákok számára a vállalkozás létrehozása jelent vonzó jövőképet, míg a külföldi tanulók inkább ismert, multinacionális cégeknél vagy nemzetközi szervezeteknél helyezkednének el. Az elsőéves hallgatók harmada próbálná ki magát külföldön a diploma megszerzése után, míg a vidéki munkavállalás csupán a fiatalok töredéke számára jelent ideális jövőképet. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kutatásából kiderül az is, hogy a diploma megszerzésétől a magyar elsőévesek elsősorban magasabb jövedelmet és biztos megélhetést remélnek, míg a külföldiek a tudás és a műveltség megszerzését várják tőle.

A közel 350 magyar és külföldi elsőéves diák véleményét reprezentáló kutatásból kiderül, hogy az elsőéves egyetemisták 35 százaléka tervez külföldön munkát vállalni, míg 58 százalékuk Budapesten kezdené meg karrierjét. A külföldi hallgatók 90 százaléka nem tervezi, hogy Magyarországon vállal munkát a diploma után, 53 százalékuk egy európai országban helyezkedne el, míg 8 százalékuk az Egyesült Államokban képzeli el a jövőjét.

Egyetem után vállalkozni érdemes?

Az idei felmérésből kiderül, hogy a magyar fiatalok számára a saját vállalkozás indítása a legvonzóbb jövőkép, ami egybecseng a METU 2016-os Karrierterv kutatásával. A második legnépszerűbb munkahelynek a multinacionális cégek bizonyultak, a harmadik helyen pedig az uniós vagy egyéb nemzetközi szervezetek állnak.

A külföldi diákok körében kevésbé népszerű a saját vállalkozás létrehozása, listájukon csak a harmadik helyen szerepel ez, lemaradva az ismert multinacionális cégektől és a nemzetközi szervezetektől. Mindkét csoportnál a közszféra, a nonprofit szervezetek és alapítványok vonzereje a legkisebb, de a külföldi hallgatók valamennyivel magasabbra értékelik ezeket a szektorokat.

A kutatás során megkérdezettek fele már jelenleg is dolgozik tanulmányai mellett: ez az arány a magyar hallgatóknál 58 százalék, míg a külföldieknél 26 százalék. Az elsőéves diákok átlagosan 18 órányi munkát végeznek egy héten a felmérés adatai szerint.

 

A pályakezdőknek szóló állásokat itt nézzük meg, az összes külföldi munkát pedig itt találjuk. Érdemes rendszeresen meglátogatni a Profession oldalát, hiszen személyre szabott beállításainkkal mindig értesülhetünk a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

 A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala