Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Aránytalanul kevés a női szakember az energiaszektorban – derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) legfrissebb, valamennyi iparágat és az energia ágazatot is felölelő nemzetközi tanulmányából, melyet az NRGreport.hu ismertetett. Bár a trend pozitív, ám 2020-ban még mindig az energiaszektorban lesz a legkevesebb pályakezdő pozícióban dolgozó nő. A nők alacsony aránya üzleti szempontból is előnytelen a cégekre nézve.

A WEF tíz éve vizsgálja a nemek közötti szakadék kérdését Global Gender Gap Report elnevezésű tanulmányában – ez idő alatt mindössze 3 százalékkal javult a nők aránya a munkaerőpiacon.

A riport által megszondázott cégek több mint negyede tartja kulcsfontosságú munkaerőpiaci stratégiának a nők alkalmazását, az energetikában a megkérdezettek 35 százaléka gondolja így.

Energetika: a női vezérigazgatók száma nulla

A vállalatok több mint fele prioritásként kezeli a nők felső vezetői pozíciókba történő bejutásának támogatását. Még többen biztosak abban, hogy a jelenleg alkalmazott módszerek, melyek a fenti cél elérését szolgálják, hatékonyak. A nők előrejutása azonban továbbra sem egyszerű: hiába képzettebbek ma, és dolgoznak többen, akár technológiai területen, mint tíz éve, az esélyük, hogy felső vezetői pozícióba kerüljenek, csak 28 százaléka a férfiakénak - írja a tanulmány.

Az energetikában különösen elmarad a nők aránya (19%) más iparágban mértektől. A WEF tanulmánya szerint ez az egyetlen a vizsgált 9 ágazat közül, ahol a női vezérigazgatók száma nulla.

Az igazgatósági tanács közel harmadát teszik ki a nők, ami a második legjobb arány, ám felső és középvezetői szinten csupán 11 és 19 százalékot. Pedig azon cégek, ahol a nők nagyobb számban találhatók a felső vezetői szinten vagy az igazgatósági tanácsban, jobban teljesítenek, mint azok, ahol kevésbé - mutat rá a kutatás.

Kevés nő csinál karriert

Junior pozíciókban valamivel jobb a helyzet az energetikai szektorban, ugyanis a dolgozók negyede nő. Az egészségüggyel (39%), a pénzügyi (43%) vagy szolgáltatási (39%) szektorral összevetve azonban továbbra is alacsony.

Miért dolgozik kevesebb nő egyes ágazatokban?

Annak, hogy kevés a nő az egyes ágazatokban számos oka van: az otthon és a munkahelyen egyszerre megkövetelt helytállás, a példaképek, önbizalom hiánya és a női munkavállalókkal szembeni előítélet, ami nem feltétlenül tudatos, de akadályozza a nők előrejutását.

Az energetikában is ez utóbbi tényező az egyik legnagyobb akadály 10-ből 7 válaszadó szerint. A másik fő okként a válaszadók 60 százaléka a megfelelő szaktudású női munkaerő hiányát jelölte meg. Kicsivel több mint egyharmaduk úgy veli: a nők gazdasági súlya, ambíciói változást hozhatnak az ágazatban. A nők "bevonzása”, integrációja a megkérdezettek 45 százaléka szerint a vezetőség elkötelezettségén múlik.

Az arányok javulásához általánosságban hozzájárul az, hogy a nők is szívesebben vállalnak nagyobb szerepet a munkaerőpiacon. A folyamatot a háztartási munkák egy részének automatizálása, a korábban férfiasnak titulált szakmáról alkotott nézetek változása valamint a hiányszakmákban kapható átlagosnál magasabb bérek mozgatják.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: energetika, női munka, foglalkoztatás, karrier, vezető, főnök