Emelkedik a minimálbér Szlovákiában

2012. október 10. Forrás: MTI

Hasznos: - + Nyomtat

A minimálbér 3,2 százalékos növelését hagyta jóvá szerdai ülésén a szlovák kormány.

Önnek ajánlott állások

A 2013 januárjától hatályos intézkedés a jelenlegi 327,2 euróról 337,7 euróra emeli a havi bruttó minimálbér összegét, a legalacsonyabb órabér 1,94 euróra nő.

A munka-, szociális és családügyi tárca által előterjesztett javaslat a kormány szociális partnereivel való egyeztetést követően, az egyes érdekképviseletek ettől eltérő javaslatai dacára született meg. A munkaadók a jóváhagyottnál alacsonyabb, a munkavállalók érdekképviseletei 4,4 százalékos a Városok és Falvak Társulása (ZMOS) pedig 2,2 százalékos minimálbéremelést tartott volna indokoltnak.

A minimálbér emelését a munkavállalók szervezetei végül elfogadták, a munkáltatók érdekképviseleti szerveinek szövetsége viszont azt a munka törvénykönyvében eszközölt változtatásokkal együtt ,,nagyon rossz" intézkedésnek nevezte, amelyek összhatása alapvetően ront a vállalkozói környezeten Szlovákiában.

A kormány álláspontja szerint a minimálbér ilyen mértékű növelésével azt a célkitűzést követte a kabinet, hogy annak összege a továbbiakban se süllyedjen az átlagbér 40 százaléka alá.

A minimálbér Szlovákiában 2012-ben is 3,2 százalékkal nőtt.

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu