A piaci szereplők az év végi juttatásokban nagyon különböző módon járnak el - mutatott rá Bertus Barna, a Job Center vezető tanácsadója.

"Ami talán a leginkább elterjedt alapbéren felüli pénzbeli juttatás a partnereink körében, az a 13. havi fizetés" - nyilatkozta lapunknak a szakember. Ezt a dolgozók általában egyéni teljesítménytől és bérszinttől függetlenül mindannyian megkapják. Természetesen, csak ahol van rá fedezet - tette hozzá.

Sajnos tapasztaljuk azt is, hogy kisebb mértékű, inkább gesztus értékű a "karácsonyi pénz", akár étkezési utalvány formájában - emelte ki.

A bónuszok, illetve prémiumok rendszerénél már más a helyzet, ezeket a kiegészítő jövedelmeket jellemzően az értékesítésben résztvevő dolgozóknak vagy menedzsereknek szokták fizetni az előre meghatározott célok elérésének arányában - mutatott rá Bertus Barna.

Ezen jövedelmek mértéke nagyon változó. "Partnerkörünknél jellemzően az 1-2 havi bértől akár a 6 havi bérig is terjedhet. És míg a 13. havi fizetések adhatóságát elsősorban a vállalat anyagi helyzete és lehetőségei határozzák meg, addig a prémiumok és bónuszok mértéke az egyéni teljesítményen múlik" - árulta el Bertus Barna.

 Nem reménykedünk a bónuszban

A Randstad Workmonitor legfrissebb eredményei szerint idén a magyarok 27 százaléka számít az év végén egyszeri pénzbeli jutalomra, ami az előző évi adatokhoz képest alacsonyabb eredményt jelent, akkor még a megkérdezettek 30 százaléka várt valamilyen bónuszt. Ez természetesen nem csak készpénz lehet, hanem például utalvány is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végső Péter, a Randstad Hungary marketing és PR vezetője lapunknak úgy fogalmazott: "tapasztalataink szerint pénz helyett a vállalatok nagy része karácsonykor inkább kisebb ajándékot ad a dolgozóknak vagy például vacsorázni hívja meg az alkalmazottakat". Ezzel kapcsolatban nincsenek konkrét adataink - tette hozzá.

A teljesítmény és a vállalati eredmény a döntő

A "klasszikus" bónusz általában teljesítményhez kötött, és így a mértéke is attól függ, hogy az adott személy elérte-e a számára kitűzött célokat, milyen eredményeket ért el bizonyos, előre meghatározott területeken - mutatott rá Végső Péter.

Máskor a vállalat egészének teljesítménye számít, így a profit vagy a forgalom növekedése esetén az egyéni eredményektől függetlenül osztják ki a jutalmakat. A jutalmak összege és/vagy százalékos mértéke az iparági szektortól és a vállalat méretétől is függ, általános adatot nem lehet mondani - árulta el a szakember.

Címkék: bónusz, prémium, jutalom, munkabér, teljesítmény

Készítette: Fogas Krisztina