Mit csinál a logisztikus?

2019. március 06. Forrás: Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

Számos olyan szakmai elnevezés van, melyet sokszor hallunk a mindennapokban, de nem is gondolnánk, voltaképpen milyen sok feladatkört foglal magába az adott szakma. 

Önnek ajánlott állások

Térképezzük fel, hogy egy logisztikai szakember mit is csinál valójában.

A logisztikai ügyintéző, nagyon keresett szakma ma Magyarországon. Sok helyen végezhető el OKJ-képzés keretein belül. A logisztikai szakember feladata a termékek beszállíttatása a gyártótól a kereskedelmi céghez, illetve a termékek továbbszállíttatása a kereskedelmi cégtől a vevőkhöz.

Természetesen ez nem olyan egyszerű, mint amennyire elsőnek hangozhat. A logisztikai ügyintéző egy koordinátori szerepet tölt be a cég életében. Kommunikációja és irányítása kiterjed a gyárakra, a termelőkre és a fogadó intézményekre is. A logisztikai szakember a szállítmányozás során irányít, ellenőriz és dokumentál.

Feladatok:

- Kapcsolattartás beszállítókkal

- Szállítói megrendelések kibocsátása

- Szállítmányokhoz kapcsolódó logisztikai feladatok ellátása

- Beszerzési terület adminisztrációs ellátása

- Export, import ügyintézés

- Beszerzési forrás felkutatása

- Beszerzéshez kapcsolódó számlák ellenőrzése

- Adatbázisok kezelése

- Vállalatirányítási rendszer használata

- Leltár készítésének irányítása, felügyelése

Mivel a logisztikai szakember feladatköre nagyon összetett, ezért számos készséggel kell rendelkeznie.

Teherbírás

A logisztikai ügyintéző a munkája során rendszerint két tűz között van. De sok esetben előfordul az is, hogy mindhárom fél érdekeit kell egyszerre képviselnie. Egyik oldalról a vevő sürgeti, másik oldalról az alvállalkozó, aki a szállítást végzi. Harmadrészt pedig ott van maga a gyártó is. Ez egy olyan tipikus stresszhelyzet, melyet muszáj megfelelő módon kezelni.

Jó kommunikációs készség

Pontos információátadásra és határozottságra van ahhoz szükség, hogy a szállítás sikeres legyen. Kiváló kommunikáció mellett, nem szenvedhetnek kárt az érintett felek. Természetesen még így is előfordulnak nehézségek. Kisebb hibákat és elcsúszásokat is csak a kiegyensúlyozott kommunikációval lehet kezelni.

További képességek, amik jól jöhetnek, ha a logisztikai szakma mellett döntünk:

- empátia

- vevőközpontú, racionális gondolkodás

- precizitás és alaposság

- kitűnő memória és szervezőképesség

Ma hazánkban majdnem minden nagyvárosban indítanak logisztikai és szállítmányozási ügyintéző képzéseket. Ezen a héten pedig több, mint 700 állás közül választhatnak logisztikai szakmával rendelkezők. Nézzünk szét a lehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

- Profession.hu

További cikkek a szakmákról
További cikkek a szakmákról
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Így dolgozik az időjós

2019. március 20.
Az időjárásjelentés igazán rövid műfaj, mégis összetett és fókuszált munka előzi meg. Pataki Zita kalauzolt el bennünket a kulisszák mögött. Bővebben

-

Autótervezés: lehet női szakma is!

2019. március 07.
Vajon egy női szakember is megtalálhatja a számítását egy férfias területen? Nagyon is! Egy igazi sikertörténetet mutatunk. Bővebben