Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A gyermekszülés után a munkájukba visszatérni kívánó nőknek nem csupán azt fontos pontosan tudni, hogyan szerencsés megfogalmazni magát a szándékot, hanem célszerű lenne előzetesen tájékozódniuk a munkaerőpiac és a munkáltató cég életében bekövetkezett változásokról is - tanácsolja a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ).

,,Öt évvel ezelőtt, amikor kisfiammal várandós voltam, még nem is sejtettem, hogy milyen kihívások, megpróbáltatások várnak a társadalom, és a munkaerőpiac részéről. Egy lapkiadó felelős szerkesztői pozíciójában ültem, és akkor még úgy gondoltam, hogy a szülés után ott is folytatom karrierem" - mondta Unger-Papp Kata újságíró, aki azt tervezte, hogy kisfia másfél éves korában visszatér a munkahelyére. Ám újra terhes lett, ezért felülíródott az eredeti elképzelése. A főnöke a második gyerek féléves korában megkérdezte, hogy tervezi-e a visszatérést. Az újságíró külsős státuszt szeretett volna, de erre a lapnál nem volt lehetőség, ám egy másik magazinnál viszont igen. Az atipikus munkavégzés lehetősége előnyt jelentett az ő esetében.

Az anyák kevesebb mint fele tud visszatérni

A kismamák 40 százaléka tud a szülés előtti munkakörében újra elhelyezkedni. Sok esetben a partnerek rugalmassága, a teljes munkaidő helyett részmunkaidő vagy a megszakítás nélküli munkarend helyett egyműszakos munkarend alkalmazása segít - derült ki a Human Centrum Kft. legfrissebb statisztikájából. Dénes Rajmund Roland, a cégcsoport egyik tulajdonosa, ügyvezetője (aki az MMOSZ kommunikációs alelnöke is) elmondta: a tapasztalatai szerint az esetleges sikertelenség oka lehet, hogy időközben megszűnt a cég, vagy leépítés, átszervezés miatt nem veszik vissza a kismamát az előző munkahelyére.

Az is gyakori, hogy közös megegyezés miatt távozik a nő a cégtől, és más vállalatnál, más munkakörben helyezkedik el. Sokszor előfordul, hogy a munkavállaló már terhes a következő babával, vagy épp a gyermek betegsége miatt marad távol a munka világától. Az is jellemző, hogy az anya a kétéves gyed időtartamának letelte után még egy évig gyesen marad - ugyanis nem biztos, hogy sikerül bölcsődébe adnia a kicsit.

 Miért nehéz anyaként munkát találni? 

Megváltozhat a munkahely az évek során

A probléma túlmutat a ,,visszamenni - nem menni vissza" kérdésén - véli a Lindon Munkaerő-kölcsönző és Személyzeti Tanácsadó Kft. HR-igazgatója, Nyiri Ilona. Véleménye szerint a kismamáknak már előzetesen érdemes lenne tájékozódni a munkaerőpiac és a munkáltató cég életében bekövetkezett változásokról, így egy általános felkészültség mellett reális képet is kapni a munkaerő-piaci kereslet-kínálat éppen aktuális helyzetéről.

Szakmai szemmel nézve a munkájukba visszatérni kívánó hölgyeknek nem csupán azt fontos pontosan tudni, hogyan szerencsés megfogalmazni magát a szándékot, hanem a többi között lényeges lenne olyan forgatókönyveket is kidolgozniuk, hogy miként lehet reagálni, ha másik állást ajánlanak számukra, mi van abban az esetben, ha elfogadják, illetve ha visszautasítják az új pozíciót, mi lesz a helyzet a bérekkel, mi a szabadsággal.

Mediátorra is szükség lehet

Az MMOSZ eddigi tapasztalatai alapján a kismamák a fenti kérdésekkel előbb és könnyebben kopogtatnak egy kölcsönző cég ajtaján, hisz a tényleges ,,fellépés" előtt számukra ez egy ,,főpróba". Néha pedig akár mediátorként is felléphet egy kölcsönző cég a munkavállaló és a munkaadó partner között.

Gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a HR-munkatárstól általános tájékoztatást kapnak az kismamák, a kollégák segítenek felvenni a kapcsolatot a céggel, előkészítik, megkönnyítik és egyben hatékonyabbá is teszik felek számára a személyes kommunikációt. Abban az esetben, ha már nem nyílna mód a közös tevékenység folytatására, segítenek másik munkát, új lehetőséget találni. Nyiri Ilona szerint ahány konkrét helyzet, annyi a megoldókulcs, nincs egységes sablon vagy recept.

,,Mindent megteszünk, hogy a hozzánk visszatérő kismamák ott és abban a pozícióban folytathassák a munka világát, ahol a gyermekvállalás előtt abbahagyták" - mondta Ottó Csaba, a Man at Work Kft. vezetője, az MMOSZ elnöke. Többnyire nem egyszerű a kérdés, hisz a megbízókkal minden egyes visszatérő anyukáról külön-külön egyeztetniük kell ahhoz, hogy az álláspontok és érdekek összehangolódjanak. A céljuk ezzel az, hogy megvalósuljon a továbbfoglalkoztatás.