Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pályázati keretből vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a cégek, amelyeknek gondot okoz az ötszázalékos béremelés végrehajtása 2012-ben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A pályázat célja, hogy a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló elvárt béremelések teljesítése – különösen a magas élőmunka-igényű tevékenységet végző gazdálkodó szervezeteknél – ne járjon elbocsátásokkal. Belföldi székhelyű gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek vehetnek részt a pályázaton, az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó intézmények azonban nem. A pályázatot kizárólag elektronikus úton a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjainál lehet majd benyújtani.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja – 2012. január 1-jétől visszamenőlegesen – továbbá azt, hogy 2011-es statisztikai állományi létszámát nem csökkenti ebben az évben. Nem pályázhat olyan cég, amelyet 2011-ben vagy 2012-ben bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt munkaügyi bírság megfizetésére köteleztek, vagy 60 napnál régebben lejárt köztartozása van. A pályázó támogatási igénye nem lehet évi 100 ezer forintnál kevesebb.

A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a vállalkozások. Előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka-igényű tevékenységet folytatnak, és az alkalmazottak bruttó átlagkeresete alacsony.

Mint arról már beszámoltunk: január 1-je óta már működik a bérkompenzáció első lépcsője: az összes munkavállaló bérét megemelő munkáltatók az elvárt béremelés 5 százalék feletti részét kitevő összeget visszatarthatják szociális hozzájárulási adójukból. A munkáltatói érdekképviseletekkel lefolytatott számos egyeztetés ugyanakkor világossá tette, hogy vannak olyan ágazatok, régiók, ahol az 5 százalékos béremelés is nehézségekbe ütközik, ezért szükség van a kiegészítő kompenzáció pályázati rendszerére is.