Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy légtér, egyedi megoldások

Az irodaházak elterjedésével népszerűek, sőt gyakran követendőek lettek (főleg a multinacionális cégeknél) az egyterű iroda kialakítások, amiket egyhangú padlószőnyeggel és tipikus irodabútorokkal halmoztak el – véli Kis Nóra lakberendező, enteriőr stylist.

Sok helyen látni napjainkban, hogy alapvetően ezt a vonalat követve a megszokottól eltérő formákkal, színekkel, anyagokkal rendeznek be irodákat, így is kellemesebb munkakörnyezetet biztosítva az ott dolgozók számára. Ezekben az irodákban legtöbbször élénk színfoltok, inspiráló képek, mondatok, ábrák, különleges formájú vagy csak újraértelmezett tárgyak veszik körbe az embereket – sorolja a szakértő.

Vannak cégek, amelyek különösen nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, így akár az iroda kialakításának is lehet ez a fő alappillére. Ilyen megoldás lehet a raklapok vagy papír újrahasznosítása úgy, hogy valamilyen, az eredetitől eltérő funkciót adnak neki – véli a szakértő.

Közösségi iroda, otthonos enteriőr

Nem olyan régen hazánkban is megjelent a külföldön már bevált közösségi iroda, ami újraértelmezi a munkahely fogalmát. Ezek az enteriőrök legtöbbször új ötletekkel, otthonos hangulattal, gyakran a megszokott iroda kialakítástól teljesen elütő módon vannak berendezve, megtervezve – jellemezte az új trendet Kis Nóra enteriőr stylist.
Sok helyen az újítás, az átlagostól való eltérés nem ennyire harsányan és frissen jelenik meg: ezeken a helyeken inkább a minőségen, az esztétikumon és természetesen a funkcionalitáson van a hangsúly. Szép vagy akár különleges formákkal, érdekes színekkel találkozhatunk itt. Ez a stílus letisztult, elegáns, de mégsem hivalkodó, bár az anyagok, formák mindenképpen árulkodnak a magas minőségről – véli Kis Nóra.

A szakértő szerint hazánkban még az újítások ellenére is leginkább a megszokott irodakialakítások a jellemzőek. Pedig már pár színfolt, egy-egy színes fal, hangsúlyosabb elem, vagy akár csak a megszokott burkolatok, anyagok, minták, elrendezések elkerülése is mozgalmassá tehetnek egy irodát. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy mint minden más esetben, az irodák, munkahelyek kialakításánál is a funkcionalitás és az anyagi vonzat a legmeghatározóbb – véli Kis Nóra enteriőr stylist.

  Milyen irodában dolgozna az Y generáció?  

Bodor Éva lakberendező szerint egy iroda kialakításánál a funkcionalitáson túl vezérlő elv lehet az adott cég logójának valamiféle beépítése a környezetbe: színei felhasználása, vagy formájának megjelenítése. Egy légterű irodáknál fő szempont az átláthatóság, de itt is lehet kisebb trükköket alkalmazni arra, hogy az itt dolgozók némileg szeparálva érezzék magukat. Ilyen például az íróasztalok ésszerű csoportosítása, a szinte állandó munkakapcsolatban levők egymással szemben ültetése, akár parapet fallal elválasztva. Ezeket a csoportosulásokat markánsabbá lehet még tenni szigetenként burkolatváltásokkal, falszínek variálásával, vagy szigetenként különböző színű bútorok felhasználásával – javasolja Bodor Éva. Az enteriőr trükköket természetesen módjával kell alkalmazni, különben az összhatás könnyen kaotikussá válhat – figyelmeztet a szakértő.

Végnapjaikat élik a tradicionális irodák?

Kérdés, hogy az aktuális irodadesign változások mellett a csökkenő népesség, valamint a távmunka elterjedése eredményezheti-e azt, hogy a tradicionális irodák lassan eltűnjenek.

A Colliers International Y Generáció (az 1980-as évek eleje után született generáció) által preferált irodaterülettel és elrendezéssel foglalkozó tanulmánya azt állapította meg, hogy a következő 20 évben az irodaterületekkel kapcsolatos igény nem változik majd számottevően.

A munkavállalók több közösségi területet és szellősebb elrendezést szeretnének. Ez az egy főre jutó megnövekedett irodaterület-igénnyel párosul, ami ellensúlyozza és kiegyenlíti a csökkenő népességnek és a rugalmas, irodán kívüli munkavégzésnek hatásait. – mondta Mazsaroff Kata, az ingatlan-tanácsadó cég magyarországi irodájának bérlőképviseleti vezetője.

A bérelt irodaterület kialakításával kapcsolatos változások azonban már a jelenben is érzékelhetőek és a jövőben is számítanunk kell rá – tette hozzá Mazsaroff Kata. A megfelelő munkahely irodakialakítási stratégiája a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kap majd. Amikor egy modern cég új irodaterületet választ, az Y Generáció igényeit is figyelembe kell vennie. Nem csak jelenlegi és jövőbeli bérlőiknek lesz ez fontos, hanem egyre inkább saját alkalmazottaiknak is, mivel a munkavállalók közt egyre nagyobb arányban képviseltetik magunkat az Y Generáció tagjai” – hívta fel a figyelmet a Colliers International szakértője.