1. Végezzünk önvizsgálatot!

Azok az álláskeresők lehetnek sikeresebbek, akik tisztában vannak az értékeikkel és a gyengeségeikkel is. Ehhez önismeret szükséges. Tudnunk kell, miben vagyunk jók, és mi az, amit nagyon nagy kínok árán tudunk csak megcsinálni. Ha például valaki képtelen nyilvánosság előtt beszélni, akkor nem érdemes olyan pozíciót megpályáznia, ahol ezt kell csinálnia.

Legyünk nyíltak és őszinték az álláskeresés során - nemcsak a lehetséges munkaadóval, hanem önmagunkkal szemben is. Ne próbáljuk olyannak beállítani magunkat, amilyenek sosem leszünk.

Önismeret is kell az álláskereséshez

2. Erősítsük az önbizalmunkat!

Munkakereséskor nagyon fontos az álláskereső megfelelő hozzáállása. Ha letört, depressziós, és maga sem hiszi el, hogy megkaphatja a megpályázott munkát, ezt a munkaadó is észreveszi.

Mindenkinél másképp növelhető az önbizalom. Fontos a sikerélmény, de az álláskeresés során sajnos ez nem jön egyik pillanatról a másikra, sok visszautasítást kell átélnünk. A kudarcok csökkentik az önbizalmat. Próbáljunk meg olyan dolgokat csinálni, amiben jók vagyunk, és sikerélményt okoznak.

Érdemes olyan emberek társaságát keresni, akik pozitívan állnak hozzá az élethez. Segíthetnek a barátaink is, tőlük sok biztatást és vigasztalást kaphatunk.

Ha egyedül nem megy az önbizalom erősítése, kereshetünk egy tanfolyamot vagy közösséget, ahol segíthetnek ebben.

3. Tűzzünk ki reális célokat!

Fontos, hogy reálisan elérhető célokat tűzzünk ki. Keressünk olyan állásokat, amelyekhez megfelelő képességekkel, képzettséggel és tapasztalattal rendelkezünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályakezdő frissdiplomásként például érdemes az álommunkaadónál elvállalni akár egy recepciós munkát is, hiszen nagyon ritka, hogy valakit az egyetem elvégzése után azonnal marketing-igazgatóként alkalmaznának. A vállalati ranglétrán egyre feljebb és feljebb haladva azonban eljuthatunk a vágyott pozícióig is.

4. Figyeljünk az álláshirdetés szövegére!

Az álláshirdetésekben általában felsorolják, hogy milyen képességekkel, készségekkel, végzettséggel rendelkező jelentkezőket várnak. Lépésről lépésre ellenőrizzük, hogy megfelelünk-e a kívánalmaknak. Ha igen, akkor ezekre a kulcsszavakat használva készítsük el az önéletrajzunkat, hangsúlyozzuk azt is benne, hogy miben vagyunk jók.

Csak olyan hirdetésre érdemes beadni a pályázatunkat, amelyben az elvárt képességek nagy része illik ránk. Ellenkező esetben sajnos borítékolható, hogy nem fognak behívni állásinterjúra.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, önbizalom, képesség, készség,