Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Felemás eredményekről tudott beszámolni a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a kiskereskedelmi szektor bértárgyalásairól: a cégek egy része - Spar, Penny Market - a bérkompenzáció szintje fölött is emelte a dolgozók fizetését.

Ugyanakkor a piac más szereplőinél, így a Tescónál csak részeredményeket tudott a KASZ elérni, míg az Auchanról lényegében lepattant a szakszervezet követelése - írja a Népszabadság.

A kiskereskedelem a hazai munkaerőpiac második legnagyobb foglalkoztatója, mintegy félmillió munkavállaló dolgozik az ágazatban.

A kiskereskedelmi ágazat dolgozói fokozottan megsínylették az egykulcsos adóra történő átállást, mivel a bérek a kiskereskedelemben eleve meglehetősen alacsonyak, ugyanakkor az ágazat cégei 2007 eleje óta súlyos recesszióval néznek szembe, így a cégvezetések csak erősen vonakodva adtak helyt a szakszervezetek béremelési követeléseinek.

Súlyosan érintette a cégeket a recesszió

A hazai kiskereskedelmi piac legnagyobb cége, a 22 ezer munkavállalót foglalkoztató Tesco személyügyi igazgatója nemrég a Napi Gazdaságnak nyilatkozva elmondta: amellett, hogy változatlanul megmaradtak a dolgozók béren kívüli juttatásai, a cég az idén összességében 9,33 százalékos bérfejlesztést hajt végre. Ebből 4 százalékot tett ki az a béremelés, amit a cég az egykulcsos adó okozta bércsökkenés ellensúlyozására költött.

Bár a cég képviselője szerint a bérfejlesztést az érintett munkavállalói szervezetekkel közösen alakították ki, a szakszervezet nem teljesen elégedett azzal, amit elért. Buday Pálné KASZ-alelnök szerint a 4 százalékos béremelés csak részben fedezi az egykulcsos adó okozta jövedelemkiesést.

Demonstráltak a bérükért

A Tescóval nem mérgesedett el a szakszervezet viszonya úgy, mint a Metro és az Auchan áruházakkal. A Metro kapcsán a KASZ korábban sztrájkbizottság létrehozását is kilátásba helyezte, majd tavasszal a Metro, illetve az Auchan áruháznál is demonstrációt tartottak a szakszervezeti tagok. A Metro azóta engedett a szakszervezetnek - tudta meg a lap a KASZ-tól, így a dolgozók megkapták a vitatott cafetériaelemeket is.

Nem így az Auchannál, ahol lényegében megmerevedtek az álláspontok tavasz óta. A KASZ szerint a dolgozók nemcsak bérkompenzációt nem kaptak, de április eleje óta a cég a béren kívüli juttatásokat is beépíti a bruttó bérbe, így összességében kevesebbet fognak kapni a dolgozók. Van olyan dolgozó, aki csak a 60 százalékát kapja meg a korábbi természetbeni juttatásnak - állítja a KASZ. Úgy tudni, hogy korábban átlagosan 8800 forint értékű béren kívüli juttatást kaptak az Auchan dolgozói, a - szintén átlagosan - bruttó 140 ezres (nettó 90-100 ezer forintnak megfelelő) fizetésük mellé.

Az Auchan a Népszabadságnak leszögezte: a cég csak annyira tudja emelni a fizetéseket, amennyire a piac ezt számára lehetővé teszi. Tavaly 2,3 százalékot nőtt a cég forgalma és ehhez 2 százalékos bérfejlesztés párosult. A kereskedelmi vállalat a 2011-es évet is 7 milliárdos veszteséggel zárta, és egyelőre úgy néz ki, hogy az idén is gyenge a forgalom, így a cég nem látja a lehetőségét, hogy az eddigieken felül emeljen bért.

A KASZ nemrégiben levelet küldött az Auchan-t tulajdonló Mulliéz-családnak az ügyben. A szakszervezet szerint ott sántít az Auchan érvelése, hogy amíg a dolgozókon spórol a vállalkozás, addig terjeszkedésre azért tud költeni, így nemrégiben felvásárolta a Cora hipermarketláncot.

Nem csak Magyarországon vitázik az Auchan a szakszervezetekkel: az UNI Európa szakszervezeti konföderáció kiemelten foglalkozik a céggel. Lengyelországban a szakszervezeti tag Auchan-dolgozók - a velük szolidáris bányászokkal együtt - arra válaszul, hogy a cégvezetés kirúgta az egyik szakszervezeti vezetőt, blokád alá vették az egyik helyi áruház pénztárait. Azzal bénították meg az áruház működését, hogy az akcióban részt vevők 5 euró értékben vásároltak, és mindegyikük a legkisebb pénzegységgel, 25 zloty-s érmékkel fizettek, így pillanatok alatt hosszú sorok alakultak ki a kasszáknál.