A létminimummal megegyező minimálbért szeretnének

A Liga Szakszervezetek továbbra is abban érdekelt, hogy a minimálbér fokozatosan felzárkózzon legalább a létminimum szintjére, továbbá javasolja, hogy induljanak újra a tárgyalások a Munka törvénykönyvéről, a sztrájktörvényről valamint a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségéről - mondta Gaskó István, a Liga elnöke. A szakszervezeti vezető álláspontja szerint a Liga szabályszerűen gazdálkodik.

Gaskó István elmondta: ülésezett a Liga elnöksége, és a bértárgyalások megkezdése is téma volt. Szeretnék elérni, hogy a minimálbér - ha több lépésben is - érje el a létminimum összegét, a reálbér emelkedése pedig legyen minden évben legalább akkora, mint a GDP növekedése. Ezeket a javaslatokat azonban még a Liga Tanács elé kell terjeszteni - tette hozzá.

A létminimummal megegyező minimálbért szeretnének

Az elnökség tárgyalt a 2014. december 28-án aláírt bérmegállapodásról is, amelyben az is szerepel, hogy a Munka törvénykönyvével, a sztrájktörvénnyel és a korkedvezményes nyugdíj kivezetésével felmerülő nehézségeket a Munka törvénykönyvében kompenzálni kellene. Erre a tavaszi ülésszakon nem került sor.

A Liga indítványozza, hogy induljanak újra erről a tárgyalások. Amennyiben nem látszik haladás, a Liga elszánt arra is, hogy akár nyomásgyakorló eszközöket használjon annak érdekében, hogy a megállapodás létrejöhessen - mondta Gaskó István.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Liga elnöksége nagyon sajnálja, hogy a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazás "elhalálozott", hiszen ez gyógyír lett volna arra a sok konfliktusra, amelyek az elmúlt öt évben keletkeztek azzal, hogy megszüntettek mindenféle kedvezményes nyugdíjazást.

A Liga álláspontja az, hogy rugalmassá kellene tenni a nyugdíjba vonulás lehetőségét, hadd döntse el a munkavállaló, egészségügyi, mentális szempontból tudja-e tovább vállalni a munkát - közölte.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: minimálbér, létminimum, béremelés, szakszervezet