Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kinek, hány éves korban érdemes elkezdenie egy ilyen képzést? Kell-e hozzá bármilyen alaptudás? Hogyan lehet elhelyezkedni az IT-szektorban egyetemi végzettség nélkül, és mennyit lehet keresni pár év után?

Ezekre a kérdésekre is válaszol Filep Szabolcs, az egyik legismertebb hazai bootcamp, a PROGmasters alapítója és vezetője.

Kezdjük az elejéről: elsősorban a karrierváltókat célozzátok meg, ez azt jelenti, hogy a szoftverfejlesztői pálya manapság már bárki számára elérhető?

"Ez olyannyira igaz, hogy nálunk nincs is „tipikus” résztvevő. Tanulóink 70 százaléka diplomás – például jogász, közgazdász, természettudományos vagy éppen bölcsész végzettségű –, de sok résztvevőnk jött a vendéglátás és a turizmus területéről, sőt, olyan is van, aki CNC-marógépen dolgozott Ausztriában. Életkoruk is hasonló szórást mutat: az átlagéletkor 30 év körül van, de több 22 és 55 éves résztvevő is végzett már nálunk az elmúlt években."

A résztvevők jó része a képzés előtt valószínűleg nem is gondolt arra, hogy szoftverfejlesztői karrierbe kezdjen. Honnan tudhatja valaki, hogy neki való-e ez a szakma?

"Aki még csak gondolkodik a karrierváltáson, és esetleg távolinak érzi magától az IT, vagy azon belül a programozás világát, azt szeretettel várjuk a következő ingyenes nyílt napunkra. Október 14-én este bárki megismerheti a most futó csoportunk tagjait és mentorainkat, képzési programunkat, sőt, egy mini-projekt keretében még a programozásba is belekóstolhatnak az érdeklődők."

És akinek megtetszik a programozás, az akár a nulláról is megszerezheti azt az alaptudást, ami a képzésre való bejutáshoz kell?

"Igen, a sikeres felvételihez szükséges alap Java programozói tudást – nagyjából két hónap tanulással – ingyenesen megszerezhetik a hozzánk jelentkezők. Ehhez egyrészt biztosítunk egy felkészítő tananyagot az érdeklődők számára, másrészt indítottunk egy szintén díjmentes, kéthetes, online IT alapozó képzést is, ahol többek között személyre szabott karriertanácsadással segítjük a résztvevőket. Ezek mellett nagyon népszerű a Felkészítő Workshop+ elnevezésű intenzív képzésünk is, amelynek segítségével a felvételi előtt, három szombati napon, mentori támogatással felkészítjük a hozzánk jelentkezőket az alap programozási feladatokra."

Mi vár azokra, akik sikeresen teljesítik a felvételit?

"A 26 hetes – személyesen és online is elvégezhető – fejlesztői képzésünk alatt átlagosan napi tíz óra tanulás vár a résztvevőinkre. Tudjuk, hogy ez sokak számára ijesztően hangzik, ezért a képzés első 10 napjában még lehetőséget kínálunk arra, hogy bárki további fizetési kötelezettség nélkül felmondja a szerződést. De természetesen arra törekszünk, hogy élvezetessé tegyük a tanulást, és ebben sokat segítenek a mentoraink is. A képzés során kifejezetten a partnercégeink által elvárt feladatokra készítjük fel a résztvevőket, akik a gyakorlati programozási feladatokat végig csapatban dolgozva oldják meg, majd a munkájukat prezentálják is, így a 26. hét végére megerősödnek a problémamegoldó, kommunikációs és kapcsolatteremtő készségeik is."

És a képzés után mennyi időn belül és hogyan lesz állásuk?

"Több mint 70 partnercégünk van jelenleg – köztük olyanok, mint az Accenture, a Nokia vagy a GE Healthcare –, végzett résztvevőink számára ezeknél keresünk szoftverfejlesztői munkát. Erre egyébként a képzési szerződésben is garanciát vállalunk: a vizsgát követő 6 hónapon belül munkahelyet biztosítunk számukra. Ha ezt bármi miatt mégsem teljesítjük, akkor a képzés teljes díját visszafizetjük."           

És a munkába állást követően mire számíthatnak, mennyit keres manapság egy pályakezdő, és mennyit egy tapasztaltabb fejlesztő?

"A legutóbb, márciusban végzett csoportunk résztvevői átlagosan bruttó 450 ezer forintot keresnek, de esetükben nem ritka a 600 ezer forintos kezdő jövedelem sem. A hosszabb távú perspektíva szintén kecsegtető: az öt éve végzett résztvevőink háromnegyede dolgozik nagy tapasztalatot igénylő mérnöki pozícióban, ami minimum bruttó egymillió forintos fizetéssel jár."

Mennyibe kerül mindez a résztvevőknek?      

"A képzés teljes díja 1.350.000 forint, de ezt halasztott részletfizetéssel, a későbbi fizetésükből is kiegyenlíthetik a résztvevők, így 99 ezer forint befizetésével elkezdhetik a képzést. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a képzés mellett nem tudnak majd dolgozni, ezért fontos, hogy már szabad felhasználású diákhitelt is igényelhetnek, amelynek összege akár havi 150 ezer forint is lehet."

Következő képzésünkre október 15-ig jelentkezhetsz!

MEGTANULOK PROGRAMOZNI!

A cikk megjelenését a PROGmasters támogatta.