Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan rakják fel a fejhallgatót, ha szeretnének elmélyedni egy-egy feladatban – a zenehallgatás ugyanis sokakra hathat inspirálóan, növelheti a kreativitást és javíthatja a hangulatunkat is. Vannak munkahelyek, ahol pedig természetes, hogy mindig szól a háttérben valami, legyen az a munkatársak által összeválogatott playlist vagy a rádió. Hogyan hat ránk a zene és érdemes-e munka közben hallgatnunk?

A zene növeli a dopaminszintet

Mi történik az agyunkban zenehallgatás közben? Miközben az agyunk a zenét feldolgozza, különböző neurokémiai vegyületek szabadulnak fel, attól függően, hogy milyen típusú zenét hallgatunk – ilyen például a dopamin, a szerotonin, az adrenalin vagy a prolaktin. A ritmustól, a hangszíntől és a hangerőtől is függ, hogy pontosan milyen hatást vált ki belőlünk – ha a kedvencünket vagy számunkra élvezetes előadót hallgatunk, erős örömforrást adhat, amit a munkánkban is hasznosíthatunk. Az ismerős zene oldja a stresszt és a feszültséget, segíti az összpontosítást, javítja a komfortérzetet és precízebbé tesz minket a munkavégzés közben. Miért ne hallgatna tehát mindenki zenét a munkában?

Javíthatja a csapatmunkát, de el is szeparálhat

A zenehallgatásról megoszlanak a vélemények, hiszen bár javítja a teljesítményt, el is szeparál a munkatársainktól, ha feltesszük a fülest. Bár ezzel könnyen kiszűrhetjük a zavaró háttérzajokat és a beszélgetéseket, a zenehallgatás csak úgy tudja javítani a csapatmunkát, ha azt közösen tesszük, tehát nem fülhallgatóval. A közös zenehallgatásnak köszönhetően javul a csapat együttműködési képessége, könnyebben egymásra hangolódhatunk általa és segíthet a csoport identitásának kialakulásában is, ha érzelmileg közelebb kerülünk egymáshoz. Ez viszont csak akkor működik, ha van egy konszenzus azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán hallgassunk-e zenét és ha igen, milyet. Ha ugyanis a kollégáink számára zavaró a hangszórón történő zenehallgatás, az egy állandó vitaforrást szülhet. Lehet, hogy eltérő a zenei ízlésünk, más hangerőt tartunk tolerálhatónak, vagy szimplán más hangulatban vagyunk mint a többiek és másra vágyunk. Különösen az open office-okban okozhat ez gondot, ahol ha egyvalaki hangosan hallgatna zenét, azt rengeteg másik embernek is tolerálnia kell.

Munkakörtől függ

Természetesen a munkakörünktől is függ, hogy érdemes-e zenét hallgatnunk és ha igen, akkor milyet. Egy vendéglátóegységben, egy boltban vagy fodrászatban alapvető, hogy szól a háttérben valamilyen zene, hiszen a cél a vendégek becsábítása és a jó hangulat kialakítása. Egy vidám, pörgős album növelheti az eladók és a vendégek energiaszintjét is, ami jó hatással van a munkavégzésre és a cég hatékonyságára is. Egy másik példával élve, ha egy gyárban dolgozunk és minden nap ugyanazt a monoton munkát végezzük, a zene segíthet az unalom leküzdésében és javíthatja a teljesítményünket. Ehhez érdemes olyan zenét választanunk, amit szeretünk – különösen jól működnek az élénkebb, ritmusosabb, több szöveget tartalmazó dalok. Vannak azonban olyan munkakörök, ahol munkavédelmi szempontok miatt tilos a zenehallgatás. Ha a munkánk kreativitást igényel, a kutatások szerint érdemes új, addig nem ismert zenéket hallgatnunk, mert ez inspirálhatja az egyedi ötletek megszületését. Viszont ha a munkánk elmélyülést és nagyfokú koncentrációt igényel, érdemesebb inkább komoly- vagy instrumentális zenére váltanunk, illetve lassabb, lágyabb dallamokat hallgatnunk. Ezek segítenek minket a tanulásban és nem vonják el a figyelmünket. A vezetői döntéseket viszont kutatások alapján érdemes inkább csendben meghozni.

Ne vonjuk ki magunkat

Bár sok cégnél nincs konkrét szabályzat arra vonatkozóan, hogy szabad-e munka közben zenét hallgatni, vannak olyan helyzetek, amikor jobb, ha nem tesszük. Ha például ügyfelekkel dolgozunk, zavaró lehet a hangos zene. Fontos tudtunk, hogy attól, hogy feltesszük a fejhallgatót, még ugyanúgy elérhetőnek kell lennünk a kollégáink közti személyes kommunikációban és telefonon is. Ha kivonjuk magunkat a diskurzusból, az hosszú távon nem fenntartható és rontja a csapatmunkát. Ha mégis úgy döntünk, hogy feltesszük a fülest, hallgassuk olyan hangerőn, hogy meghalljuk, ha hozzánk szól valaki, illetve semmiképp ne szűrődjön ki a hang a fejhallgatóból. Köztes megoldás lehet, hogy csak az egyik fülesen hallgatunk zenét, amivel bár romlik az élmény, nem maradunk ki a munkahelyi kommunikációból sem.

Olyan munkakört választanánk, ahol nem gond, ha egész nap szól a zene? Vagy inkább csendesebb környezetre vágyunk? Nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy megtaláljuk a számunkra ideális lehetőséget!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala