Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az élet- és a munkakörülmények javítását vizsgáló alapítvány, az Eurofound decemberi jelentése szerint az Európai Unió 15 és 24 év közötti lakosainak 13 százaléka nem dolgozik, ám nem is tanul. A munkanélküli fiatal lengyelek 11 százaléka, míg a magyarok 12,8 százaléka sorolható ide – írja a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.

A jelentés szerint a csoport nem homogén: a munkavégzésre tartósan alkalmatlan személyek, például a tartósan betegek és a fogyatékosok, illetve a családtagjukat ápolók mellett azok is ide tartoznak, akik nem kívánnak dolgozni. Az elemzők hangsúlyozzák, hogy elsősorban az otthon befolyásolja a csoporthoz tartozást, így például a hátrányos helyzetű családokból származóknak nagyobb esélyük van arra, hogy tartós munkanélkülivé válnak.

Az Eurofound kimutatta, hogy a különböző hátterű alcsoportoknak közös vonásuk a magas eltartási költségük, amely a felmérésben részt vevő 21 országban a GDP 1,1 százalékára rúgott. (Dánia, Franciaország, Finnország, Görögország, Málta és Svédország nem vett részt a felmérésben.) Az uniós átlagnál többet költ ezekre a fiatal munkanélküliekre Lengyelország (a GDP 1,5 százaléka), valamint Magyarország (a GDP 1,6 százaléka).

Az adatokat kommentáló lengyel pszichológusok a „semmittevés” negatív pszichikai kihatására hívták fel a figyelmet, mely egyebek közt depressziót, illetve más, tartós mentális problémákat is okozhat a fiataloknál. Fontos lenne, hogy akár alkalmi, akár önkéntes munkát vállaljanak, mert a kutatások szerint minden elfoglaltság óvja az elmét – mondta a lapnak Sylwiusz Retowski munkapszichológus.