A statisztikák úgy emlegetik a 25-49 éves korosztályt, hogy ők a "legjobb munkavállalási korúak". És ha hozzátesszük, hogy akiknek versenyképes szakmájuk van, nincs kicsi gyerekük és rendelkeznek tapasztalattal is, ők tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni. Ők lesznek azok a munkavállalók, akikre minden cég "vágyik". De mit tehetnek azok, akik nem tartoznak ebbe a kategóriába? Nekik ad tippeket Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

A munkaerőpiacon hátrányos helyzetűnek számítanak a pályakezdők, a gyermekszülés után a munka világába visszatérni szándékozó nők, a 45-50 év felettiek, valamint azok, akik már régóta munkanélküliek. Az állásportál által nemrég rendezett Karrier napok chatszobájában az érdeklődők többsége közülük került ki.

A problémás csoportok

Pályakezdőként nagyon nehéz önéletrajzot készíteni, hiszen nagyon sok fiatalnak az iskola elvégzése után semmiféle munkatapasztalata nincs. Épp ezért azt tanácsolja Herczku Monika a diákoknak, hogy mindenképpen végezzenek valamilyen munkát a tanulás mellett.

Ez lehet gyakornoki vagy diákmunka, de akár önkéntes munka is. Ez azért fontos, mert a munkaadók tartanak az olyan emberek alkalmazásától, akik még egyáltalán nem ismerik a munka világát, nem tudják, hogyan viszonyuljanak a kollégákhoz vagy a munkahelyi szabályokhoz. Ha viszont valakinek tényleg semmiféle tapasztalata nincs, akkor az erősségeit, a kompetenciáit kell hangsúlyoznia, és azt, hogy miért ő a legjobb választás az adott munkára.

A karrier-tanácsadó elmesélte, hogy a chatszobában beszélgetett egy frissdiplomással, aki nagyon tájékozottnak, agilisnak tűnt, idegen nyelven is beszélt, de nem talált munkát. Herczku Monika megkérdezte tőle, hogy szolgáltató központoknál próbálkozott-e? Az álláskereső fiatal először nem is tudta, hogy ez pontosan milyen munka. A szakember szerint az ilyen helyzetek elkerülése végett nagyon fontos, hogy információkat gyűjtsünk, és próbáljunk kitekinteni más területekre is.

Az idősebb álláskeresőknek azt a tanácsolja a Profession.hu szakértője, hogy a hagyományos csatornák mellett mindenképp vegyék igénybe az ismeretségi körüket, a kapcsolataikat, és keressék meg a munkaadókat. Ugyanis sajnos sok hirdetésben nem a 45-50 év felettieket keresik. Azt kell hangsúlyozniuk, hogy mennyire tapasztalt szakemberek, és milyen jól jár velük a munkaadó, ha alkalmazza őket.

A másik csoport, akiktől megrettennek a munkáltatók, a kismamák. Hiszen egy cégnél olyan embereket akarnak felvenni, akik bármikor rendelkezésre állnak, nem kell megosztaniuk a figyelmüket a céges és az otthoni feladataik között, és például nem kell hamarabb elmenniük, mert megbetegszik a gyerek.

Ám attól, hogy valaki szülő, még dolgozni szeretne, és az is lehet, hogy a gyes vagy gyed ideje alatt képezte magát, szerzett egy diplomát. A kereslet és a kínálat azonban gyakran nem fedi egymást. A kismamáknak is segíthet, ha beizzítják a kapcsolati hálójukat, esetleg munkaerő-közvetítő vagy -kölcsönző céggel is felvehetik a kapcsolatot.

Ha egy kisgyermekes nő állásinterjúra megy, nagyon fontos, hogy ne mint egy anyuka jelenjen meg, hanem úgy viselkedjen, mint egy potenciális alkalmazott: magabiztosan, határozottan beszéljen, és mutassa meg, hogy attól ő nem kevesebb (sőt néhány területen, például a felelősségtudat, a szervezés vagy a logisztika terén akár még több is), mint egy gyermektelen személy.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Azok, akik tartósan kiszorultak az álláspiacról, szintén a munkáltatók "mumusai". A karrier-tanácsadó szerint 6-9 hónap munkanélküliség után a munkaadók már úgy gondolják, hogy annyira kiesnek ezek az emberek a napi rutinból, hogy kockázatos lehet őket alkalmazni. Azt Herczku Monika mindenkinek az egyéni döntésére bízná, hogy kvalifikáltabb álláskeresőként elvállaljon-e valamilyen alacsonyabb státuszú munkát, vagy várjon a képesítésének megfelelő lehetőségre. Ez utóbbi esetben azonban be kell azt is kalkulálni, hogy akár 1-1,5 évig nem sikerül elhelyezkedni.

A nemrég elindult munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban a tanácsadó elmondta: azok az álláskeresők, akik után járulékkedvezményeket kaphatnak a munkaadók, készüljenek fel, ismerjék meg a program részleteit, és adott esetben felhívhatják az állásinterjún a figyelmet, hogy ha őt alkalmazzák, akkor pénzt spórolhat a cég.

Tanulás?

Inkább álláskeresők érdeklődtek a chatszobában, de voltak olyanok is, akik pályamódosításra készültek, és arra voltak kíváncsiak, hogy merre érdemes elindulniuk, mit tanuljanak ahhoz, hogy biztos munkahelyük legyen a jövőben - mondta lapunknak a karrier-tanácsadó.

Herczku Monika nem akart jóslatokba bocsátkozni, és felhívta a figyelmet, hogy mindenkire érvényes válasz nem is létezik ezekre a kérdésekre. Mindenkinek a saját képességei és az érdeklődési köre határozza meg, hogy merre lépjen tovább. Sok látogató említette, hogy pénzügy-számvitel vonalon akarja továbbképezni magát, mert ebben látnak hosszabb távon lehetőséget.

Mennyit kérjek?

Sok chatelőnek akadt gondja a munkabérekkel: az álláshirdetésekben gyakran jelzik a cégek, hogy az önéletrajz mellé azt is küldje el a pályázó, hogy mennyit szeretne keresni. És az embereknek sokszor fogalma sincs, hogy mennyit kérjenek, a túl kicsi és a túl nagy összeg is rossz lehet. Herczku Monika szerint érdemes tól-ig összegeket írni, és hasznos lehet, ha az interneten utánanéznek az álláskeresők annak, amiben nem igazán biztosak.

A tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy a világhálón rendkívül sok információt megtalálhatunk az álláskereséssel kapcsolatban, és ezekkel fel kell vérteznünk magunkat. Mindenképp tudatosan lássunk hozzá - javasolta.

Készítette: Durbák Ildikó