A Gallup legfrissebb, a 2010-2012 közötti időszakot vizsgáló "State of the American Workplace" című felmérése alapján 10 amerikai dolgozóból 7-nél teljesen hiányzik a munkahely iránti elkötelezettség. Ez abban nyilvánul meg, hogy érzelmileg nem kötődnek a munkahelyhez és nagy valószínűséggel nem termelékenyek.

Az utóbbi 12 évben rendszerint nagyjából ugyanarra a következtetésre jutott a kutatóintézet: a munkavállalók legfeljebb 26-30 százaléka elkötelezett. Sőt, minden ötödik dolgozó aktívan foglalkozik a távozás lehetőségével. 

A kutatók megállapították, hogy a munkatársak elkötelezettsége, és ezen keresztül a szervezet teljesítménye direkt összefüggést mutat a vezetői működés színvonalával. A felmérésben résztvevő legjobb munkáltatók, a 2013-as Gallup Great Workplace Reward díjazottjai körében tényleg kétszeres, 63 százalékos az elkötelezett munkatársak aránya. Az aktívan távozást fontolgatók is jóval kevesebben vannak náluk: a dolgozói létszám ötöde helyett kilencede.

A kutatók megpróbálták beazonosítani, minek köszönhető a különbség. Négy területet találtak:

1. A cég felső vezetői értik, hogy a dolgozói elkötelezettség közvetlen kapcsolatban van az üzleti eredményekkel. Ők maguk igyekeznek úgy viselkedni, hogy az alattuk levő vezetői szintet elkötelezetté tegyék, és elvárják ezt felülről lefelé minden további vezetői rétegtől.

2. A cégnél jól felépített és releváns dolgozói elégedettséget mérő kérdőíveket használnak. A vezetőknek egyaránt felelősséget kell vállalniuk a szakmai/üzleti eredményekért és a munkatársak elkötelezettségéért. 

3. A vezetők folyamatosan szó esik az elkötelezettségről, beszélnek róla, emellett megosztják egymással a szervezeten belül máshol bevált gyakorlatokat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. A cégnél komolyan veszik a vezetőfejlesztést, valamint a csapatok és az egyének fejlődésének elősegítését. Tisztában vannak vele, hogy az elkötelezettséget egyénenként más és más tényezőkkel lehet elősegíteni. 

A felmérés megállapította, hogy az elkötelezettség olyannyira fontos, hogy nagyobb hatással van a munkavállalók jólétére, mint a szabadnapok száma vagy a rugalmas munkaidő.

A friss felmérés adataiból látszik, hogy ha sikerülne megszabadulni a rossz vezetőktől, megduplázni a felkészült vezetők és ezáltal az elkötelezett dolgozók számát, jelentős GDP növekedést lehetne elérni az Egyesült Államokban.

A kutatók évi 450-550 millió dollárra becsülik a munkahelyük iránt nem elkötelezett dolgozók által az országnak okozott veszteséget. 

Címkék: munkahely, termelékenység, elégedettség, vezetőképzés

Összeállította: Fogas Krisztina