Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felvételi ponthatárok nem okoztak nagy meglepetést, az utóbbi néhány év tendenciájának megfelelően a legnépszerűbb egyetemek és szakok sorrendje szinte változatlan.

Mit tegyenek, mit tehetnek azok a fiatalok, akik első körben nem jutottak be a választott felsőoktatási intézménybe?

Pótfelvételi?

Nem érdemes kapkodni, hiszen nagyon fontos döntés, hogy milyen intézményben és milyen szakon tanul tovább. Ha sikerül a pótfelvételije és felveszik, de csak önköltséges formában tud tanulni, akkor ennek fedezetét elő tudja-e teremteni a családja? Előkerülhet a diákhitel kérdése is, érdemes ennek feltételeiről is információkat szerezni.

Könnyű ilyenkor beleesni abba a csapdába, hogy ha nem is a kiválasztott főiskolára/egyetemre, akkor szinte mindegy, hogy hová, csak valahova kerüljön be a frissen érettségizett családtag. Ha nem jut be mondjuk magyar-angol szakra, akkor próbáljon meg egy alacsonyabb ponthatárral is elérhető szakot, ott jobbak az esélyei.

Munka vagy tanulás? Hogyan tovább?   

Most kell egy nagy levegőt venni és átgondolni, hogy mit lenne a jobb megoldás: várni egy évet és felkészülni a felvételi tárgyakból még alaposabban, vagy választani egy kevésbé népszerű szakot/intézményt és ott "biztosra menni"? Esetleg elmenni dolgozni?

Munka?

Tudott tény, hogy a munkaerőpiacon nehéz jó állást, sőt állást találni, a pályakezdők még ehhez képest is nehezített pályán mozognak. Nagyon sokat számít az első munkahely megtalálásánál, hogy melyik intézményben szerezték a diplomájukat. A toborzás-kiválasztással foglalkozó szakemberek fejében - piaci visszajelzésekre alapozva - van egy lista, amelynek az első néhány helyén szinte mindenkinek ugyanazok az egyetemek és főiskolák sorakoznak. Ha valamelyikről érkezik egy frissdiplomás, akkor annak sokkal jobban örülnek, mintha a lista végén szereplő "neve sincs" intézmények "büfé szakán" végzetteknek.

Kivételek mindig akadnak, de az esetek többségében ez bizony így működik. Tehát a későbbi jó elhelyezkedés és jó munkahely megtalálásának érdekében érdemes egy jobb hírű egyetemen vagy főiskolán folytatni a tanulmányokat. Ennek ára az, hogy még egyszer neki kell gyürkőzni a felvételi tárgyaknak. Lehet, hogy a sikeresebb felkészüléshez szükség lesz egy külön tanárra, vagy célirányos felvételi előkészítőre. Ez nem kevés pénz.

Érdemes lenne mellette munkát vállalni, amelyre egy sima érettségivel nem túl biztatóak a kilátások - esetleg alkalmi jelleggel, csakhogy az ideje ne forgácsolódjon szét vagy körbenézni a piacon egy OKJ-s képzés vagy nyelvtanfolyam után.

OKJ-s tanfolyam?

Rengeteg tanfolyamot hirdetnek, úgyhogy érdemes alaposan utánajárni, hogy melyik mit takar, milyen képzettséget ad a végén. Lányok szívesen indulnak el a manikűrös- kozmetikus-fodrász irányba - noha szinte teljesen telített a piac és már a gyakorlati hely megszerzése is komoly befektetést igényel.

Aki szereti a gyerekeket, annak érdemes megnézni a gyerekgondozó és -nevelő képzéseket, egyéni érdeklődéstől függően érdekes lehet egy egészségügyi képesítést vagy szakirányú ügyintézői (például logisztika) végzettséget adó képzés. Fontos szempont lehet, hogy a szakirányú felsőfokú képesítésért, amely szerepel az Országos Képzési Jegyzékben a felvételin pluszpontok járnak.

Léteznek olyan 1 vagy 2 éves képzések, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy belelásson egy szakterület életébe, és ennek alapján majd később eldöntheti, hogy egyáltalán érdekli-e. Az egyik ilyen lehetőség például a jogi asszisztens képzés. A megkurtított keretszámok miatt kevesebb hallgatót vesznek fel, így a jogi egyetemre be nem kerülők itt is "beleszagolhatnak a jog levegőjébe", és dönthetnek úgy, hogy ez nekik annyira tetszik, hogy hivatásnak is ezt választják. Vagy azt is mondhatják, hogy "köszönöm, nem erre gondoltam" - ekkor van még lehetőség másfelé indulni.

Nyelvtanulás?

A munkaerőpiac mostani helyzetének ismeretében a nyelvtanulás és az informatika az a képzés, amibe érdemes időt és energiát, no meg pénzt fordítani. A nyelvtanulás alatt leginkább az angol nyelvet érdemes fejleszteni, ha már valaki jól (valóban folyékonyan) beszéli, akkor javasolhatom a német, olasz, francia, spanyol vagy orosz nyelveket. Az informatika is további fejlődés előtt áll, tehát akár egy webmesteri, akár egy szoftver üzemeltetői tanfolyam jó befektetés lehet.

A döntést nem érdemes sokáig elhúzni, mert akik nem nyertek felvételt, most fognak jelentkezni a felsőfokú szakképzésbe (egy részük mindenképpen) és a helyek gyorsan fogynak. A kapkodás sem jó taktika, mivel egy rosszul megválasztott tanfolyam idő- és pénzpocsékolást is jelent, és rossz pályára is állíthatja a pályakezdőt.