Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A lean egyre elterjedtebb és egyre nagyobb létjogosultságnak örvend. Lassan már lean ismeretek nélkül nem nevezhetjük magunkat "teljes értékű" mérnöknek - állítja a LeanCenter.

A gépiparban dolgozó mérnökök bruttó 382 ezer - 481 ezer forint között keresnek, ők kapják a legmagasabb fizetést - derült ki a cég munkaerő-piaci felméréséből. A sorban ezt szorosan követi az elektronika (bruttó 369 ezer - 463 ezer forint), a harmadik helyre pedig az egyéb járműipar került (361 ezer - 460 ezer forint).

Az energetikai iparban dolgozó mérnökök bruttó bére 351 ezer - 450 ezer forint között mozog, az ötödik helyen pedig az autóipar végzett: itt 330 ezer és 409 ezer forint a fizetés. Az iparágak közül a mérnöki pozíciókban legrosszabbul a műanyagiparban dolgozók keresnek (251 ezer-300 ezer forint).

A középvezetők esetében az első helyen az energetikaipar áll, bruttó 801 ezer - 1 millió forintos havi bérrel. Ezüstérmes a vegyipar (667 ezer - 816 ezer forint), bronzérmes pedig a gyógyszeripar (567 ezer - 700 ezer forint). A dobogóról épphogy lecsúszott a szolgáltatás/tanácsadás ágazat, ahol 551 ezer - 675 ezer forint a "kisfőnökök" fizetése.

 Mennyit keres egy mérnök? 

Az autóipar a középvezetők esetében kevésbé előkelő helyet foglal el, a 9. helyre szorult (410 ezer - 502 ezer forint). A középvezetők számára a logisztika (301 ezer - 400 ezer forint) biztosít kevésbé versenyképes fizetést az iparágak kategóriájában.

A menedzsereknek a legjobb kereseti lehetőséget a szolgáltatás/tanácsadás területe nyújtja (bruttó 950 ezer - 1,1 millió forint). Ezt szorosan követi az autóipar (811 ezer - 989 ezer forint), és az elektronika (692 ezer - 837 ezer forint). A negyedik helyen a műanyagipar foglal helyet (619 ezer - 756 ezer forint). A menedzserek számára a legkevésbé jól fizető iparág az egyéb - vagyis a többi kategóriába nem sorolt - iparág (500 ezer ezer - 608 ezer forint).

Bizonyára sokak számára meglepetést okoz, hogy az autóipar bérek tekintetében jóval elmarad a többi iparághoz képest - olvashatjuk a LeanCenter tanulmányában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lean-es szakemberek a többi iparágban nagyon ritkák, így őket jobban meg kell fizetni, nem úgy, mint az autóiparban, ahol már telítettebb a piac, így ezen szakemberek bére is nyomottabb - magyarázza a különbséget a cég.

Érdekes kérdés azonban, hogy aki kifejezetten lean feladatokkal foglalkozik, az rendelkezik-e az ehhez "szükséges" szakképesítéssel? Kiderült: a megkérdezettek mindössze 43,1 százaléka foglalkozik kizárólag lean feladatokkal munkahelyén a munkakörében, ezen személyek több mint kétharmada rendelkezik valamilyen lean szakképesítéssel, a többiek viszont nem. A kizárólag lean feladatokkal foglalkozók közül a mérnökök 53,3, a középvezetők 20 és a menedzserek 26,7 százaléka rendelkezik valamilyen lean szakképesítéssel.

   Mi az a lean?