A magyarok száma Ausztriában az őszi holtszezon miatt csökkent. Ám még mindig jó pár ezerrel többen dolgoznak kint, mint amennyien egy évvel ezelőtt - írja a Privátbankár.

69 487 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában októberben a társadalombiztosítottak szervezetének adatai szerint, ez 5356 fővel alacsonyabb, mint szeptemberben, ám jóval több, mint egy évvel ezelőtt. A turizmus és a mezőgazdaság szezonalitása miatt évek óta ez a jellemző, hogy nyáron és télen rekordokat döntöget a magyarok és más külföldi munkavállalók száma, ősszel és tavasszal pedig visszaesik.

A PROFESSION.HU-N ILYEN AUSZTRIAI ÁLLÁSOKAT KÍNÁLNAK.

Sok külföldi munkás hazajött

Most a román állampolgárságú munkavállalók száma mintegy 3100, a lengyeleké és a szlovákoké 1800-1800 fővel, a szlovéneké 1300 fővel esett vissza, így tehát rövid távon a magyarok némileg teret veszítettek. Az egy éves összehasonlításban azonban a magyarok száma nőtt a legjobban 5666 fővel, utánunk a románok jönnek mintegy 4700 fővel, a szerbek 2800 dolgozóval.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A többi ország esetében a kétezer főt sem éri el a bővülés. A koszovói és macedóniai gazdasági menekültek közül csak kevesen találtak állást.

Az Ázsiából érkezett munkavállalók száma 1900 fővel emelkedett egy év alatt, 28 500 főre. Ebben a kategóriában lehetnek a szíriaiak, afgánok, irakiak is, akik a menekültválság főszereplői, de a távol-keletiek is, mint kínaiak, vietnamiak vagy koreaiak. Nem tudni, ez hogyan oszlik meg részletesebben. Afrikából 9000 munkavállaló érkezett, ami 500 fővel több, mint egy évvel korábban.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Ausztria, állás, migráció, hazatérés