Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Dr. Molnár Edina pszichológust kérdeztük a fogadalmak mögötti gondolatokról, miértekről és arról, vajon miért végzik ezek az ígéretek megszegettként a legtöbb esetben? Van erre valamilyen megoldás?

Miért pont év vége?

Az embernek biztonságot ad, ha hagyományok szerint, pl. családi rituálék szerint végez bizonyos ismétlődő dolgokat, ezért az év végi szokásos tevékenységeink is ezt a biztonságérzetet növelik bennünk. Pl. a karácsonyi családi összejövetelek – bármennyire is terhesnek érezzük a szervezést vagy a kivitelezést – mégis az ismétlődés miatt az ismerősség révén a saját életünkbe vetett biztonságérzetünket növeli. Ugyanígy a szilveszteri bulizás, a baráti összejövetelek is ezt a célt szolgálják. A számvetés is ide tartozik, ez teremti meg a folytonosságot az előző és a következő év, vagyis a saját életem folyamatában.”

Tehát nem csak valaminek a lezárása és egy új dolog kezdete miatt, hanem a személyes életünkkel kapcsolatos biztonságérzet és folytonosság is az oka, hogy éppen év végén vetünk számot és teszünk ígéretet a jövőre vonatkozóan.

A siker aránya és a bukás okai

A különböző szempontú fogadalomtétel már önmagában is meghatározza a betartás sikerességét. A tudatosan végiggondolt és reális fogadalmakat könnyebb betartani, a kevéssé átgondolt, kevéssé reális fogadalmakat nehezebb. Az utóbbi embertípus, aki hajlamos „nagyot mondani”, azaz nagy dolgokat megfogadni, hajlamos ezeket könnyebben feladni is.”

Dr. Molnár Edina szerint nem csak a fogadalomtétel mikéntje fontos, de az önbizalom és a saját kudarcaink megélésének módja is fontos tényező.

Az én-hatékonyság érzése és az új dolgok befogadásának képessége szintén befolyásolja, hogy sikerül-e betartani a fogadalmakat. Aki általában meg van magával elégedve, kezében tartja a dolgai irányítását és nyitottan képes új dolgokat elfogadni, sikeresebb a fogadalmak megtartásában. Szintén különbség van az egyénnek a saját kudarcaira adott válaszai között. Összevetve az első kérdésre írtakkal, valamiféle rosszul értelmezett biztonságra való törekvés jellemzi azokat, akik negatívan gondolnak saját magukra. Ők kevésbé tudják betartani az újévi fogadalmaikat.”

A siker titka

A pszichológus 5 pontban fogalmazta meg, milyen viselkedés és hozzáállás szükséges ahhoz, hogy a magunknak tett ígéreteket betartsuk és sikerüljön változtatnunk és elérnünk a kitűzött célokat:

  1. Ne félj az újtól, fogalmazz meg bátran olyan célokat, amelyek előrevisznek a saját fejlődésedben.
  2. Legyél tudatos, ne hagyd sodortatni magad az eseményekkel, vedd a kezedbe a saját életed irányítását.
  3. Ne csak a célokat fogalmazd meg, hanem a lépéseket is, amelyekkel elérheted azokat.
  4. Reális célok és lépések legyenek, ne a valóságtól elrugaszkodottak.
  5. Ha sikerül egy célt teljesítened, érezd át ennek az örömét, ha nem sikerül elérned, próbáld kielemezni, hogy mit rontottál el, és a következő lépésnél felhasználni a tapasztalataidat.”

Nem feltétlen a mi hibánk

A fentieken kívül más okai is lehetnek annak, hogy nem tartjuk be a fogadalmunkat.

„Lehetnek szituációs tényezők is, amelyek önhibánkon kívül vezetnek a fogadalom megszegéséhez. Ebben az esetben nem szabad a saját hibánknak tulajdonítani a bukást, ugyanakkor nem szabad abba a hibába sem esni, hogy mindig csak a külvilágot, másokat hibáztatunk. Ehhez kell a tudatos, elemző és reális hozzáállás, lehetőleg az ösztönös – mások hibáztatása – helyett.”

Ha tehát mi is szoktunk ígéreteket tenni magunknak – akár év végén, vagy bármikor máskor – és szeretnénk, hogy ezeket be is tartsuk, kövessük a fentebb leírt 5 pontot.

Dr. Molnár Edina szerint ez egy hosszadalmas munka lesz annak, akire általában nem jellemző a következetesség, illetve sokszor egy nagy traumának kell ahhoz történnie, hogy az ember elkezdjen tudatosabban élni. Egy a lényeg: jól, jobban élni sosem késő, a változtatás lehetősége bennünk van, korábbi rossz tapasztalatainkat pedig felhasználhatjuk arra, hogy általuk fejlődjünk és boldogabb életet élhessünk.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala