Mi foglalkoztatja 2013-ban a HR-t? Például az, hogy hogyan lehet munkáltatói márkát építeni, milyen jó gyakorlatok vannak a dolgozók motiválására, hogyan alkalmazzunk megváltozott munkaképességűeket, vagy épp hogyan viszonyulnak a fiatalok a munkahelyhez.

A saját mesénk hősei vagyunk

Összefüggés van a karrierút és a gyermekkor meséi között. Hiszen a legkisebb fiú azért nyeri el a királylány kezét, mert el mer indulni, még az sem tántorítja el a céljától, hogy előtte már 99-en elbuktak a feladatok súlya alatt - állította párhuzamba a karrierutat a mesék világával dr. Kádár Annamária, a Mesepszichológia könyv szerzője a HRessence konferenciáján.

A pszichológus szerint a mese önismereti folyamat, tanulnunk kell a mesehősöktől: sőt a saját mesénk hőseivé kell válnunk. A talpraesettség szemléltetésére elmesélt egy történetet: egy külföldön munkát kereső asszony elment egy könyvtárba állásinterjúra, nem beszélte ugyan tökéletesen az angol nyelvet, de megpróbálta. A felvételi elbeszélgetésen arra kérték, meséljen Stephen Kingről. Idegességében nem jutott eszébe, hogy van egy ilyen nevű író. Azt hitte, hogy a magyarok első királyáról kell beszélnie, és elmondott mindent, amit tudott róla. Az interjúztató azt hitte, hogy egy számára ismeretlen King-regényről beszél, és emiatt megkapta a munkát. Azóta is a könyvtárban dolgozik.

Nemcsak az indulás fontos, hanem az is, hogy hogyan megy végig valaki az útján - tette hozzá Kádár Annamária. A célok elérése felé azonban nem egyenes az út, a hős azonban mégsem panaszkodik. A küzdelmek során stratégiákat alkot, hálás a jótéteményekért, de a tragédiákért is - hívta fel a figyelmet a mesepszichológus.

A mesehősnek mindig van ideje, hogy megélje azt, ami vele történik, azaz megélje a jelent. Ez a modern HR-szakirodalomban a "slow work" nevet kapta. (Ez természetesen nem azt jelenti, hogy lassan kell dolgozni. A globális mozgalom követői szerint kevesebbet kell dolgozni és többet pihenni. Kevesebb túlórát vállalnak, több szünetet iktatnak be a munkafolyamatba, és megpróbálják elérni a kiegyensúlyozott munka-magánélet egyensúlyt.)

A mesék végén, amikor valaki elérte a kitűzött célt, mindig van idő arra, hogy megpihenjen, megünnepelje a győzelmét. A való életben is szükség lenne erre, és a szakember szerint ez jó eszköz lehet akár a kiégés elkerüléséhez is.

Motiváljunk! De hogyan?

Van olyan cég, ahol érték az ember. Ezt a vállalat azzal juttathatja kifejezésre, hogy olyan körülményeket teremt a munkavégzésre, hogy a dolgozók szeressenek náluk dolgozni, ne kívánkozzanak el más céghez. A rendezvényen az evosoft HR-vezetője, Thén Péter mesélt arról, hogyan érték el, hogy a fluktuáció mindössze 8 százalékos volt tavaly.

A környezet is elsődleges ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat, ezért a cég alkalmazottai "A" kategóriás irodában dolgozhatnak, a csapat beleszólhat, milyen legyen a környezet, valamint csocsó, pingpongasztal, ingyenes gyümölcs és kávé, ásványvíz várja őket. A közösségi életre is nagy gondot fordítanak: csapatos és egyéni sportolásra ösztönzik a dolgozókat, részt vettek a "Bringázz a munkába" pályázaton is. A kisebb kollektívák minden évben szervezhetnek egy úgynevezett "team event" programot (ennek nincs semmiféle megkötése, csak annyi, hogy a jó ízlés határán belül maradjanak), amelyhez az anyagi forrást a munkaadó adja.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Thén Péter hozzátette: a vállalat meghallgatja a dolgozókat, elégedettségi felméréseket készítenek, van egy ötletládájuk, levelezési listákat, céges Facebook-oldalt hoztak létre, és a menedzsment ajtói is nyitva állnak mindenki előtt. A munkatársak sokféle képzésen vehetnek részt az evosoftnál. A legjobb dolgozókat pedig elismerik: aki valami nagyon nagy dolgot tesz le az asztalra, egymillió forintos prémiumot kaphat - tette hozzá a HR-vezető. Emellett karrierprogramokat is kínálnak.

