Mert a tehetség bennünk van!

2017. október 27. Forrás: Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

Mit tehetünk, azért, hogy cégünk versenyképességét megőrizzük? Hogyan tudjuk a fiatal tehetségeket bevonzani és megtartani? 

Mitől lesz valaki tehetség?

A tehetségről sokan sokféleképpen nyilatkoztak. Az egyik legismertebb leíró elmélet Joseph Renzulli, amerikai pszichológus nevéhez fűződik, aki az alábbi négy pontban foglalta össze a tehetségek jellemzőit:

(1) átlag feletti általános képességek,

(2) átlagot meghaladó speciális képességek,

(3) kreativitás,

(4) feladat iránti elkötelezettség.

Ha tehát alkalmazottunk például magas intelligencia szinttel rendelkezik (1), több idegen nyelven is folyékonyan beszél (2), kreatív a látásmódja (3), és elkötelezetten, felelősségtudóan dolgozik (4), akkor tehetségnek bélyegezhetjük. Az azonosításuk ezek szerint könnyen megy, nem ez jelenti az igazi kihívást, sokkal inkább a bevonzásuk és a megtartásuk a gond.

Vándorló fiatalok

Bármily közhelyes is az alábbi megállapítás, igaz: a munkavállalók szeretik, ha törődnek velük. A tehetségmenedzsment rendszerek épp ezt a gondoskodást biztosítják, azon túl, hogy fejlődési lehetőséget is nyújtanak a szervezeten belül. Ne felejtsük el, hogy nem a versenyképes fizetés az egyetlen szempont, amit az álláskeresők figyelembe vesznek a munkahelyválasztáskor!

Az Y generáció tagjaira fokozottan érvényes ez a megállapítás. Sorra érkeznek a különböző kutatási eredmények, melyek alátámasztják, hogy a fiatalok számára a fejlődési és előrehaladási lehetőségek a legfontosabbak, nem pedig a pénz.

Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora, munkája során több generációval is „megismerkedett” már. „A jelenleg iskolapadban ülő, vagy azt elhagyó Y és Z generáció helyzete különösképpen megragadott.A pályakezdő fiatalok bevonzása és megtartása egyre nagyobb kihívás a szervezetek számára, hiszen az új generáció tagjai előszeretettel váltogatják munkahelyeiket. Véleményem szerint épp ezért nagyon fontos ennek társadalmi hátteréről és lehetséges megoldásairól beszélni.”

Mert a tehetség bennünk van!

A tehetségmenedzsment jótékony hatásai

A tehetségmenedzsment lényegében egy olyan szervezeti folyamat, mely során a kiemelkedő teljesítményű, tehetséges emberek toborzása, kiválasztása, megtartása és fejlesztése történik. Az üzleti stratégia fontos része kell, hogy legyen, hiszen általa növelhető a hatékonyság, a teljesítmény, és csökkenthető a fluktuáció.

Amikor már-már a versenyképességet veszélyezteti a szakemberhiány, a kiváló munkavállalók elköteleződésének biztosítása, a fiatal munkaerő bevonzása és megtartása kulcskérdéssé vált.

Azok a szervezetek, ahol tudatosan hirdetik értékeik között a tehetséggondozást és a gyakorlatban is nagy figyelmet fordítanak rá, kitűnhetnek a tömegből, hírnevet és kedveltséget vívhatnak ki.

Durcsán Viktória, a Groupama Biztosító Képzés és fejlesztési főosztályvezetője szerint „a Talentmenedzsment valójában egy együttműködésen alapuló csapatjáték, ahol a legfontosabb szabály, hogy minden résztvevő vállalja a szerepét. Az elmúlt két évben a Groupama Biztosítónál gyakorlatban is megtapasztaltuk, hogy ez valójában mit is jelent. Hiszek abban, hogy egy jól kialakított Talent program hosszú távon előnyt jelent, ám ennek gyakorlati működtetése nem mindig egyszerű."

Kozma Noémia, az AbbVie HR vezetőjeként sok éve foglalkozik tehetségmenedzsment programok bevezetésével, működtetésével és eközben sokféle tapasztalatot gyűjtött. Szerinte „a legfontosabb szempont ezekből: hogyan tudjuk elkötelezni a szervezetet; a felsővezetőket, a mentorokat és a többi vezetőt a tehetségprogramok iránt. Ha ez megvalósul, a tehetségek igazi támogató légkörben fejlődnek tovább, ami a szervezetek eredményességének egyik kulcstényezője.”

A CIB Banknál is komoly energiákat fordítanak arra, hogy a tehetségek különböző csoportjait megtalálják és fejlesszék, ezáltal hozzájárulva a motiváltságukhoz és végső soron a Bank eredményességéhez. Hódi Attila, a bank trénere igyekszik folyamatosan egyre jobban illeszteni programjaikat a célközönséghez.

Azonban nyilván nem csak a cégeken múlik a fiatalok előrehaladása és fejlődése. Nekik is akarniuk kell, és meg kell ragadniuk a kínálkozó lehetőségeket. Puszta Izabella, az E.ON Hungária Tehetségmenedzsment és Munkáltatói márka szakértője hisz az egyéni felelősségvállalásban és a folyamatos fejlődésben. Szerinte „minden korszaknak van erőssége és vannak tanulságai”.

A Human Telex Consulting szervezésével november 10-én megrendezésre kerülő Talent Plantation Tehetségmenedzsment Konferencián az imént idézett tehetségmenedzserekkel is találkozhat, hogy egy izgalmas kerekasztalbeszélgetés során megvitassák élményeiket és tapasztalataikat. A széleskörű programban szó lesz tehetséggondozásról, hazai szervezeti megoldásokról, valamint az Y generáció igényeiről.

Biztosítsa a helyét, regisztráljon még ma!

Önnek ajánlott állások

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

- Profession.hu

További cikkek a karrierépítésről
További cikkek a karrierépítésről
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Magasabb fizetés néhány mozdulattal

2018. szeptember 25.
Sokan ódzkodunk attól, hogy fizetésemelést, előléptetést kérjünk. Kecsegtető ugyan a több pénz, vagy a nagyobb felelősség gondolata, de rettegünk a visszautasítástól. Bővebben

-

Hogyan korrigáljunk kedvesen?

2018. szeptember 24.
Ha az irodában nap mint nap bosszantó dolgokkal szembesülünk, csakhamar úgy érezhetjük, muszáj szóvá tennünk őket. Igen, de hogyan tegyük mindezt úgy, hogy ne tűnjünk okoskának? Bővebben