A technológiai iparágban, a szakmai szolgáltatóknál, a befektetési bankoknál és az FMCG (azaz a tartós fogyasztási cikkek) iparágaiban dolgoznának a legszívesebben a fiatalok - derült ki az Universum Global legfrissebb kutatásából, melyet a világ legjobb egyetemeire járó mintegy 200 ezer végzős hallgató bevonásával készítettek el.

A megkérdezett fiatalok főleg gazdasági és mérnöki szakokon folytatnak tanulmányokat. A felmérés során azt kellett mérlegelni, hogy mely cégeket és milyen munkaadói tulajdonságot tartanak a legvonzóbbnak az első munkahely kiválasztása során.

Az utóbbi négy évhez hasonlóan a 2013-as lista összeállításánál is a világ 12 legnagyobb gazdaságában (Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Oroszország, Egyesült Királyság és az Egyesül Államok) tanuló hallgatók válaszait vették figyelembe.

A 10 legvonzóbb vállalat, ahol a fiatalok a legszívesebben dolgoznának:

A gazdászhallgatók körében:
1. Google
2. EY
3.Goldman Sachs
4. PwC
5. Microsoft
6. Apple
7. Deloitte
8. KPMG
9. Coca-Cola
10. P&G

A mérnökhallgatók körében:
1. Google
2. Microsoft
3. IBM
4. Apple
5. BMW Group
6. GE
7. Intel
8. Siemens
9. Sony
10. Shell

Peter Nylander, az Universum Global igazgatója szerint a gazdasági szakos hallgatók rangsorán legjobb tíz közé került vállalatokban az a közös, hogy olyan, a pályakezdők számára kiemelten fontos jellemzőkkel rendelkeznek, mint a piaci siker, a széleskörű szakmai tréningek és a stabil foglalkoztatás.

Ez lehet, hogy bizonyos szempontból váratlan, az Y genercióra ugyanis hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint akik számára a vállalati társadalmi felelősségvállalás, a barátságos munkakörnyezet és a rugalmas munkafeltételek a legfontosabbak - véli a szakértő. Az Y generációra jellemző munkahelyi elvárásokról részletesebben korábbi cikkünkben olvashat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Megfigyelhető, hogy az Universum Global listáján erős verseny alakult ki a szakmai szolgáltatók, a befektetési bankok és a gyorsfogyasztási termékek iparágában. A KPMG, a tavalyi év második helyezettje hat helyet csúszott hátra, helyét az EY vette át, mely 4 helyett ugrott előre a rangsorban. 

A 2012-es évhez viszonyítva a mérnökhallgatók listája viszonylag stabil maradt. Számítógépes és szoftver cégek állnak versenyben az első helyért, melyet a Google immár ötödik éve birtokol.

Az idei év újdonsága, hogy a Microsoft átvette a második helyet az IBM-től, ez utóbbi a harmadik helyen áll a 2013-as listán. A legjobbnak tartott vállalatok közös jellemzője, hogy nevük összekapcsolódott az innovációval és az érdekes termékekkel, szolgáltatásokkal. Ezek a szempontok rendkívül fontosak a mérnöki hallgatók számára.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: pályaválasztás, pályakezdő, fiatal, mérnök, gazdaság, munkahely, karrier