A MagNetbank HR-vezetője, Molnár Csaba az etikus, közösségi vagy alternatív bankokról mesélt, és arról, hogy sok munkatársuk épp e tevékenységük miatt választja őket. Sőt olyan is van, aki annak ellenére ment hozzájuk dolgozni, hogy kevesebb pénzt ajánlottak, mint a korábbi munkaadó. Mert az embereknek fontos, hogy egy olyan vállalkozásnál dolgozzanak, amely felelős, átlátható és fenntartható - vagyis nem kell megalkudniuk, elhagyni az elveiket.

Társadalmi felelősségvállalás, nem spórolás

A McDonald's a Salva Vita Alapítvány segítségével kezdett megváltozott munkaképességű embereket alkalmazni - mondta Gáspár Ferenc, az étteremlánc HR-vezetője. Amikor felmerült bennük, hogy sérült embereket foglalkoztassanak, még nem volt ilyen nagy összegű a rehabilitációs hozzájárulás - tette hozzá.

Nehéz dolga volt a cégnek, amíg eljutottak odáig, hogy tényleg munkába álltak az első megváltozott munkaképességű dolgozók - emlékezett vissza a kezdetekre a HR-vezető. Megoldást kellett találniuk arra, hogy hogyan készítsék fel az éttermeket, a dolgozókat, a vezetőket, hogyan lehet az egyenlő bánásmód követelményeinek megfelelni, és hogy hogyan viszonyulnak majd a fogyatékos kollégákhoz a vendégek. A franchise partnerek meggyőzése sem minden esetben volt egyszerű.

Gáspár Ferenc hozzátette: más több mint száz értelmi sérült dolgozójuk van, sok pénzt takaríthatnak meg miattuk a rehabilitációs hozzájárulásból. És emellett PR-nak sem rossz.

A konferencián Kárász Róbert a TV2 műsorvezetője bemutatta a Fogadj örökbe egy macit! programot, amelyet a fogyatékkal élők foglalkoztatásáért találtak ki.

Már a diákévek alatt fontos a karrier

A Budapesti Corvinus Egyetemen működik Magyarország egyetlen női diákszervezete, az Effemine Egyesület - mondta Barta Nikolett elnök. A szervezet célja az egyetemista nők pályájának támogatása, a nők munkaerő-piaci helyzetének növelése, a kapcsolati hálójuk bővítése, illetve tényleges gyakorlati tudás szerzése. Azt szeretnék, ha határozottabbak lennének a nők a munkaerőpiacon.

Az egyesület készített egy gyors felmérést a tagjaik között, hogy mi alapján választanak munkahelyet: a pénz, a szakmai kihívás és a vállalat hírneve vonzó számukra. A válaszadók majdnem fele multinacionális cégnél képzeli el a jövőjét, a negyedük kisvállalkozásnál, míg 30 százalék saját vállalkozást indítana. A 85 százalékuk a diploma megszerzése után azonnal munkába állna, a többiek továbbtanulnának.

Ezek a legegészségesebb munkahelyek

A szakmai rendezvényen kiosztották a Legegészségesebb Munkahely 2012 díjakat is, amelyet a konferencia szervezője az Egészségtrend magazinnal és a Táplálkozz tudatosan! program közösen adott át. A döntésben azt vették figyelembe, hogy a pályázó munkaadónál milyen egészség-megőrzési és egészségvédelmi programok vannak - mondta el Sélei Annamária, a HRessence ügyvezető igazgatója.

A 12 pályázó közül az első díjat a Market Építő Zrt. nyerte el, a dobogó második fokára a TV2 került, bronzérmet pedig a HP Informatikai Kft. kapta.

Készítette: Durbák Ildikó