Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyarországi multinacionális vállalatok 95 százaléka szerint a cég vezetése támogatja a dolgozók külföldi kiküldetéseit, ám csupán 57 százalékuk szerint növekszik majd ténylegesen a kiküldetések száma a következő három-öt évben - derül ki a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég legújabb, munkavállalói mobilitást vizsgáló felméréséből. A kutatás során 59 magyarországi nagy és közepes multinacionális vállalatot kérdeztek meg.

Javításra szorul a rendszer

Ágoston Katalin, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere arról számolt be, hogy a vizsgált vállalatok csaknem 40 százaléka érzi úgy, hogy globális mobilitási programja jelentős vagy radikális fejlesztésre szorul. További 36 százalékuk szerint programjuk nem megfelelő, és lenne mit javítani rajta. Jelenleg a nemzetközi vezetők képzése és utánpótlása a megkérdezettek harmada szerint szervezetük sikerének egyik kulcstényezője, de csak 11 százalékuk érzi úgy, hogy mobilitási programjuk megfelelően támogatná ezt a célt.

Ágoston Katalin kiemelte: Magyarországon a tendencia több ponton is eltér a nemzetközi megállapításoktól. A Deloitte Zrt. felmérésében megkérdezett magyarországi vállalatok 95 százaléka szerint a cég vezetése támogatja a külföldre irányuló kiküldetéseket, de csak 57 százalékuk szerint növekszik majd ténylegesen a kiküldetések száma a következő időszakban, szemben a nemzetközi kutatás 75 százalékos eredményével.

Az anyacéghez utazhatnak

Nemzetközi szinten a cégek egyre inkább első számú stratégiai üzleti kérdésnek tekintik a feltörekvő ázsiai vagy dél-amerikai piacokat, a Magyarországon működő nemzetközi vállalatoknál viszont inkább az anyacégnél való tapasztalatszerzés jellemző. Így a Magyarországról kiküldöttek nagy része - 91 százaléka - Európán belül mozog, ahol mindössze 19 százalékot tesznek ki az európai, de nem európai uniós tag célországok.

A tapasztalatok szerint a Magyarországról induló munkavállalók átlagosan 1,5-3 évig vannak kiküldetésben, de viszonylag gyakori a rövid, 3-6 hónapos tanulmányi célú kiküldetés is. A Deloitte Zrt. által megkérdezett vállalatok 95 százaléka dokumentálja valamilyen formában a kiküldetést, de csak alig több mint 60 százalékuk rögzít minden részletet teljes körűen, ami az egyre részletesebbé váló szabályozás miatt mindenképpen nagyobb odafigyelést érdemlő terület.

A magyarországi felmérés szerint a cégek számára a bérszámfejtés, az adózási és társadalombiztosítási kérdések kezelése okozza a legnagyobb gondot a kiküldetések során. A vállalatok 59 százaléka készpénzt és természetbeni juttatást is nyújt kiküldött alkalmazottainak, de további 38 százalékuk is biztosítja az alapfizetésen felül a többletjuttatások valamelyikét. A tapasztalatok szerint általában a készpénz többletjuttatás jellemző, míg a természetbeni juttatások közül a lakhatási támogatás, és a kiküldöttel együtt költöző gyermekek iskoláztatásának támogatása fordul elő leggyakrabban - derül ki a Deloitte felméréséből.