Távmunka: 5 tipp a túléléshez!

A távmunka a munkavállalók többsége számára a nagyobb hatékonyság és a jobb időbeosztás szinonimája, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy habár a fenti előnyök valóban jelentkezhetnek, ezek megvalósításához hatalmas önfegyelemre van szükség. Ha nem állítunk fel szigorú szabályokat, könnyen azon vehetjük észre magunkat, hogy a távmunka során elszigetelődtünk és nem haladunk semmivel.

A MarieClaire.co.uk cikkében azt az 5 stratégiát ismerteti, melyek segítségével elkerülhetjük, hogy az otthoni munkavégzés katasztrófába torkolljon.

1. Maradjunk közösségi emberek!

Habár a négy fal között dolgozva az irodai pletyka lesz az utolsó, ami hiányozni fog, soha ne becsüljük le a személyközi kommunikáció jelentőségét a munkaidő alatt. Ha személyiségünk alapján társasági emberek vagyunk, valószínűleg igen rövid idő elteltével már igényelni fogjuk a beszélgetéseket, ha viszont inkább a befelé fordulásra vagyunk hajlamosak, jobban szeretjük majd a magunk társaságát, így feltétlenül írjuk be a naptárba a kapcsolattartást, mint "feladatot".

Törekedjünk rá, hogy legalább naponta egyszer lépjünk kapcsolatba munkatársainkkal a közösségi oldalakon vagy e-mailen keresztül. Figyeljünk azonban rá, hogy a bejelentkezések során valóban a munkatársi kapcsolattartásra szorítkozzunk, ellenkező esetben a főnöknek fel fog tűnni, hogy a Facebookhoz vagy a Twitterhez ragadtunk. Alapszabály, hogy amit az irodában nem engednénk meg magunknak, azt otthonunk biztonságában se tegyük meg.

A Profession.hu távmunka állásajánlataihoz kattintson ide!

2. Öltözzünk az alkalomhoz!

Nem várja el senki, hogy a legjobb kosztümünkben üljünk az íróasztalhoz és az sem szükséges, hogy teljes sminkben töltsük a napot a laptopunk mellett, a megoldás azonban nem az, hogy pizsamában maradunk. A szakértők szerint mindenképpen ragaszkodnunk kell ahhoz a reggeli rutinhoz, amelyhez hozzászoktunk abban az időszakban, amikor be kellett járnunk a munkahelyre. Habár a kényelmes hálóruha igen csábító alternatíva lehet, nem biztosítja azt a pszichológiai hozzáállást, amelyre a hatékonysághoz szükségünk lesz.

Távmunka: 5 tipp a túléléshez!

3. Állítsunk be határidőket!

Az otthoni munkavégzés során egyforma esélyünk van a túlmunkára és a túlságosan kevés munkára is. A legjobb, ha megfelelő időbeosztással szorítjuk rá magunkat az ütemes haladásra. Nem csúszhatunk el, ha az irodai munkaórákat vesszük alapul, a tudat, hogy mások is éppen dolgoznak, erőt ad és segít koncentrálni. Kulcsfontosságú, hogy állítsunk fel határidőket, ezzel mérhetővé tesszük a munkafolyamatot, egyúttal mérföldkövekként is tekinthetünk rájuk, melyek között szüneteket tarthatunk. A délutáni időszak klasszikusan a legkevésbé hatékony, ha otthoni munkavégzésről van szó. Menjünk ki egyet sétálni a friss levegőre vagy tornázzunk egy keveset, lényeg, hogy mozgassuk meg magunkat és változtassunk környezetet. Nagyobb kedvvel és jobban folytathatjuk majd utána a munkát!

4.Tervezzük be az étkezéseket!

Általában a saját étkezési szokásaink egészségesebbek a munkahelyen kívül, ilyenkor ugyanis nem kell alkalmazkodnunk ránk kényszerített szünetekhez, mások időbeosztásához és elvárásaihoz. Ugyanakkor megnőhet annak a veszélye is, hogy a távmunka egész napos nassolássá alakul. Ha úgy érezzük, hogy folyamatosan a konyha felé vennénk az irányt, készítsünk egy tál gyümölcsöt az íróasztalra, így folyamatosan egészséges táplálékkal és energiával láthatjuk el magunkat, mely elengedhetetlen a hatékony munkához. A gyümölcsök ezen kívül segítenek elkerülni a hirtelen vércukorcsökkenést, mely letargiához és fáradtsághoz vezet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Legyen irodánk otthon is!

Ha nem dolgozunk rendszeresen otthonról, nem biztos, hogy van irodánk, ez azonban nem indok arra, hogy az ágyból vagy a kanapéról dolgozzunk. Különítsünk el magunknak fizikailag egy kuckót, amelyet a munkavégzéshez használunk és tartsunk minden fontos eszközt ezen a helyen. Ha megvan a saját "dolgozónk", ahová nap mint nap "bejárhatunk", lelkileg is jobban rá tudunk majd hangolódni a munkavégzésre. Arról nem is beszélve, hogy a családtagjaink felé is azt az üzenetet közvetítjük, hogy a munkavégzés ideje alatt "nem vagyunk otthon". 

Címkék: távmunka, otthoni munka, home office, részmunkaidő, szabadúszó

Szemlézte: Fogas Krisztina