Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A digitális oktatás járványidőszak alatti megjelenésével már nem lepődünk meg, ha a képernyő előtt ülve kell elsajátítaniuk a diákoknak a legújabb tananyagot. De kik állnak az interaktív, könnyen érthető, sokszor még izgalmasnak is nevezhető tartalmak mögött? Dórival, az egyik hazai informatikai cég elektronikus tananyagfejlesztőjével beszélgettünk erről az újkeletű szakmáról.

Az általános- és középiskolás diákok életében már nem újdonság a digitális tartalomfogyasztás, bár a hagyományos oktatási rendszerben az online is elérhető tananyagok nem játszanak még jelentős szerepet. Az iskolai digitalizáció általában kimerül az interaktív tábla használatával és az informatikaoktatással. Egyetemeken már több digitális tananyaggal találkoznak a hallgatók, de a felsőoktatás után sem fejeződik be az oktatási anyagok élete.

Hol találkozhatunk manapság az általatok fejlesztett tananyagokkal?

„A tartalmakat minden esetben megrendelésre készítjük. A megrendelő lehet a hagyományos oktatási rendszer szereplője, azaz tankerület, általános- vagy középiskola, egyetem, de felnőttképzési és esti iskolát működtető szervezetek is fordultak már hozzánk. Azonban nem kell kizárólag a megszokott tantárgyakra gondolni. Az üzleti élet szereplői is kérnek oktatási anyagokat, előfordul, hogy például a tűzvédelmi oktatáshoz vagy GDPR oktatáshoz szükséges ismeretanyagot kell feldolgozni.”

Bár sokak számára ismertek a különböző videós tudásmegosztó oldalak (Coursera, Udemy), ahol elvégezhetők szinte minden érdeklődési körnek megfelelő kurzusok, ezekkel a speciálisan megrendelésre készülő tartalmakkal kizárólag a cég saját felületén keresztül, a megrendelő által jóváhagyott, jogosultsággal rendelkező személyek találkoznak.

Hogyan zajlik a tananyag megalkotása?

„Elsőkörben az adott téma szakértőjével egyeztet a megrendelő. A szakértő kézirata után a forgatókönyvíró készíti a tananyagot. Ő lesz az, aki kidolgozza a tanmenetet, meghatározza a pontos tartalmat, hogyan nézzen ki egy-egy digitális oldal. Ő az, aki ténylegesen ismeri is az elsajátítandó ismeretanyagot, és pontosan tudja, minek kell megjelenni a felületen. Ezután jön a képbe a tananyagfejlesztő/-szerkesztő. Mi a forgatókönyvírótól megkapjuk a törzsszöveget, a szükséges képeket, videókat, amiket formázunk a továbbiakban. Az általa készített leírás alapján tördeljük a “száraz részeket”, a megfelelő helyekre beszúrjuk az illusztrációkat.”

Elsőre úgy tűnhet, hogy ez egy dokumentumszerkesztési folyamat, de Dóri eloszlatta az illúziókat.

„Természetesen fontos része a munkánknak, hogy a szöveg jól olvasható, követhető legyen, a képek a megfelelő részletekhez kerüljenek, de ennél jóval több, amit csinálunk. A mi feladatunk, hogy a tananyag elsajátítását segítő, előre megtervezett feladatok bekerüljenek a felületre, és persze, hogy használhatók is legyenek. Példa erre, ha a forgatókönyvíró egy kérdéssort tervezett a fejezet végére, akkor az egyes kérdésekhez előre megadott válaszlehetőségek egy működő lenyíló menüben jelenjenek meg. A mi dolgunk a gamifikáció beépítése a digitális tananyagokba: megtervezzük és lényegében a saját szoftverünkön keresztül fejlesztjük le a megfelelő helyre mondjuk egy párosító feladatot. Ha valami nem megvalósítható, a mi felelősségünk ennek jelzése, és a javaslattétel a probléma megoldására is.”

Hogyan jelent meg a szakma itthon? Milyen képzéssel lehet nekikezdeni?

„Eddig sem volt ismeretlen a piacon az online elérhető tananyagkészítés, de az biztos, hogy az elmúlt évek járványhelyzete miatt – a digitális oktatás bevezetésével, a távmunka elterjedésével - megnőtt a kereslet ezekre a formátumokra. Én is egy toborzási hullámban csatlakoztam a céghez, és egészen biztosan lehet számítani még hasonlókra a piaci szereplőktől.”

Ahogyan az sejthető, jelenleg nincsen specifikus, erre a szakterületre fókuszáló képzés Magyarországon, de talán még külföldön sem. Dóri szerint nem is lehetne egy hónapokon, éveken át tartó képzést elindítani, mert minden ezzel foglalkozó cég saját rendszert, szoftvert használ.

„A mi csapatunk is elég változatos háttérrel érkezett a vállalathoz. Én például a pedagógusi pályát váltottam le. Ahhoz, hogy valaki jó tananyagfejlesztő legyen, különböző szakismeretek kellenek. Nálunk elvárás a felsőfokú végzettség, Office, Google appok, Adobe szoftverek ismerete, ezen felül pedig elengedhetetlen a vizuális kommunikáció területén szerzett, például grafikusi gyakorlat, kreativitás. Soft skillek esetén kiemelném a kommunikációs készséget, csapatmunkát, tanulási motivációt, precizitást. Ezek mindennapos részei a munkánknak.

A kiválasztási folyamatban, illetve az első hónapokban a “gyakornokok” megismerkednek a szoftverrel, és tényleg arra helyezzük a hangsúlyt, hogy megismerjék a rendszer használatát, a szerkesztési irányelveket, alapismereteket egy demo környezetben. Ha sikerült ezeket elsajátítani, jöhet az éles tervezés.”

Mi a legnagyobb kihívás és öröm a munkában?

„Kihívásként talán a soft skillekhez kapcsolódó nehézségeket említeném. Sokan dolgozunk egy-egy projekten, hónapokba telik, amire egy adott tananyag elkészül. Ehhez egyrészt nagyon koncentrált munkavégzés kell. Talán a HTML kódoláshoz hasonlítanám - aprólékos részletek vannak, az egymás után következő folyamatoknak pontosan illeszkedniük kell, erre nagyon oda kell figyelni, sok folyamatot kell észben tartani.

Ezzel együtt persze a legnagyobb siker, ha egy rengeteg interakciót tartalmazó láncolatot összefűzünk, és minden úgy működik, ahogy azt elterveztük!”

Végezetül: kinek ajánlod ezt a területet?

„Egyértelműen azoknak, akik bírják az önálló, kifejezetten monoton munkavégzést. Akik tudnak proaktívak lenne, kreatív javaslatokkal előállni, és nyitottak a tanulásra, új ismeretek szerzésére. Mivel a szoftverek is folyamatosan fejlődnek, hogy egységesebb, könnyebben engedélyeztethető tananyagot tervezzünk, nekünk is fejlődnünk kell ezekkel együtt, és újra meg újra meg kell ismernünk a lehetőségeket.”

Ha megjött a kedvünk a szinte mindenki számára elérhető elektronikus tananyagszerkesztő pálya iránt, vagy épp a másik oldalon keresgélünk, és oktatási területen szeretnénk munkát találni, érdemes szétnézni a szektorban elérhető álláslehetőségek között. Ha pedig már itt tartunk, ne felejtsünk el regisztrálnifeltölteni az önéletrajzunkat, így akár a leendő új munkaadónk is ránk találhat. Ha szeretnénk értesülni a nekünk való új állásokról, készítsünk személyre szabott állásértesítő hírlevelet.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
 A Profession.hu Instagram oldala