Szakmák ezer arca

2019. június 12. Forrás: Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

Épp szakmát választunk magunknak? Mostani cikkünkben a festő, mázoló és burkoló szakmákat térképezzük fel. Bemutatjuk, ha ilyen szakembernek tanulnánk, milyen feladatok várnak ránk.

Önnek ajánlott állások

Pályamódosítás

Akár pályakezdőként gondolkodunk szakirányon, akár most szeretnénk valami újba kezdeni, mindig érdemes tudnunk, hogy melyik szakmánál mit vállalunk!

A burkoló szakma

Burkolóként közreműködünk a szép és igényes környezet kialakításában. Számtalan területen dolgozhatunk, részt vehetünk például lakóépületek, bevásárló központok, ipari üzemek, szállodák, éttermek, de a közterületek építkezésében is. Mind vízszintes, mind pedig függőleges burkolatok lerakását is végezhetjük. A burkolatok színét, mint szakember, nem mi választjuk ki. A feladatunk, a megrendeléshez mérten, a felületek esztétikus kialakítása a burkolat összeillesztésével.

Főbb feladatok

A munkafolyamat következő lépéseként, előkészítjük, majd alapozzuk a burkolandó felületeket. A burkolat elemeit felhelyezzük, majd összeilletjük. Ez a folyamatban többféleképpen történhet, hiszen megkülönböztetünk hideg és meleg burkolatokat. A hideg és meleg burkolat csoportosítása, az ember hőérzetéhez igazodik:a jól hőszigetelő parketta meleg burkolatnak számít, a hideg csempe viszont hideg burkolatnak minősül. Mind a hideg, mind a meleg burkolás esetében be kell tartanunk a munka, a baleset és tűzvédelmi előírásokat.

A kivitelezés során jellemzően használt eszközök:

- elektromos kézi kisgépek (csiszolók és fúrók)

- kéziszerszámok és mérőeszközök (nagyító, fogó, csavarhúzó, vonalzó, ceruza, toll)

- szerelő- és bontószerszámok

- szigetelő gépek

- vágóeszközök, ollók

- tároló- és szerelőállványok, létrák

- szállító-, rakodó gépek

- védőfelszerelések

Ahhoz, hogy a burkolóként munkánk sikeres legyen, szakmai ismeretekre, szépérzékre és türelemre is szükségünk van. Kellő kézügyességgel kell rendelkeznünk a különböző burkolatok felhelyezéséhez és összeillesztéséhez. Szükséges, hogy kitartóak legyünk, hiszen előfordulhat, hogy akár napokig ugyanazt a munkaszakaszt kell végeznünk.

Dolgozzunk ezen a munkaterületen és keressünk állást már most, hiszen ezek a lehetőségek ránk várnak.

Szobafestő-mázoló-tapétázó szakma

Elnevezése is mutatja, hogy háromféle, főbb tevékenységtípust takar ez a szakma: a festést, a mázolást és a tapétázást. Ezen tevékenységek egyszerre nagyon hasonlóak, mégis vannak bizonyos részek, amikben különböznek egymástól. Mindhárom esetben fel kell mérnünk a terepet, mielőtt elkezdjük a munkát. Meg kell néznünk, hogy milyen minőségű a festeni, tapétázni kívánt rész. A terület kiszámolása alapján kell meghatároznunk, hogy mennyi anyagra lesz szükség a munka tökéletes elvégzéséhez. Ennek megfelelően kell anyag és munkadíjról egy árajánlatot készítenünk a megrendelőnek. Amennyiben ezt az árajánlatot elfogadja a megrendelő, kezdődhet a munka.

Festés

Meg kell néznünk milyen a lefestendő terület, ugyanis ehhez mérten végezzük el a felület lekaparását, előkészítését. Amikor ezzel készen vagyunk, gletteljük a felületet, melyet le kívánunk festeni. Úgynevezett glettvassal felvisszük a szükséges részekre a glettet, majd az egész felületet egyenletesre csiszoljuk. Ezután több rétegben felvisszük a festéket a felületre.

Szakmák ezer arca

Mázolás

Általában a mázolást ajtókon és ablakokon végezzük. Először leszereljük az ablakokat, ajtókat, és ezután felfektetjük őket az állványra. Itt is szükséges az egyenetlenségek glettelése, majd lecsiszolása. A folyamatban ezután következhet a mázolás, majd a lakkozás. Mázolni fa, acél és bádog felületeken egyaránt lehetséges.

Tapétázás

Első feladatként a tapétázandó felületet mosással le kell tisztítanunk. Amennyiben van régi tapéta, teljes egészében le kell kaparnunk mindenhonnan. Itt is glettelnünk, majd csiszolnunk kell a falakat, hogy sima felületet kapjunk. A tapétát miután méretre szabtuk, ragasztóval bekenjük, majd felsimítjuk a kívánt felületre.

A feladatok elvégzéséhez jellemzően szükséges eszközök:

- hőlégfúvó

- csiszológép

- szórópisztoly

- ecsetek

- festőhengerek

- vödrök

- csiszolóvásznak

- kaparók

- simítószerszámok

- vízmérték

- mérőszalag

- létrák

- állványok

Mindegyik szakmát OKJ- képzés keretein belül el tudjuk végezni. Amennyiben kedvet kaptunk a szakma kitanulására, egy változatos és jól jövedelmező tevékenység vár ránk.

Dolgozzunk ezeken a munkaterületeken és keressünk állást már most!

Nézzük meg a friss állásokat:

Burkoló munkák: több mint 30 álláslehetőség

Festő, mázoló, tapétázó munkák: több mint 40 álláslehetőség

Szakmunkák: több mint 3000 álláslehetőség

Fizikai, segéd és betanított munkák: több mint 1500 álláslehetőség

Nézzünk szét a lehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

- Profession.hu

További cikkek a szakmákról
További cikkek a szakmákról
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Hobbiból hivatás

2019. június 11.
Az emberek többsége úgy gondolkodik, hogy a munka és a hobbi két külön dolog. A munka biztosítja a megélhetést, a hobbi pedig az, amit szeretünk. De nem lehet a kettő egy és ugyanaz? Bővebben

-

Amikor felmerül a kérdés: hogyan tovább?

2019. június 05.
Munkánk az életünk egyik alappillére, amely kiteszi mindennapjaink egy részét. Vajon mit tudunk tenni, ha nem érezzük jól magunkat a helyünkön? Bővebben