Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A férfiak és nők átlagkeresete között szignifikáns a különbség. Erre statisztikai mutató is született (GPG - Gender Per Gap, azaz magyarul a nemek közti kereseti rés), ami nemzetközli összehasonlításban is méri, hogyan változnak ezek az értékek évről évre. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a férfiak bére átlagosan 17 százalékkal volt magasabb. Ám nemcsak a fizetések között találhatunk különbségeket a két nem között: az álláskeresési szokásaik is mások.

Marton Krisztina, a CV&More HR-szakértője a tapasztalatai alapján kijelentette: az állásinterjúkon felfedezhető a különbség a női és férfi viselkedésminták között. A nők gyakrabban szoronganak az interjú elején, kevésbé érzik komfortosnak a helyzetet, de a kezdeti visszafogottság után szívesen megnyílnak, őszintén beszélnek sikereikről, kudarcaikról, helyzetükről, problémáikról.

A szakértő szerint a férfiaknál megfigyelhető, hogy kevésbé szoronganak az állásinterjún, remek alkalomnak és egyben kihívásnak is tartják arra, hogy bemutatkozhassanak, megcsillogtathassák képességeiket. Gyakran él bennük egy kép az "ideális jelöltről", aminek igyekeznek megfelelni. Kudarcaikról nem szívesen beszélnek, hiszen sokan ezt "gyengeségük" jelének tekintik - mondja Marton Krisztina.

Ami mindenkire jellemző

Az önéletrajzról mind a nők, mind a férfiak úgy nyilatkoztak, hogy a személyiség megjelenítésére alkalmatlan, tehát az igazán potens emberek el sem tudnak jutni - csak óriási szerencsével - a munkáltatók színe elé - derült ki a KutatóCentrum és a CV&More kutatásából. Így ez a toborzási folyamat gyenge láncszeme. Egy válaszadó szöveges véleménye kifejezetten jól foglalja össze az általános véleményt: "Szerintem az önéletrajzból pont az nem derül ki, hogy mennyire ért az adott munkához. A papír sok mindent elbír, és sokan szeretnek szépíteni a dolgokon."

Marton Krisztina szerint mindkét nemre jellemző, hogy a papíralapú kommunikációnál közvetlenebb kapcsolatteremtési formákat - mint például a beszélgetést, az online interjút, a videobemutatkozást - jobb és hatásosabb eszközöknek tartják a formális önéletrajzzal szemben.

A nők véleménye

A megkérdezett nők jelentős többsége a "Sok pozíciót csak formálisan hirdetnek meg, valójában már be van töltve" állítással egyetért, és tízből legalább négyen úgy gondolják, hogy az állásokat sokszor a kevésbé alkalmas pályázók kapják meg.

A nők szerint az önéletrajz csak egy darab papír, amiből a személyiségük és az empatikus készségük egyáltalán nem derül ki. Úgy vélik: a pályázás eszközeként a CV nem hatékony, nem célravezető, nem működik.

Ahogyan a férfiak látják

A férfiak jóval agresszívebb, exhibicionalistább pályázók. Ők a "A jó benyomás érdekében az álláskeresők sokszor nem teljesen valós információkat állítanak az önéletrajzukban" kijelentéssel nagyobb arányban értenek egyet. Emellett az "Álláskereséskor nagyon fontos a sikerhez, hogy minél többet mutathassunk meg önmagunkból." kijelentés is nagyobb súlyt kapott, mint a nők esetében. A férfiak szívesebben adnak többet magukból egy interjú alatt.

Az önéletrajzot tekintve a válaszadó férfiak szerint az adott munkára vonatkozó hozzáértés és a gyakorlat megjelenítésére alkalmas az önéletrajz. Nagy volt azok aránya is, akik azt állították, hogy az önéletrajzból semmi sem derül ki.