Többen kérdezték tőlem az utóbbi időben, hogy mit lehet tenni, ha új területen szeretnének dolgozni, mert a régit már unják, vagy úgy érzik, hogy sosem olyan munkát végeztek, ami nekik való. Hogyan találják meg a nekik való feladatokat?

Ahhoz, hogy segíteni tudjak nem elég nem tudni, hogy mit nem akar. Egy kicsit hasonlít arra a helyzetre, amikor bemegy az étterembe és azt mondja a pincérnek, hogy rántott húst, hagymás rostélyost és bolognai spagettit nem kérek. És reménykedik, hogy kap valamit, ami fogára való lesz. Ehhez hasonlóan nem elég azt mondani, hogy soha többé nem akarok az idegenforgalomban dolgozni, mert az egész nyaram rámegy, és ügyfélszolgálatos sem szeretnék lenni, mert már elegem van abból, hogy a panaszokat hallgassam egész nap.

Mit tegyen, ha nem tudja, hogy merre induljon el?

Személyes rajz

Üljön neki és írjon egy önéletrajzot. Nem a szokásos amerikai stílusút, de még europass formátumút sem. Üljön le a gép elé vagy vegyen egy tollat a kezébe és írja le, hogy mit szeretett volna gyerekkorában csinálni, majd milyen tervei voltak kamaszként, miért indult el az élete abba az irányba amerre elindult, mi motiválta a pályaválasztását.

Gondolja végig, hogy volt-e olyan szakma vagy iskola, amelybe nagyon szeretett volna belekezdeni, de valamilyen okból ezt nem tehette meg. Lehet, hogy szülei kérésére ment egy olyan középiskolába vagy végzett el egy olyan egyetemet, amelyen megszerzett tudását soha nem hasznosíthatta és nem is érdekelte, lehet, hogy más területre szeretett volna menni, de akkor épp ott nem volt üresedés. Gondolja végig és írja le. Ebből egy nagyon személyes írásmű születhet, az Ön személyes rajza, amely csak kicsit hasonlít egy önéletrajzra, de sokkal több információt fog tartalmazni, mert megtöltik az emlékei.

Fontos, hogy a személyes rajz elkészítése során a száraz önéletrajzi tényeken kívül tartalmazza azt is, hogy milyen emberekkel szeret együtt dolgozni, milyen jellegű tevékenységet végez szívesen, milyen értékeket tart fontosnak.

Ha a személyes rajzban talál egy kiindulási pontot, hogy milyen munka, milyen feladat lenne az, amiért reggel érdemes felkelni, ami motiválná, akkor ezen a vonalon már el tud indulni.

Képzelje el a jövőt

Ha van egy kis szabad ideje, akkor helyezze magát kényelembe, csukja be a szemét és képzelje el, hogy milyen lenne az a munka, amit szívesen végezne. Hol látja magát? Szabad levegőn? Egy irodai asztalnál egy modern irodaházban? Esetleg egy kamion sofőrfülkéjében az országúton? Minél jobban beleképzeli magát az adott helyzetbe, annál több részletet tud behívni, annál pontosabb képet kaphat arról a tevékenységről, amelyet szívesen végezne.

   Milyen munka illik hozzám?   

Motiváció

Nagyon fontos a motiváció, ha ez nincs jelen, akkor nem fogja örömmel végezni a feladatait, és hamarosan újból azt érzi majd, hogy kiégett, belefásult a napi pörgésbe.

Gondolja át az eddigi életútja alapján, hogy mi motiválja.

Mitől telnek jobban a hétköznapok?

Fontos-e a pozíció és a vele járó hatalom?

Mennyire fontos a biztonság?

Hogy tudja, a fizetéséből képes eltartani a családját?

Számítanak-e a külsőségek, pl. milyen márkájú autót kap vagy van-e külön irodája?

Fontos-e, hogy milyen emberekkel dolgozik együtt, számít-e, hogy kedvelik-e?

Szeretne-e olyan helyen dolgozni, ahol népszerű lesz és van idő együtt ebédelni a kollégáival? Mennyire fontos a visszajelzés vagy a dicséret? És a siker? Fontos-e, hogy úgy érezze, Ön is hozzájárul a cég eredményeihez? Szeretne-e karriert építeni és az átlaghoz képest jól keresni? Igen tudom, hogy a kérdések nagy részére igen-nel válaszolt, hiszen ez így természetes. A biztonság, az anyagiak, a siker, a dicséret, a fejlődés, a karrier jelentik a legfőbb motivációt állásváltáskor. Mégis, gondolkodjon el arról, hogy melyik az igazán fontos az Ön számára.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Barátok véleménye

Érdemes leülni barátokkal, aki jól ismerik Önt és vannak ötleteik, hogy milyen területen lehetne sikeresebb. Hányszor lehet hallani, hogy ,,neked nem itt a helyed, miért nem próbálod ki magadat x területen, ott sokkal sikeresebb lehetnél?"

Gabi, aki egy szolgáltató cég irodájában ücsörgött napi 8-9 órát és utálta a sok adminisztrációt és a becsontosodott főnökét, aki csak emelt hangon tudta az utasításait elmondani. Gabi mindig gyerekekkel szeretett volna foglalkozni, de nem sikerült a felvételije a tanárképző főiskolák egyikére sem, ezért maradt neki az irodai munka, amit egyáltalán nem szeretett. Gabival leültünk ötletelni, hogy milyen, gyerekekkel kapcsolatos tevékenységet tudna elképzelni, ahol szívesen dolgozna, amit örömmel végezne nap, mint nap. Gabi szívesen végez kreatív tevékenységet és jól megtalálja a hangot a gyerekekkel. Gyerekzsúrok szervezése!: ez lett a megoldás. Gabi óriási lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, hiszen ehhez induló tőkére nem igazán volt szükség (elég volt egy kis megtakarítás) és rögtön belevághatott a tevékenység szervezésébe.

Felmérte a piacot és úgy látta, hogy van igény, majd szórólapokat készített, honlapot indított és lassan (nagyon lassan) beindult az üzlet. Egyik ügyfél hozta a másikat, az anyukák egymásnak ajánlották Gabit. Ameddig nem tudta magát fenntartani a vállalkozásából, addig még az adminisztrátori munkáját is megtartotta, de hamarosan rájött, hogyha napi 8-9 órában mással foglalkozik, akkor nem fog a vállalkozása sem igazán beindulni, így felmondott. Azóta is működik a gyerekzsúr szervezés, több kiegészítő szolgáltatással, és Gabi sokkal elégedettebb és kiegyensúlyozottabb ember lett, mert azt csinálja, amit szeret és még meg is él belőle. Sikerei vannak, és kellemes kollégákkal dolgozik együtt. És Ön? Ön merre szeretne lépni?

Ha vannak tervei, akkor érdemes lenne ezeket megvalósítani. Tudom, a gazdasági környezet nem kedvező, mégis. Gondolja át, van-e olyan tevékenység, szolgáltatás, aminek van helye a piacon és Ön kedvvel végezné?

A fenti technikákat akár az ünnepek alatt is kipróbálhatja és terveket kovácsolhat a jövőre, amelyeket, kívánom, hogy sikeresen valósítson is meg 2013-ban!