Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hiábavaló az elbocsátott közszolgák alkalmazásával járó adókedvezmény, mert a recesszió veszélye miatt többségük nem talál majd munkát – mondták a munkáltatók és a munkavállalók képviselői.

Meghosszabbított határidőig, február 29-ig jelentkezhetnek a januárban felmentett kormánytisztviselők az újbóli elhelyezkedésüket elősegítő Karrier Híd Programra – írja a Világgazdaság. A közszférában végrehajtott év eleji létszámcsökkentés összesen 6719 státuszt érintett, igaz, ebből 2440 betöltetlen volt.

A Karrier Híd programba – amely a létszámcsökkentéssel érintett foglalkoztatottak további elhelyezkedését segíti, elsősorban a verseny- és civil szféra irányába –, az indulása utáni első héten közel 200-an regisztráltak – közölte a lappal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya.

Az újbóli munkába állás ösztönzésére a leendő munkáltató számára a program szociális hozzájárulási adókedvezményt biztosít. Az adókedvezmény mértéke a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett, vagyis bruttó munkabérének a 13,5 százaléka, amelyet legfeljebb a minimálbér kétszereséig, vagyis bruttó 186 ezer forintig érvényesíthet – hívta fel a figyelmet a napilap.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára korábban az FN24-nek elmondta: nem ez az első nagy elbocsátáshullám a közszférában. 2006-ban például 12 ezer álláshely szűnt meg, ám akkor nagyon sok betöltetlen pozíciót számoltak fel, illetve rengeteg ember mehetett korhatár előtt nyugdíjba. Ez ma nem lehetséges, a szakszervezeti vezető becslése alapján a most megszűnő álláshelyek 80 százaléka valós, aktív dolgozók megélhetését adja. Sok esetben ezek az emberek az egyetlen keresők egy családban – tette hozzá.

„Nonszensz azt feltételezni, hogy a versenyszférában el tudnak majd helyezkedni ezek az emberek, hiszen ez még egy jól működő gazdaságban sem sikerülhet” – mondta Az FN24-nek. Felhívta a figyelmet: a 2003-as nagy közszféra-leépítés idején a magyar gazdaság még sokkal erősebb volt, akkor is nehezen tudtak állást találni a volt állami alkalmazottak. Új álláshelyeket nem teremtenek, és Fehér szerint hiába adnak járulékkedvezményt annak a munkaadónak, aki a most elbocsátottak közül vesz fel valakit – a munkaerőpiac nem bővül.

Fehér szerint a „közkatonákat”, a beosztottakat fogják elbocsátani – ennek hatására azoknak a munkája fog megnövekedni, akik maradnak, aránytalanul nagy lesz a terhelés rajtuk és frusztráltakká válnak. A hatás nem azonnal fog jelentkezni, hanem néhány hét vagy hónap elteltével, például elhúzódhat majd az ügyintézés, az elbírálás – mondta a főtitkár.