o Változatos pozíciókban keresnek munkaerőt a kölcsönző cégek
o Nem lehet különbség az alkalmazott és a kölcsönzött dolgozó között
o A megkérdezetteknél cél a foglalkoztatás szinten tartása

Az iparágra jellemző sajátosság, a költséggazdálkodás területén tapasztalt szigorúbb tulajdonosi elvárás vagy a jelenlegi gazdasági helyzetre adott válaszként is értelmezhető a munkaerő kölcsönzés, mint foglalkoztatási forma népszerűségének az elmúlt 5 évben tapasztalható növekedése. Ezt támasztja alá két különböző iparágban tevékenykedő és a Work Force Kft-től rendszeresen munkaerőt bérlő munkáltató véleménye is, amely szerint nincs különbség a saját állományú és bérelt munkavállalók között bánásmód vagy jövedelmi csomag tekintetében.

A munkavállalók ma még tartanak ettől a foglalkoztatási formától, mert félnek annak vélt hátrányaitól azokkal a munkavállalókkal szemben, akik az adott cég saját állományában dolgozhatnak. Ám ez a félelem a megkérdezett cégek szakembereinek véleménye szerint alaptalan: a dolgozókkal való bánásmód és juttatási csomag tekintetében nincs különbség.

Workforce,,A Work Force Kft több mint 1500 munkatársa dolgozik ilyen formában, különböző iparágakban, döntően gyártó cégeknél, ezért fontosnak tartjuk, hogy a jelenlegi és jövőbeli munkavállalók is tisztán lássanak, a bizalom pedig erősödjön ez iránt a forma iránt. Ezért megkérdeztük néhány partnerünk véleményét erről a kérdésről." - mondta el Csákvári Róbert, a munkaerő kölcsönzési piac egyik meghatározó, 100 %-ban magyar tulajdonú cége, a Work Force Kft. ügyvezető-tulajdonosa. - ,,Az összegyűjtött információkból egyértelműen kitűnik, hogy a munkát keresőknek érdemes ebből a szektorból érkező ajánlatokat is komolyan megfontolni."

Álljon itt néhány jellemző vélemény két jelentős cég munkaerő kölcsönzési elveiről.

Van, ahol a jelenlegi gazdasági helyzetben indokolt szigorú gazdálkodás miatt vesznek bérbe munkavállalókat, hiszen e tekintetben gyakran nincsenek tulajdonosi előírások, így igény szerint bővíthető a dolgozói állomány. Máshol a megrendelések szezonalitása, vagy a szerződésállomány igényei szerinti gyártási kapacitáskülönbség okozza a szükséges munkaerő létszámának ingadozását.

A termelés és a szolgáltatások területén a dolgozók számában is megjelenő flexibilitás igénye tehát az az előny, amely a legtöbb esetben indokolja munkavállaló kölcsönzését, szakma szerint azonban igen különböző kvalitású szakembereket keresnek a cégek.

Egy nagy energiaszolgáltató cég HR osztályán arról számoltak be, hogy a Work Force-tól kölcsönzött dolgozókkal inkább a szolgáltatási hátteret biztosítják, így sokan dolgoznak a call centerekben, ügyfélszolgálatokon, pénzügyi, adminisztratív területen ebben a formában. A műszaki területen azonban a szigorú munkavédelmi előírások, vizsgák és más feltételek miatt elképzelhetetlennek tartják ezt a megoldást.

,,A felvételi beszélgetéseket is közösen tartjuk a Work Force szakembereivel, így már ekkor tájékoztatjuk a jelölteket a foglalkoztatási formát illetően. Nem tehetünk különbséget semmilyen tekintetbe a bérelt és alkalmazott dolgozók között, hiszen gyakran egy osztályon, egymás mellett dolgoznak, azonos munkát végeznek."
A Kelet-Magyarországon 2 gyártó üzemmel rendelkező Linamanál, ahol a kb. 2100 dolgozó 80%-át a termelésben foglalkoztatják, a létszámnak jellemzően a 10-15%-a bérbe vett munkavállaló.

,,Jóllehet hosszú távú szerződéseink vannak, de a gyártott mennyiségek lehívása akár szezonalitás, akár más igények miatt igen ingadozó lehet, így szükséges ezt a foglalkoztatottak létszámával is követni." - támasztott alá a cég személyügyi döntését Parászka Tibor, a Linamar Kft. HR vezetője. - ,,Ha bérelt munkavállalók számával könnyedén reagálunk ezekre az ingadozásokra, megtakaríthatjuk a toborzás idejét és költségét, de szabadságok, hiányzások esetén sem kell a termeléskiesés miatt aggódnunk, hiszen a Work Force azonnal pótolja a kieső munkaerőt." - világított rá a szakember néhány további, a munkáltatók számára előnyös tényezőre.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A 2013. évi kilátásokat firtató kérdésre mindkét cég megerősítette, hogy munkaerő gazdálkodás területén célja a jelenlegi foglalkoztatás szinten tartása, mindemellett a piaci igényekhez való alkalmazkodás, amely akár új beruházásokat is eredményezhet, feltétlenül prioritást élvez.

Az utóbbi időben megfigyelhető a kölcsönzött munkavállalók erősödő jogi védelme, amely törvénymódosítás formájában is megjelent.

A jogi védelemtől függetlenül, mindkét megkérdezett cégnél megerősítették, hogy a bevált, jól teljesítő kölcsönzött dolgozó számára lehetőség szerint szívesen ajánlják fel a saját állományú stétuszt, ezért kölcsönzött munkavállalóként is érdemes jól dolgozni.

,,Van munkám" szlogennel a munkaerő kölcsönzés, mint foglalkoztatási forma szimpatikusabbá tételének célját a zászlajára tűző Work Force 2011. évi nettó árbevétele 3,017 Mrd forint volt. Legfőbb üzletágában, a munkaerő kölcsönzési szektorban bérbe adott foglalkoztatottak 2011 évi száma 1250 főre 2012-re megközelítette az 1500 főt.

További információ a Work Force Kft. szolgáltatásairól: www.work-force.hu