Mozogjuk sikeresre magunkat!

2017. november 09. Forrás: Profession.hu/Istók Nikoletta

Hasznos: - + Nyomtat

Életmódunk nemcsak a közérzetünkre nyomja rá a bélyegét, de nagyban befolyásolja munkahelyi teljesítményünket is. Pár apró változtatás látványos eredményeket hozhat!

Önnek ajánlott állások

A rohanó hétköznapoknak, a túlóráknak, a munkahelyi stressznek sokszor az egészségünk látja kárát. Nem figyelünk a megfelelő étkezésre, nincs időnk, energiánk mozogni, fáradtak vagyunk, esetleg még a hátunk is állandóan fáj. Pedig a rendszeres, akár néhány perces testedzés jótékony hatásait  a munkahelyi kapcsolatainkban, sőt a feladatainkhoz való hozzáállásunkban is lemérhetjük, amellett, hogy jóval energikusabbnak érezzük magunkat. Lássuk, mit tehetünk, ha szinte teljesen be vagyunk táblázva!

Sokszorosan megéri

Bár sokan szkeptikusan állnak a sporthoz, és számtalan kifogást találnak, éppen miért nem tudják elkezdeni, érdemes szem előtt tartani, hogy az évtizedeken át tartó ülőmunka és a helytelen életvitel nagyon súlyos következményekkel, nem ritkán krónikus megbetegésekkel járhat. „Ha azt gondolod, az egészség drága, próbáld ki, milyen egy hónapig betegnek lenni” – figyelmeztet Ambruzs Dulcinea, személyi edző és táplálkozási tanácsadó.

Aki hetente két-három alkalommal  időt szakít a mozgásra, garantáltan több energiával indítja a legnehezebbnek ígérkező munkanapokat is, és biztosan ritkábban dönti le a lábáról betegség, mint azokat a kollégákat, akik az estéiket a kanapén fekve töltik. A sport számlájára írható az erősödő önbizalom és kitartás is: „egy-egy mozgással eltöltött óra a nap további 23 órájára is érezhető hatással van. Rendszeresen hallom a vendégeimtől, hogy miután az edzőteremben teljesíteni tudtak olyan gyakorlatokat, amelyek elsőre lehetetlennek tűntek, sokkal bátrabban vették a munkahelyi akadályokat is” – teszi hozzá a tapasztalt tréner.

Mozogjuk sikeresre magunkat! - álláskeresés, munka, egészség

A testi frissesség tehát szellemi aktivitással is jár, és ahogy lemozogjuk a munkában felhalmozott stresszt, úgy fokozódik motivációnk, proaktivitásunk illetve teljesítőképességünk is. És ha mindez nem lenne elég, megváltozott habitusunknak köszönhetően sokkal könnyebben kezelhetjük a munkatársainkkal való esetleges konfliktusainkat, sőt, mindezek összhatásaként még a hőn áhított előléptetés is kilátásba kerülhet.

Kezdjük el még ma

Dulcinea szerint az életmódváltást ajánlott apró, ám következetes lépésekkel elkezdeni, hogy az új szokások valóban tartósakká váljanak. „Már a munkahelyünkön is tehetünk a jobb közérzetért. A hát-nyak-és derékfájás jelentősen enyhíthető, ha az asztalunk és szekünk helyzetét megfelelően állítjuk be: üljünk úgy, hogy a boka, a térd és a csipő kilencven fokot zárjon be, a könyök  kilencven fokban az asztalon legyen és ne feszüljon. A monitor teteje legyen szemmagasságban és enyhen felfelé nézzen.

A helyes testtartás természetesen nem helyettesíti a mozgást! Aki naponta 6-8 órát monitor előtt tölt, annak minden órában ajánlott pár perc szünetet tartania, és átmozgatnia magát. „Bár a legtöbb iroda keretei szükősek, de liftezés helyett lépcsőzhetünk, vagy ebédidőben sétálhatunk negyed órát – szervezetünk meg fogja hálálni ezeket a döntéseket. Munkaidő után szálljunk le néhány megállóval hamarabb a buszról, és élvezzük ki a 15-25 perces énidőt” – javasolja az edző.

Ne álljunk meg

Ha ténylegesen elhatároztuk magunkat, hogy többet fogunk mozogni, kibúvók helyett teremtsünk időt erre. Aki úgy érzik, a reggeli órákban a legaktívabb, annak az ébredés utáni testedzés javasolt, és fél óra sport az ébresztő kávét is könnyedén kiváltja: néhány dinamikus gyakorlat a nappaliban éppolyan frissítően hat, mint egy kis kocogás a szabadban. A legfontosabb, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amelyet örömmel végzünk, hiszen az elért eredmények a folytatásra ösztönöznek majd minket.

Amennyiben tartunk attól, hogy a kezdeti lelkesedésünk gyorsan alábbhagy, vonjuk be családtagjainkat is az aktív programokba: a kirándulást, közös biciklizést akár minden hétvégén beiktathatjuk, de vihetjük gyalog is a gyerekeket az óvodába, iskolába. Ha ez sem lenne elegendő, érdemes felkeresnünk egy személyi edzőt, aki segít elindulni a fittség felé. „Előfordul, hogy a vendégeimnek csak egy kis támogatásra van szüksége, és az elkötelezett együttműködés fantasztikus eredményeket hoz, legyen szó mozgásszervi problémákról, túlsúlyról, vagy egy aktívabb életvitel kialakításáról. A jó szakmeber az egészségi állapotnak és célnak megfelelő gyakorlatokat állít össze és mindig figyel azok helyes kivitelezésére is” – osztja meg Dulcinea.

Bár elkezdeni nehéz, de néhány hét után már el sem fogjuk tudni képzelni a napjainkat sport nélkül. Ha munkakörünk, rendszertelen munkaidőnk mégsem teszi lehetővé az életmódváltást, egészségünk érdekében ajánlott új munkahelyet keresnünk. Nézzünk szét még ma a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le álmaik állásáról! 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, egészség, mozgás

- Profession.hu

További cikkek a karrierépítésről
További cikkek a karrierépítésről
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Magasabb fizetés néhány mozdulattal

2018. szeptember 25.
Sokan ódzkodunk attól, hogy fizetésemelést, előléptetést kérjünk. Kecsegtető ugyan a több pénz, vagy a nagyobb felelősség gondolata, de rettegünk a visszautasítástól. Bővebben

-

Hogyan korrigáljunk kedvesen?

2018. szeptember 24.
Ha az irodában nap mint nap bosszantó dolgokkal szembesülünk, csakhamar úgy érezhetjük, muszáj szóvá tennünk őket. Igen, de hogyan tegyük mindezt úgy, hogy ne tűnjünk okoskának? Bővebben