Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyar munkaerőpiac előtt álló kihívás, hogy növelje a foglalkoztatottságot, és ehhez az atipikus formákat jobban igénybe kellene venni - hangsúlyozta Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A sajtótájékoztatón a világ második legnagyobb humánerőforrás (HR) szolgáltatója, a Randstad Holding felmérését mutatták be az európai, köztük a magyar munkaerőpiac előtt álló kihívásokról – tájékoztatott a távirati iroda.

Baja Sándor kiemelte, hogy Magyarországon az atipikus foglalkoztatási formák még nincsenek integrálva a munkaerőpiacba, és a társadalmi elismertsége sem tükrözi a fontosságát. Ben Noteboom, a Randstad Holding elnök-vezérigazgatója rámutatott arra, hogy Európában az egyik legnagyobb probléma az öregedő társadalom, és ezen a flexibilis megoldások, az atipikus foglalkoztatási formák nagyobb arányú alkalmazása segíthet.

Kevés a részmunkaidős állás

Ben Noteboom kifejtette: a rugalmas foglalkoztatási formák többlet munkaerőt jelentenek, a cégek igényeihez jobban illeszkedő megoldást nyújtanak. Példaként említette, hogy a kereskedelemben szombat reggelenként megnövekvő vásárlói igény kiszolgálására jó megoldást jelentene a részmunkaidősök behívása, a napi 8 órás foglalkoztatás helyett.

Baja Sándor kitért arra, hogy Magyarországon kevés a részmunkaidős foglalkoztatás, például az alkalmazásban álló nők mindössze 7 százaléka van jelen ilyen formában a munkaerőpiacon, míg Hollandiában ugyanez az arány 76 százalékos.

Az ügyvezető igazgató elmondta: a felmérésük szerint a magyar diákok kevéssé vannak jelen a munkaerőpiacon. A fiatalok foglalkoztatása Magyarországon különösen alacsony, holott a részmunkaidő, illetve a munkaerő-kölcsönzés lehetőséget teremtene arra, hogy tanulmányaik mellett a diákok munkát vállaljanak – számolt be az MTI.

Az idősek foglalkoztatása is kulcskérdés

Az idősek bevonása a munka világába szintén fontos kérdés - jelentette ki az ügyvezető igazgató -, bár ezen a területen az elmúlt időben sikerült Magyarországon növelni a foglalkoztatottságot, de még így is az utolsók között van Európában az 55-64 éves korosztály foglalkoztatottsága tekintetében.

Baja Sándor szólt arról, hogy a határozott idejű szerződések, a munkaerő-kölcsönzés, a személyzeti tanácsadók szerepének növelése hozzájárul a feketefoglalkoztatás csökkentéséhez. Példaként említette, hogy Olaszországban a rugalmas szabályozással, a kölcsönzött munkaerő növelésével párhuzamosan csökkent az illegálisan foglalkoztatottak aránya.