A hatodik hónapban abba kell hagyni a munkát

2012. július 31. Forrás: The Guardian

Hasznos: - + Nyomtat

Az terhesség alatt folytatott munka káros. A hatásai a dohányzáséval vetekszenek - állítják brit kutatók.

Önnek ajánlott állások

Az Essexi Egyetem kutatóinak két széles körű nagy-britanniai és egy amerikai felmérés eredményeit elemző tanulmánya szerint azok a nők, akik a nyolcadik hónap után is folytatták a munkát, átlagban mintegy 230 grammal kisebb súlyú gyermeket hoztak világra, mint azok, akik már a terhesség hatodik és nyolcadik hónapja között elmentek szülési szabadságra - írja a The Guardian brit napilap online kiadása.

A kutatók azt találták, hogy a terhesség utolsó hónapjában végzett munka hatása megegyezik a dohányzáséval: a dolgozó vagy cigarettázó nők magzatai lassabban növekedtek a méhben. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy az alacsony testsúllyal világra jött újszülötteknél nagyobb az egészségügyi gondok és a lassabb fejlődés kockázata, és életük későbbi részében is különböző problémákkal küzdhetnek.

Az alacsonyabb képzettségű nőknél kifejezetten jótékony hatása volt annak, ha a terhesség korai szakaszában hagyták abba a munkát. A tanulmány szerint ez arra utal, hogy a fizikailag megviselő munkát végzők esetében fokozottabb a terhesség alatti munkavégzés negatív hatása.

A 24 év alatti nők esetében a munka folytatása nem befolyásolta gyermekeik születéskori testsúlyát, ám az idősebb édesanyáknál jelentősebb volt a hatás.

A tanulmány, amelyet három közgazdász, Marco Francesconi, Emilia Del Bono és John Ermisch jegyez, a Chicagói Egyetem által kiadott Journal of Labour Economics című lap júliusi számában jelent meg.

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu