Félmilliárdért térképezik fel, hogy tartsák itthon az ápolókat

2012. július 09. Forrás: MTI, Világgazdaság

Hasznos: - + Nyomtat

Úgy tűnik, hogy a fizetésemelés nem elég, nem fogja itthon tartani a dolgozókat.

Önnek ajánlott állások

Európa többi országához hasonlóan az egészségügyi ágazat Magyarországon is szakemberhiánnyal küzd - írta az államtitkárság a közleményében.

A folyamatos, magas színvonalú betegellátás fenntartása érdekében elengedhetetlen az ágazati humánerőforrás-jellemzők, -trendek nyomon követése, a megoldást segítendő pontos statisztikák és cselekvési tervek készítése - tették hozzá. (A Profession.hu felületén ilyen egészségügyi állásokat találhatunk.)

Az egészségügyi szakemberhiány megoldására az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH), valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) közösen egy projektet dolgozott ki. Ennek célja, hogy javaslatot adjon az egészségügyi dolgozók életútjának, pályamódosításának, személyes karrierjének a támogatására, előre jelezze a közép- és hosszú távú képzési szükségleteket, s Magyarországot is "bekapcsolja a nemzetközi kölcsönös információ- és adatszolgáltatásba" - áll a közleményben.

Az Új Széchenyi Tervből félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással térképezik fel az egészségügyi ágazatban jelentkező szakemberhiány megoldási lehetőségeit.

Nem elég a béremelés

A várható béremelés hatására sem csökken, sőt az ápolók körében várhatóan még emelkedni is fog azoknak a száma, akik úgy döntöttek, másutt próbálnak szerencsét - derül ki az EEKH adataiból.

Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a külföldön munkát vállaló, vagy legalábbis ezt tervező egészségügyi dolgozók száma - írja a Világgazdaság. 2011-ben 1901 egészségügyi dolgozó kérte a hivataltól a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, az idén az első felében 985-en folyamodtak hozzájuk ezért a papírért. Az elvágyódók nagyobb része továbbra is orvos: közülük 542-en kértek és kaptak hatósági bizonyítványt.

Érdekes változás azonban, hogy miközben 2011-ben még a távozók 63 százalékának a neve előtt volt ott a dr. rövidítés, 2012 első 6 hónapjában már csak 55 százalékuknak. Úgy tűnik, most már az ápolók sem várnak a csodára: míg tavaly az összes külföldön munkát vállaló egészségügyi 16,5 százalékát tették ki ők, most már a kiutazók egynegyede ápoló. Szám szerint 246 szakdolgozóról van szó, szemben a tavalyi egész évi 314-gyel.

A magasan képzettek mennek el

Bár erre vonatkozóan nincs adat, Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint nagy valószínűséggel éppen azok a magasan képzett, nyelveket beszélő ápolók hagyják el az országot, akikből a legnagyobb a hiány itthon is. Mert míg az egészségügyi szakdolgozók 80 százaléka számára érezhető mértékű lesz az augusztustól esedékes emelés, a diplomás ápolók alapbére mindössze 3000-7000 forinttal emelkedik. Úgy, hogy az ugyancsak felsőfokú, de nem orvos végzettségű egészségügyi dolgozók átlagosan több mint 30 ezer forint emelést kapnak bruttóban.

A migrációs adatok megerősíteni látszanak Papp Magornak, a Rezidensszövetség elnökének azt a nyilatkozatát is, miszerint "a béremeléssel a szakorvosok ingerküszöbét még nem sikerült átlépni. Az elvándorlás megállításához egészen biztosan legalább még egy ilyen mértékű bérrendezés szükséges".

Eközben valamelyest emelkedett azoknak a külföldieknek a száma is, akik nálunk szeretnének boldogulni. Míg tavaly egész évben 83-an, idén fél év alatt már 52-en kértek hazánkban munkavállalási lehetőséget az egészségügyben.

Mennyivel nő a bér?

Az augusztustól esedékes, januárig visszamenőleges béremelés nyomán csaknem 86 ezer egészségügyi dolgozó bruttó 10 és 65 ezer forinttal magasabb alapbért és januárig visszamenőleges, egyösszegű emelést kap az augusztusi fizetésével. Az orvosok közül 16 520-an számíthatnak több pénzre. Ennek mértéke attól függ, hogy alapbérük jelenleg több vagy kevesebb, mint bruttó 350 ezer forint. Utóbbi esetben az alapfizetésük bruttó 65 823 forinttal emelkedik, egyébként 10 ezer forintonként csökken az emelés mértéke. Így akiknek az alapbére most 450 ezer forint bruttónál is magasabb, már csak 10 ezer forint béremelésre számíthatnak.

A bérrendezésben 67 978 szakdolgozó érintett. Náluk a bértábla változik, így attól függően, hogy mennyi ideje, illetve mennyire nehéz munkakörben dolgoznak, átlagosan bruttó 15-20 ezer forinttal emelkedik a bérük.

A jogszabály 9 orvosi és 56 egészségügyi szakdolgozói, illetve dolgozói munkakört nevesít, valamint 12, felsőfokú végzettségű, egészségügyben foglalkoztatott szakmát, ide értve a gyógyszerészt vagy a mikrobiológust.

A mostani béremelésre 30,5 milliárd forintot szán a kormány. Ennek az összegnek az időarányos részét a havi finanszírozási összeggel együtt kapják meg az intézmények az egészségbiztosítótól.
 

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu