Mérsékelten erősödött Manpower Munkaerő-piaci Mutató Magyarországon. Az előző negyedévi -2 százalékról +5 százalékra emelkedett, amely a legmagasabb mért érték a kutatás kezdete óta.

2013 második negyedévben 9 szektorból mindössze egy, az építőipar munkaadói számolnak azzal, hogy több munkavállalót küldenek el, mint ahányat felvesznek. A többi régióból ötben bővülés várható, az Észak-Alföldön stagnálásra számítanak. Mindössze két régióban lesz több elbocsátás, mint bővítés: meglepő módon ezek közül az egyik Budapest.

A Manpower munkaerő-piaci felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2013 második negyedévében mérsékelten javulnak. A Manpower Munkaerő-piaci Mutatója +5 százalék lett, ez azt jelenti, hogy a megkérdezett munkaadók 13 százaléka létszámbővítést, 8 százalékuk viszont elbocsátást tervez. 76 százalék semmiféle változtatásra nem készül.

"Bár a magyar Munkaerő-piaci Mutató a legoptimistább a kutatás kezdete óta, az adatot óvatos derűlátással érdemes nézni. Az előző 5 negyedévben ugyanis egyszer sem sikerült betörnie a mutatónak pozitív tartományba, vagyis a mostani várakozások csupán azt jelzik, hogy a magyar munkaerőpiac talán képes lesz elindulni felfelé a gödör aljáról" - magyarázta az adatokat Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

Zuhanás az építőiparban

A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a gyártás területéről jelentették. A Munkaerő-piaci Mutató értéke mindkét szektorban +10 százalék. A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció +6 százalékon áll, míg három szektor (a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat, valamint a közüzemi szolgáltatások, illetve a köz- és szociális szféra) +4 százalékot jelentett.

Eközben az építőipar munkaadói további zuhanásra számítanak. Az ágazat mutatója -6 százalékon áll.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók 9 ágazatból 7-ben a munkahelyek számának bővülésében bíznak. 17 százalékpontos növekedést jeleztek a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban, míg a mutató 13, illetve 12 százalékpontot erősödött a közüzemi szolgáltatások, és a gyártás területén. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások mutatója 6 százalékpontot nőtt, míg 5 százalékpontos emelkedést jelentettek a köz- és szociális szférából, a vendéglátóiparból, valamint a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs szektorból.

Az előző évhez viszonyítva 7 szektorban várható növekedés. A legjelentősebb javulást - 22, illetve 15 százalékpontosat - a köz- és szociális szféra, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói jelentették. A nagy- és kiskereskedelem munkaadói 13 százalékpontos javulást várnak az előző évhez képest, a közüzemi szolgáltatások mutatója pedig 9 százalékpontot erősödött.

Javult a mutató értéke az építőipar és a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén is. Eközben két ágazatban - a vendéglátóiparban és a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén az egy évvel ezelőttihez képest 9 és 5 százalékponttal romlottak a kilátások.

"Ha a szektoriális adatokat nézzük, úgy tűnik, hogy az autógyártás lehet Magyarországon a húzóágazat, hiszen a legnagyobb felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik. A közüzemi szolgáltatások területén jelzett pozitív várakozások meglepőek, mivel a kormány 10 százalékos rezsicsökkentést írt elő, amelynek következtében a szolgáltatók várhatóan elhalasztják fejlesztéseiket. A várhatóan csökkenő profit ellenére az ágazat több mint két év óta a legoptimistább várakozásokat jelezte" - kommentálta az adatokat Kiss Judit.

Budapest belassult

8 régióból 5-ben a munkahelyek számának bővülését várják a munkaadók 2013 második negyedévében. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a Manpower mutatója +13 százalékon áll. A Dél-Alföld a második, +10 százalékos mutatóval. Ugyancsak munkahelyek számának növelését tervezik a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, ahol a mutató értéke +6, illetve +5 százalék, valamint a Közép-Magyarországi régióban, ahol +3 százalékot jeleztek a munkaadók.

Eközben a budapesti és a közép-dunántúli munkaadók bizonytalan kilátásokról számoltak be (-1 százalék).

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az előző negyedévhez viszonyítva 8régióból 6-ban javultak a kilátások. A legnagyobb növekedés, 18 és 16 százalékpontos mértékben a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön volt. Az egy évvel korábbihoz képest valamennyi régióban nőtt a mutató értéke.

Európa gyengélkedik

A felmérés továbbra is bizonytalan munkaerő-piaci kilátásokat jelez 2013. második negyedévére világszerte. Pozitívak a várakozások a vizsgált országok több mint háromnegyedében, 42 országból 32-ben a munkahelyek számának bővülését várják, szemben az előző negyedévben jelzett 29-cel. A tavaly ilyenkor mérthez viszonyítva azonban gyengültek a várakozások: 25 ország munkaadói gyengülést jeleztek, míg 15 országban javultak a kilátások.

Ismét Brazília, Taiwan, Törökország és India vezeti a listát, míg a leggyengébb mutatókat Európa produkálta. Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Hollandiában a leggyengébbek a kilátások. (Az olasz és a spanyol eredmények a valaha mért legalacsonyabbak.)

A Manpower szerint az európai munkaadók kivárnak. Az EMEA régióban a legkevésbé optimisták, hiszen 24 országból kilencben negatív tartományban van a mutató.

Kelet-Európa országaiban lényegesen erősödött a létszámbővítési szándék az előző negyedévhez képest. Az egyedüli kivétel ez alól Lengyelország, ahol már az egymást követő harmadik negyedéve romlik a mutató.

Bár mind negyedéves, mind egy éves alapon visszaesés tapasztalható Németországban a legtöbb ágazatban és régióban, a mutató továbbra is pozitív, és a munkaerőpiac relatíve megnyugodott. Még Görögországban is - ahol a munkaerőpiac folyamatosan gyengélkedik - javultak a kilátások.

"A munkaadók még mindig zavarosnak érzik a globális gazdaság helyzetét, amiből az következik, hogy a társaságok többsége óvatos a munkaerő felvétellel kapcsolatban. Bár ebben a helyzetben jósolni nagyon nehéz, vannak pozitív jelek Európában, amelyek valamiféle stabilizációra utalnak. Váratlan jó hír érkezett például Franciaországból, ahol a gyártás területén 80-100 ezer új munkahely jöhet létre az idén, és a bővülés várhatóan 2020-ig folytatódik" - mondta Jeffrey A. Joerres, ManpowerGroup elnök-vezérigazgatója.

Ötven éve ugyanaz a kérdés

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár 50 éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A kutatásban résztvevő 42 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/ szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál vagy nem tudom. Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. Csaknem 800 magyar, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót kérdeznek meg.

Készítette: Durbák Ildikó