Munka a kenguruk földjén, egymilliós fizetésért

2014. október 09. Forrás: Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

Aki szereti a nyarat, jól beszél angolul, annak ideális hely lehet Ausztrália. A távolság miatt azonban nagyon ritkán tud hazajönni - mint azt egy Melbourne-ben élő magyar nőtől megtudtuk.

Megosztás a Facebook-on

"Egyrészt szerettük volna külföldön is kipróbálni magunkat a párommal, másrészt zavaróan sok adót fizettünk, és a viszonylag jól mutató bruttó összeg eltörpült, mire a bankszámlánkra érkezett. Mindenképpen angol nyelvterületet kerestünk, mert azt mindketten beszéljük. Anglia (London), nem ideális az időjárás miatt, szeretjük a nyarat, és a munkamorálról nem sok pozitívumot hallottunk. Amerika valahogy nem jött szóba, így maradt Ausztrália. 2008-ban érkeztünk meg Melbourne-be, azóta dolgozunk mind a ketten. Én kétszer voltam otthon babával 1-1 évet, és utána el tudtam helyezkedni nagyobb nehézségek nélkül" - mesélte elutazásuk történetét N. Viktória.

A pénzügyi hitelkockázattal foglalkozó nő az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltató vállalatánál kapott munkát. Magyarországon is az energiaiparban dolgozott, üzleti tanácsadóként. "Amikor felvettek itt az első munkahelyemre (BIG4), a pozíció alacsonyabb volt, mint otthon, azonban onnan 18 hónap után eljöttem és elkezdtem dolgozni az energiaszolgáltatónál már szenior pozícióban" - tette hozzá.

Ausztráliában komoly feltételei vannak a munkavállalásnak. Lehet üzleti vízummal dolgozni, ezt a munkaadó kérvényezi, vagy lehet úgynevezett "Állandó Lakosi (PR)" vízumot igényelni, aminek elbírálási ideje kb. 1,5-2 év. Ez egy független vízum, amivel bárhol lehet dolgozni. Általában a családban az egyik fél igényli, és a partner, valamint a gyerekek ugyanúgy megkapják.

Eleinte nagy befektetés Ausztráliába kivándorolni, de megéri - vallja Viktória. A vízumigénylés időigényes és költséges, viszont ha az embernek lesz munkája, akkor az eredeti befektetés gyorsan megtérül. Jó tanácsként azt mondja: nem lehet félvállról venni a dolgokat, mert akkor nem sikerül, komolyan kell venni a feltételeket, keményen dolgozni és bebizonyítani, hogy mi is vagyunk olyan jók, mint a helyiek. Kitartással, munkával és hittel viszont sikerülhet - tette hozzá.

Magasak a bérek, de az élet is drága

A fizetések jóval magasabbak, mint otthon, azonban a megélhetés költségei is magasak. A heti hivatalos munkaidő 37,5 óra és az átlagos nettó fizetés 1100 dollár hetente (214 forintos árfolyamon átváltva 235 400 forint - azaz egy hónapban majdnem egymillió forint) a mycareer weboldal alapján. Ez természetesen csak az átlag, ez nagyban függ attól  hogy ki melyik szektorban dolgozik.

Melbourne-ben egy kétszobás apartman heti bérleti díja 350-500 dollár között mozog. Havi tömegközlekedési bérlet 115 dollár az 1-es zónában, ami akár 150-re is felemelkedhet, ha valaki messzebb lakik. A tej ára - érdekes módon - körülbelül a magyar árakhoz hasonló, egy liter kb. 1-2 dollár, egy zsemle 60 cent, egy kenyér pedig 3 dollár. A sör ára egy szórakozóhelyen 8-10 körül mozog.

enlightened A Profession.hu-n ilyen külföldi munkákat kínálnak!

Aki hazajött, az is hamar visszament Ausztráliába

"Nem hiszem, hogy itt fogunk megöregedni, de abban sem vagyok biztos, hogy jövőre hazaköltözünk. Az ismeretségi körünkben, akik úgy döntenek, hogy hazaköltöznek, egy éven belül jönnek is vissza. Ami minket illet, a gyerekek miatt haza fogunk menni biztosan legalább egy évre, hogy iskolában is tanuljanak magyarul, és tényleg anyanyelvüknek tekintsék a magyart. A családjainkkal megpróbálunk évente találkozni, vagy ők jönnek, vagy mi megyünk" - mondta N. Viktória.

Önnek ajánlott állások

A nő elmesélte: sokkhatásként érte az ausztrál akcentus. Nem szeretett telefonálni, mert alig értett valamit, pedig azt hitte, hogy tud angolul. Úgy érzi, sokkal gyorsabb az élet, mint Magyarországon, fel kell venni a ritmust, ha el szeretnénk érni valamit. A megérkezés után az első kihívás kiadó lakást találni, ahol az ingatlanügynök minket talál a legszimpatikusabbnak.

"Nagy a tisztaság, az embereken érezni, hogy nyugodtak, és minden rendezett. Biztonságban érzem magam, és a gyermekeim is ilyen körülmények között nőhetnek fel" - mondta.

enlightened Külföldi munkáról szóló sorozatunk további cikkeit itt találja!

enlightened10 tipp, hogy ne verjenek át a külföldi munkával

Készítette: Durbák Ildikó

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: külföldi munka, Ausztrália, állás

- Profession.hu

További cikkek a külföldi munkáról
További cikkek a külföldi munkáról
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Ez a 18 legfontosabb teendő, ha külföldre mennénk dolgozni

2016. november 15.
Még csak tervezzük? Vagy már állásunk is van? Egyik esetben se feledkezzünk el a listán szereplő dolgokról! Bővebben

-

Elbocsátották, mert magyarul beszélt

2016. augusztus 30.
A külföldi munka nem fenékig tejföl: még abba is beleköthet a munkaadó, ha a magyarul szólalunk meg. Bővebben