Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy kiválasztási szakember számára egy rosszul sikerült interjú hatalmas kudarc. Ennek elkerülése végett alaposan megnézik az önéletrajzokat, és jól megválogatják, hogy kit hívnak be. Egyetlen CV-re nem jut több néhány másodpercnél, ez alatt azonban képesek kiszúrni az intő jeleket, és általa a nem megfelelő jelölteket. Ezek azok a már az önéletrajzban megjelenő korai jelek, amelyekből nagy eséllyel arra lehet következtetni, hogy az illető nem kompatibilis az adott pozícióval vagy a vállalati kultúrával.

Interjúalanyunk 5 évet töltött toborzással-kiválasztással egy IT szakemberek képzését és karrierfejlődését segítő intézetnél, ahol számos trénert, oktatót, illetve back-office és marketing munkatársat interjúztatott, a legváltozatosabb pozíciókra.

„A jelölteknél az utóbbi évek során megfigyelhető egy tendencia, ami abból áll, hogy szeretnének szinte minden áron kitűni a tömegből, ezért sokszor igen formabontó, szinte használhatatlan önéletrajzok is érkeztek hozzám. Az online benyújtott életrajzoknál nem ritkán linkekkel teletűzdelt, külső, akár közösségi oldalakra vezető hivatkozásokkal találkoztam, ami nemhogy megkönnyítette, inkább megnehezítette a munkám. Több száz önéletrajzot áttekintve az alaphibák azonban az évek során nemigen változtak”- nyilatkozta a Profession.hu-nak Edina.

A szakértő segítségével beazonosítottuk azt az 5 önéletrajz hibát, amelyből elég 1, hogy ne hívjanak be. A jó hír: elég ezek alapján még egyszer átnézni, és ha kell, átírni a dokumentumot, és máris hatalmas lépést tettünk a siker felé!

1. Hanyag formázás

A hanyagul összedobott, formázási hibákkal teli önéletrajzot azonnal kiszúrja a HR-es. A következtetés pedig egyértelmű: a jelölt nem igényes a munkájára, megjelenésére, a feladatok elvégzése során pedig valószínűleg kevés gondot fordít a szakmaiságra. Ez óriási probléma lehet, és nemcsak bizonyos típusú, de szinte az összes létező munkakörben! Minden pozíciónál fontos ugyanis, hogy az illető bizonyos figyelemmel és gondossággal végezze a feladatát.

A rossz formázás ráadásul azt is szinte lehetetlenné teszi a kiválasztási szakember számára, hogy megtalálja a számára fontos információt abban a rövid időben, ami a rendelkezésére áll az önéletrajz átnézésére. Ha pedig szinte vadászni kell az adatokat egy dokumentumban, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a CV-vel nem fognak foglalkozni. Törekedjünk rá, hogy az életrajz a lehető legáttekinthetőbb, letisztult formában készüljön, ehhez használjuk bátran a Profession.hu önéletrajzkészítő alkalmazását.

2. A célzott információ hiánya

Kevés dologról ordít jobban a felületesség és a motiválatlanság, mint egy általános önéletrajzról, ami úgy van megfogalmazva, hogy az bárhová beadható legyen, éppen ezért mindenhonnan ki fog lógni. A kiválasztásnál konkrét készségek és kvalifikáció meglétét ellenőrzik, és ha ezek nincsenek az adott pozícióra szabva, kifejtve, akkor azt a képet alkothatják az illetőről, hogy egy „általános” jelölt, aki még nincs pontosan tisztában azzal, hogy mit is akar.

Ha egy önéletrajz nincs leszűkítve az adott álláshirdetésre, akkor a kiválasztási szakemberek szerint minden esély megvan rá, hogy az illető sem rendelkezik azzal a fókusszal, ami elvárható lenne az adott pozíció betöltéséhez.

Kerüljük az általános jelzőket, mint „szorgalmas”, „motivált”, „eredményorientált”, helyette nézzük meg, milyen kulcsszavak vannak az álláshirdetésben, és azokra hozzunk fel konkrét, tényszerű példákat.

5 tipikus baki az önéletrajzban

3. Az eredmények hiánya

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy felsorolják az előző munkahelyeiken ellátott feladatköröket anélkül, hogy melléjük tennék az eredményeket, amiket elértek. Így az önéletrajz nem lesz más, mint a munkaköri leírás rövidített változata, ami semmitmondó és lehangoló a HR-es számára. Ha például egy csoportot vezettünk, az önéletrajzból ki kell derülnie, milyen eredménnyel tettük ezt. Milyen sikereket tudott felmutatni a csapat? Sikerült betartani a határidőket? Milyen költségvetési kereten belül dolgoztunk és elértük-e a kitűzött pénzügyi vagy marketing célokat?
Minél inkább megmutatjuk, hogy az adott pozícióban hasznosak voltunk a vállalat számára, annál nagyobb esélyünk lesz arra, hogy behívnak interjúra.

4. Túl hosszú életrajz

A fenti részletek bemutatása nem mehet az önéletrajz terjedelmének rovására. Ha a CV két oldalnál hosszabb, az rossz kommunikációs készségekre utalhat, esetleg azt a következtetést vonják le belőle, hogy nem vagyunk képesek megadott információhalmazból hatékonyan kiszűrni a lényeget. Egy terjengős dokumentum láttán azt is megkérdőjelezik, hogy az illető tudja-e, hogyan kell a figyelmet felkelteni és megtartani. Ebből pedig komoly stratégiai, és időmenedzsment problémákra következtethetnek. Hiszen ha valaki egy 7 oldalas életrajzot nyújt be, az vajon képes egy tömör és informatív pénzügyi jelentést elkészíteni, vagy egy rövid, de hatásos emlékeztetőt kiküldeni az ügyfeleknek?
Gondoljuk át, hogy az adott állás szempontjából milyen korábbi munkatapasztalataink lehetnek fontosak, a nem kapcsolódó, vagy nagyon régi munkahelyeket pedig ne részletezzük.

5. Megmagyarázatlan lyukak a karrierben

Ez tipikusan az a terület, ahol csak a teljes őszinteség a célravezető. Írjuk meg, ha gyermekeink, egészségi állapotunk vagy hosszú távú munkanélküliség miatt egy időre kiestünk a munkaerőpiacról. A lényeg, hogy ne legyenek megmagyarázatlan időszakok a karrierünkben. Azt is fel kell tüntetnünk, hogy ezek alatt a hónapok-évek alatt milyen tevékenységet végezünk, hogy ne essünk ki a körforgásból. Soroljuk fel a képzéseket, önkéntes munkát vagy online tanfolyamokat, melyek fejlődésünket szolgálták.

Fontoljuk meg a tnácsokat és figyeljük meg a pozitív változásokat, melyeket egy jó önéletrajz jelent. Még nem találtuk meg álmaink munkahelyét? Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


Készítette: Khojaste K

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala